Huawei P30 Pro review: cea mai bună cameră cu telefon, sau cel mai bun telefon cu cameră?

20.05.2019
Huawei P30 Pro review: cea mai bună cameră cu telefon, sau cel mai bun telefon cu cameră?

Camera foto

Camera foto este punctul forte al seriei Huawei P, iar P30 Pro reuşeşte din nou să impresioneze la acest capitol. Anul trecut, Huawei a introdus un senzor mare şi modul de captură cu expunere lungă pentru fotografii nocturne. Anul acesta, compania aduce un senzor şi mai performant, pe format RYYB (Roşu-Galben-Galben-Albastru), care poate capta cu 40% mai multă lumină, însă adaugă şi o cameră cu zoom mult mai performantă: 5x optic, cu posibilitatea de a extinde folosind tehnologie hibridă până la 10x. Dar Huawei nu se opreşte aici, oferind posibilitatea de zoom digital până la 50x, cadrele realizate fiind în unele situaţii surprinzător de clare.

Fotografiile folosind camera foto principală sunt captate implicit la rezoluţie de 10 megapixeli, Huawei folosind o tehnologie de pixel binning pentru a combina patru pixeli alăturaţi. Acesta este însă primul dispozitiv Huawei în care recomandarea ar fi captarea imaginilor folosind modul AI pentru detecţia scenelor. Motivul este faptul că avem de a face cu un senzor neobişnuit, cu mai mulţi pixeli galbeni, iar în consecinţă, fotografiile au în general o tentă gălbuie, nenaturală. Modul AI exagerează culorile de multe ori, în special dacă există verdeaţă în cadru, însă reuşeşte să reducă efectul de „îngălbenire”.

Fotografiile captează însă detalii foarte bune, sunt de cele mai multe ori expuse corect şi rapid, iar focalizarea este într-adevăr foarte rapidă, senzorul TOF fiind bine implementat. Ce reuşeşte acest senzor însă să asigure este o decupare mai bună a portretelor, Huawei P30 Pro beneficiind de cel mai bun mod portret de până acum.

Desigur, Huawei a pariat însă pe faptul că majoritatea utilizatorilor fac fotografii de cele mai multe ori în interior sau seara, iar aici sunt evidente avantajele unui senzor RYYB. Fără a folosi modul nocturn, pentru care au fost celebre modelele P20 Pro şi Mate 20 Pro, cadrele sunt deja mult mai luminoase chiar şi decât cele realizate cu mod nocturn pe alte dispozitive concurente (Pixel 3, Galaxy S10, etc.). Atunci când modul nocturn este activat însă, cadrul se luminează şi mai mult, chiar şi în beznă aproape totală. Rezultatele sunt nenaturale, mai luminoase decât poate percepe ochiul uman, însă foarte detaliate (având în vedere lumina disponibilă) şi cu un minimum de zgomot de imagine în majoritatea situaţiilor.

Singurul dezavantaj al modului nocturn este nevoia de a rămâne nemişcat pe timpul capturii. Astfel, acest mod este recomandat în special pentru realizarea de peisaje nu pentru cadre în care există elemente în mişcare.

Foto zi

Galerie foto

Celelalte două camere de pe P30 Pro sunt de asemenea foarte performante şi oferă o versatilitate rar întâlnită pe un smartphone. Camera ultra-wide a început să apară pe mai multe dispozitive în ultima perioadă, însă cea de pe P30 Pro ar putea fi cea mai performantă de acest fel de pe piaţă. Aceasta poate fi folosită inclusiv cu Night Mode, obiectivul său fiind însă mult mai întunecat decât cel standard.

Camera cu zoom este marea inovaţie pe care Huawei o aduce pe P30 Pro. Aceasta foloseşte un nou tip de obiectiv periscopic, care permite zoom optic care măreşte de 5 ori. Cadrele realizate cu această cameră sunt foarte bune, chiar dacă rezoluţia de 8 megapixeli este puţin mai mică, însă cu adevărat impresionant este momentul în care adaugi zoom digital. Până la 10x, zoom-ul este realizat în mod hibrid, folosind şi date de la camera principală pentru a realiza imagini detaliate şi chiar utilizabile. Apoi, după 10x, totul este digital, însă rezultatele nu sunt atât de rele pe cât ne-am fi aşteptat. Desigur, pe tip de noapte, zoom-ul digital este aproape inutilizabil, detaliile fiind greu de distins printre pixelii care introduc zgomot de imagine, însă pe timp de zi, chiar şi la 50x poti scoate un cadru relativ detaliat.

Foto noapte

Galerie foto

Camera cu zoom mai are o funcţie care nu este evidentă la prima utilizate. Atunci când o îndrepţi către Lună şi începi să apropii subiectul folosind zoom-ul digital, telefonul recunoaşte că vrei să faci o fotografie cu Luna şi intră într-un mod dedicat „Moon Mode”. Din experienţa proprie, acesta este pe jumătate fals, întrucât camera telefonului nu ar putea realiza un cadru atât de detaliat fără ajutorul algoritmilor AI. Aceasta analizează forma lunii şi încearcă să compenseze pentru lipsa de detalii şi claritate. Astfel sunt accentuate din software detalii, realizând astfel o fotografie 50-50 din imaginea reală şi cea procesată. Acest lucru este evident în secundele de după captură, când fotografia din galerie apare ca o fotografie simplă, fără detalii. După câteva secunde, aceasta este procesată şi apar şi detaliile satelitului. În niciun caz nu este un mod de fotografiere tocmai rău, însă faptul că este destul de „fals” sugerează că majoritatea cadrelor realizate în acest mod vor fi foarte similare.

Camera frontală este însă dezamăgitoare, în special după ce am văzut camera de pe Samsung Galaxy S10+, care beneficiază de doi senzori, cel principal fiind foarte performant. Aceasta realizează cadre decente, similare cu cele pe care le-au realizat şi alte camere Huawei în trecut, însă dezamăgeşte, mai ales dacă luăm în calcul aşteptările pe care le aveam de la „telefonul cu cea mai bună cameră de pe piaţă”.

Concluzii

Huawei P30 Pro este fără îndoială unul dintre cele mai bune smartphone-uri de pe piaţă şi totodată unul dintre cele mai bune dispozitive mobile lansate până acum. Acesta vine cu un design excelent realizat din materiale de cea mai înaltă calitate, hardware destul de puternic pentru a oferi o experienţă de top chiar şi utilizatorilor exigenţi, dar şi o autonomie de invidiat, ceva ce rareori întâlnim printre dispozitivele performante.

Desigur, acesta este în primul rând un „camera phone”, iar P30 Pro va sta cel mai probabil pe primul loc în topurile preferinţelor la acest capitol măcar până când modelul Mate 30 Pro va fi lansat în această toamnă. Întrucât Samsung obişnuieşte să folosească hardware similar pe seria Note, nu ne aşteptăm la un upgrade major faţă de Galaxy S10+, în timp ce Apple pare să fi rămas semnificativ în urmă faţă de concurenţă atunci când vine vorba despre captură foto. Singurul „jucător” care ar putea avea o şansă să detroneze Huawei în cursul anului 2019 pare să fie Google cu Pixel 4, însă disponibilitatea redusă a acestor dispozitive poate sugera că nu va avea un impact atât de mare nici măcar dacă reuşeşte să obţină un scor mai bun în testele DxOMark.

Singurele dezavantaje reale faţă de concurenţă ar fi lipsa unui slot microSD şi lipsa unui jack de 3,5mm, componente pe care doar câţiva producători le mai păstrează pe gama de dispozitive premium. Având însă în vedere preţul lui P30 Pro, apropiat mai degrabă de cel al unui iPhone XR decât al unui iPhone XS şi capabilităţile în plus, telefonul de faţă ar putea reprezenta una dintre cele mai bune oferte de pe piaţă… pentru cei care au peste 4.000 lei pentru achiziţionarea unui nou smartphone.

 

Părţi pozitive

Cel mai bun smartphone produs de Huawei până acum
Oferă peformanţă foarte bună pentru segmentul high-end
Are cea mai bună cameră de pe piaţă
Are încărcare foarte rapidă şi încărcare wireless în ambele sensuri
Display OLED performant
Cea mai bună autonomie pentru dispozitive de top

Părţi negative

Difuzorul mono este slab în comparaţie cu oferta concurentă
Foloseşte carduri proprietare Nano Memory de maximum 256 GB
Senzorul de amprentă din display nu e foarte precis sau rapid
Fotografiile pe timp de zi fără îmbunătăţiri prin AI au o tentă gălbuie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult