Huawei P9: flagship din China cu ADN nemţesc [REVIEW]

25.04.2016
Huawei P9: flagship din China cu ADN nemţesc [REVIEW]
Software, camera foto, concluzii

Software şi senzor de amprentă

Huawei a echipat modelul P9 din fabrică cu versiunea 6.0.1 de Android, peste care a aplicat propria interfaţă EMUI (Emotion UI). Cei care au folosit un dispozitiv al companiei în ultimii câţiva ani ştiu la ce să se aştepte, fiind vorba despre o interfaţă plăcută din punct de vedere estetic, cu sensibilităţi de iOS pe alocuri.

Spre diferenţă de alte soluţii Android personalizate, Huawei a renunţat complet la App Drawer, toate aplicaţiile fiind afişate direct pe ecranul de pornire, pe mai multe pagini. Singurul neajuns adevărat al EMUI este faptul că nu oferă suport pentru aplicaţii cu pictograme „freeform”, acestea fiind automat încadrate într-un chenar (ca pe iOS). Decizia de a aplica automat fundaluri pentru pictograme oferă un aspect neîngrijit ecranului de pornire atunci când sunt instalate mai multe aplicaţii de acest gen.

Ne-am obişnuit ca producătorii din China să instaleze din fabrică mult bloatware, şi se pare că Huawei încă nu a înţeles că europenii nu apreciază acest lucru. Alături de aplicaţiile standard Google, Huawei a venit cu aplicaţiile proprietare pentru activităţile normale ale unui smartphone obişnuit, cât şi cu o selecţie (mică) de aplicaţii şi jocuri care pot dezinstalate fără probleme.

Senzorul de amprentă este foarte bine poziţionat pe partea din spate, putând avea acces la el imediat ce îl ridici telefonul de pe masă sau îl scoţi din buzunar. Performanţa acestuia este foarte bună, răspunzând rapid la comenzi în orice situaţie. Spre diferenţă de alte dispozitive, care folosesc senzorul de amprentă doar pentru deblocarea dispozitivului, Huawei vine şi cu o serie de funcţii avansate precum glisarea laterală în aplicaţia de galerie pentru a trece la fotografia următoare sau precedentă, apăsarea lungă pentru realizarea unei fotografii, pentru preluarea unui apel sau pentru oprirea alarmei, cât şi accesarea centrului de notificări din orice aplicaţie printr-un gest de sus în jos,.

Camera foto

Probabil că toată lumea vrea să afle cât de bine face noul P9 fotografii, mai ales când Leica este partenerul oficial Huawei pentru realizarea acestui model. Sistemul dual-camera este echipat cu doi senzori Sony de 12 megapixeli. Unul captează imagini în culori, în timp ce al doilea fotografiază exclusiv în modul monocrom. Pentru a realiza fotografii mai bune, cei doi senzori sunt folosiţi în tandem pentru a capta cât mai multă lumină, ducând astfel la fotografii mai bune în condiţii de iluminare slabă… în teorie.

Foto pe timp de zi

În practică, P9 realizează fotografii excelente atunci când există iluminare puternică naturală sau artificială şi mai puţin bune pe întuneric. Diafragma f/2.2 şi lipsa stabilizării optice rezultă în imagini cu artefacte de mişcare cauzate de timpul de expunere mare în modul automat şi zgomot destul de mare cauzat de creşterea valorii ISO.

Foto pe timp de noapte/în lumină slabă

Din fericire, fotografiile pe timp de zi sunt foarte bune, indiferent dacă vorbim despre cele realizate cu senzorul color sau cele alb-negru. Nivelul de detalii este foarte bun, iar multitudinea de opţiuni software este impresionantă. Efortul Leica în realizarea acestui telefon a pare să fi fost investit în aplicaţia de cameră, aceasta fiind decorată cu o interfaţă similară cu cea a aparatelor foto digitale Leica M.

Aplicaţia Camera

 

Există trei profile de culoare: standard, culori vii şi culori discrete, cât şi o multitudine de filtre foarte bine realizate. Nu în ultimul rând, cele două camere foto pot fi folosite pentru realizarea de fotografii al căror punct de focalizare poate fi modificat mai târziu, însă efectul de bokeh adăugat nu este întotdeauna foarte arătos.

Foto Monochrom

Concluzii

Huawei P9 a reuşit să clădească pe baza aşezată de predecesorul său, fiind un upgrade seminificativ atât în cazul puterii de procesare, cât şi în cazul performanţei foto. Sistemul dual-camera oferă mai multă flexibilitate pentru cei cu spirit creativ, iar aplicaţia foto include destule opţiuni pentru a nu simţi lipsa unor funcţii importante. În afara cazurilor în care aplicaţiile au nevoie de un cip grafic performant, modelul de faţă ar trebui să ofere o experienţă plăcută de utilizare. Designul, alături de materialele de înaltă calitate sunt însă cele mai mari plusuri ale lui P9, iar display-ul excelent completează aspectul „premium”. Probabil că următorul chipset Kirin al Huawei ar trebui să pluseze mai mult pe partea de procesare grafică, pentru a putea concura cu modelele de top de la Qualcomm, Samsung şi Apple.

Părţi pozitive

Design şi materiale de top
Software bine pus la punct
Performanţa foto pe timp de zi
Senzor de amprentă multifuncţional

Părţi negative

Performanţa foto pe timp de noapte
Nerecomandat pentru jocuri 3D

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult