În urmă cu doar câteva săptămâni, reprezentanţii Huawei declarau public că sistemul de operare HongMeng nu este dezvoltat pentru smartphone-uri, sau că cel puţin, momentan, acesta nu rulează pe telefoane mobile. Un nou articol publicat de Global Times spune însă că primul dispozitiv mobil cu HongMeng va fi lansat spre sfârşitul acestui an şi că va fi prezentat public foarte curând, probabil chiar săptămâna viitoare.
HongMeng este un sistem de operare la care Huawei lucrează de foarte mult timp, însă iniţial nu a fost gândit drept o alternativă la Android. Acesta a fost dezvoltat pentru a rula pe dispozitive Internet of Things, fiind foarte mult concentrat pe securitatea datelor şi interoperabilitatea cu alte dispozitive. Huawei plănuia ca acesta să fie instalat pe televizoare inteligente, dispozitive smart home şi maşini inteligente, însă sancţiunile SUA a încurajat accelerarea dezvoltării şi pentru smartphone-uri, se pare.
Conform Global Times, care citează surse anonime care cunosc aceste detalii din cadrul Huawei, HongMeng va fi prezentat oficial săptămâna aceasta, pe 9 august, în cadrul conferinţei pentru dezvoltatori software pe care compania o va ţine în oraşul Dongguan din China. Tot aici va fi prezentată şi noua interfaţă EMUI 10 pentru platforma Android, bazată pe Android 10 Q. Se pare că Huawei plănuieşte ca până la finalul anului 2019 să aibă cel puţin un smartphone cu HongMeng pe piaţă, probabil pentru început în China, în timp ce se zvoneşte că televizorul Honor, anunţat de curând, care ajunge pe 10 august în magazine, va rula acest software.
Articolul din Global Times menţionează însă că HongMeng nu este momentan 100% compatibil cu toate capabilităţile platformei Android şi că Huawei încă testează aplicaţii şi funcţii pentru a se pregăti de lansaarea de la sfârşitul anului. Primul dispozitiv mobil echipat cu HongMeng nu va fi însă un telefon high-end, precum Huawei Mate 30, de exemplu, ci un model de medie, cu preţ de aproximativ 300 de dolari americani (2.000 yuan).
Spre diferenţă de Android, HongMeng este dezvoltat în jurul unui microkernel, care va fi mult mai uşor de portat pe diverse dispozitive şi platforme, în timp ce funcţiile AI vor putea rula mai eficient, nefiind atât de mult cod între ele şi hardware-ul pe care este realizată procesarea. Compania încearcă să atragă momentan cât mai mulţi dezvoltatori către HongMeng, care să fie dispuşi să facă modificările necesare aplicaţiilor pentru a rula pe platforma sa.
Având în vedere că nu este momentan clar dacă Huawei va avea sau nu voie să folosească sistemul de operare Android după data la care vor intra sancţiunile SUA în vigoare (20 august), nu este tocmai clar ce se va întâmpla cu telefoanele plănuite pentru această toamnă de producătorul chinez. Fără o licenţă de Android, aceste telefoane vor trebui lansate fără Google Play Store, aplicaţiile şi serviciile Google, ceva ce nu ar afecta cu nimic vânzările din China, pentru că acolo oricum nu există toate acestea, însă vor fi problematice pentru utilizatorii din vest, care se aşteaptă ca un telefon cu Android să aibă acces la toate aceste capabilităţi din fabrică.