Huawei revine în frunte. În ce domeniu compania chinezească a depășit Samsung?

31.05.2024
Huawei revine în frunte. În ce domeniu compania chinezească a depășit Samsung?

Toți cei cât de cât interesați de subiectul telefoanelor mobile inteligente sunt la curent cu “decăderea” Huawei din acest domeniu, după interdicțiile aplicate companiilor americane de a mai furniza tehnologie către gigantul chinez. Astfel, telefoanele Huawei au pierdut accesul la procesoarele Qualcomm de ultime generații, la versiunile actualizate ale sistemului de operare Android sau la serviciile Google, inconveniente care au scăzut interesul clienților față de aceste smartphone-uri în cam toate regiunile, cu excepția Chinei.

În ciuda acestei scăderi în popularitate, recent Huawei a reușit să iasă fruntaș într-o categorie anume de smartphone-uri. Este vorba despre telefoanele pliabile, agenția de cercetare Counterpoint Research confirmând faptul că Huawei a vândut cele mai multe astfel de terminale în primul trimestru al acestui an. Deși ați putea crede că utilizatorii, atunci când aud de telefoane pliabile, se gândesc în principal la Samsung, producătorul sud-coreean nu a ieșit decât pe locul al doilea în acest clasament. Mai mult, conform celor de la Counterpoint, vânzările de telefoane pliabile de la Samsung din Q1 2024 au scăzut cu nu mai puțin de 42% în comparație cu perioada similară din 2023.

Huawei
Foto: Counterpoint Research

În schimb, uimitoarea creștere de 257% a celor de la Huawei de la an la an este atribuită, în principal, vânzărilor excelente ale companiei din China, unde interesul clienților a fost reaprins după lansarea modelului Mate X5 de anul trecut. De asemenea, trecerea la conectivitatea 5G a fost listată drept un alt motiv pentru care utilizatorii chinezi au ales să treacă la un pliabil Huawei. Conectivitatea 5G nu este disponibila pentru telefoanele Huawei în afara Chinei.

Deloc surprinzător în aceste condiții, Honor, fostul sub-brand al Huawei, a ocupat locul al treilea în acest clasament, cu o creștere a livrărilor de 460% față de anul anterior. Honor a ajuns să atingă astfel o cota de piață de 12% în domeniul telefoanelor mobile pliabile, o creștere impresionantă de la numai 3% din piață în perioada similară din 2023. De altfel, Honor Magic V2 a devenit cel mai livrat telefon mobil pliabil în Europa de Vest în primul trimestru din 2024.

Motorola se află, de asemenea, într-o ascensiune impresionantă în acest domeniu, înregistrând, în Q1 2024, vânzări ale telefoanelor sale pliabile cu 1473% mai ridicate decât cele din Q1 2023. Moto a ajuns la o cotă de piață de 11% în acest domeniu grație popularității în creștere a modelelor Razr în America de Nord.

Per total, piața dispozitivelor pliabile a crescut cu 49% față de anul trecut. În primul trimestru din 2024, pliabile care se dechid în stil “carte” au constituit 55% dintre livrări, depășind variantele de tip “clamshell” pentru prima oară după 2021. Balanța s-ar putea totuși să se incline din nou în favoarea acestora din urmă odată ce Samsung va lansa noul Galaxy Z Flip 6 în această vară. De asemenea, Huawei ar plănui să lanseze un dispozitiv mobil pliabil de tip “clamshell”, mai accesibil din punct de vedere financiar, în timp ce Xiaomi și Honor ar pregăti, la rândul lor, astfel de smartphone-uri pliabile.

Sursa: GSMArena.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult