După ca admis că tehnologia HyperCharge de 200W degradează mai rapid bateriile telefoanelor, Xiaomi confirmă includerea acesteia pe viitoarele generații de dispozitive, începând cu anul viitor.
De-a lungul timpului, am trecut de la încărcare „rapidă” de 10W la 18W pentru majoritatea dispozitivelor, modelele de top făcând saltul la puteri între 40 și 65W. Relativ recent, tot mai mulți producători s-au „înscris” într-o nouă cursă pentru cea mai rapidă viteză de încărcare, anul acesta tot mai multe dispozitive urmând să depășească bariera celor 100W. Xiaomi pregătește însă o încărcare și mai rapidă, de 200W.
Xiaomi a prezentat de curând noua sa tehnologie de încărcare rapidă a bateriilor, un smartphone obișnuit cu baterie de 4.000 mAh putând fi încărcat complet în doar 8 minute de la 0 la 100%. Practic, este eliminat timpul de încărcare aproape complet, utilizatorul putând avea din nou baterie la telefon, cam în durata de timp alocată de obicei îmbrăcatului în hainele de stradă, sau o vizită la toaletă. Totuși, se pare că există și efecte negative ale încărcării rapide: durata de viață a acumulatorului scade considerabil.
Conform datelor furnizate chiar de Xiaomi, 800 de cicluri de încărcare la 200W ar trebui să scadă capacitatea bateriei undeva pe la 80% din valoarea „de nou”. Compania spune că 800 de cicluri de încărcare cu HyperCharge reprezintă o utilizare obișnuită timp de aproximativ doi ani. Astfel, un acumulator de 4.000 mAh va rămâne cu o capacitate de numai 3200 mAh după acest timp, în timp ce unul de 5000 mAh va rămâne cu 4.000 mAh.
Nimic grav vână aici. Degradarea bateriei se produce aproape la fel de repede și dacă încarci telefonul la 100% baterie de fiecare dată, doar că fără beneficiul unui timp de așteptare mai scurt. Xiaomi nu detaliază cum anume ameliorează aspectul degradării, dar putem intui câteva modalități. Spre exemplu, putem presupune că Xiaomi va „rezerva” o parte din capacitatea telefoanelor livrate cu acumulator de 4000mAh, incluzând pur și simplu un acumulator mai mare (ex. 5000mAh) a cărui capacitate este deblocată progresiv pe măsură ce uzura începe să-și facă simțită prezența, păstrând relativ intactă capacitatea trecută pe etichetă. Alte optimizări pot fi aduse la nivelul chimiei bateriei, cât și prin modul de organizare a acesteia. Spre exemplu, împărțirea acumulatorului Li-ion în două sau mai multe celule care sunt încărcate în paralel este o cale sigură pentru a crește viteza de încărcare, dezavantajul fiind majorarea costurilor de fabricație și diminuarea ușoară a capacității, raportată la volumul ocupat în carcasa telefonului.
Cu toate riscurile descrise mai sus, se pare că Xiaomi va pune tehnologia HyperCharge în producție de masă nu mai târziu de anul viitor, primul beneficiar fiind Xiami Mi 12 Ultra, posibil și alte modele din seria Mi 12.