Multimedia
În ciuda faptului că nu este un PDA orientat spre latura multimedia, nu putem să trecem peste faptul că i-mate 8150 dispune de o cameră foto şi poate fi folosit pentru a reda muzică şi filme. Pozele au o calitate slabă, senzorul de 2 MP nefiind unul performant. Sistemul de autofocus este lent, dar relativ precis. LED-ul alăturat camerei va fi eficient doar pănă la o departare de 1,5 m, greu de comparat cu un blitz inclus de unele terminale de la Nokia. Înregistrarea video merită doar amintită.
Căştile din pachet sunt mai mult decât decente, dar poate fi folosită orice pereche de căşti mulţumită adaptorului inclus. Pentru redarea muzicii şi a unor fişiere video poate fi folosit omniprezentul Windows Media Player, dar se poate opta şi pentru melodiile transmise pe calea undelor. Printre aplicaţii este prezent şi un program care controlează tunerul FM intern.
Autonomie
Pentru performaţele de top trebuie plătit preţul autonomiei. La acest capitol, i-mate Ultimate 8150 nu se remarcă faţă de competiţie. Producătorul specifică un timp de stand-by de aproximativ 6 zile, dar nu am putut testa această afirmaţie. La o utilizare normală, care a inclus activarea şi folosirea conexiunilor WiFi şi Bluetooth pe perioade scurte, apeluri de aproximativ o oră şi 2-3 ore de lucru în mod Office, bateria a trebuit reîncărcată după două zile. Perioada se poate prelungi în cazul unei utilizări mai lejere, bateria Li-Polymer fiind cotată cu 1530 mAh.
Concluzie
Singura facilitate importantă care lipseşte din dotarea acestui telefon PDA este modulul GPS. Producătorul a decis să se adreseze unui public select care pune accent în mod special pe performanţă. Capacităţile multimedia sunt mai puţin importante pentru potenţialii cumpărători ai seriei Ultimate. Dacă apreciaţi ieşirea video şi nu simţiţi lipsa unei tastaturi QWERTY, puteţi alege după preferinţă oricare din modelele i-mate Ultimate 8150 sau 6150. Perfomanţa nu va dezamăgi.
Telefonul a fost oferit spre testare de magazinul virtual e-cumpara.ro al firmei Alexis Network. Importatorul produselor i-mate în România este Provision Software Division SRL.
Plusuri şi minusuri
[+] Terminal rapid
[+] Accelerator grafic performant
[+] Ieşire video D-Sub
[+] Ecran VGA
[-] Lipseşte modulul GPS
[-] Capacităţi multimedia slabe
[-] Autonomie mediocră
Pentru mulţi, i-mate este un nume necunoscut, dar o simplă căutare pe Internet te poate convinge că are rădăcini vechi în segmentul telefoanelor inteligente. Compania produce doar dispozitive cu sistem de operare Windows Mobile şi a fost lansată în 2001 de Jim Morrison, un membru al echipei care a creat pocket PC-ul O2 Xda. După o colaborare relativ îndelungată cu HTC, timp în care le-au comercializat terminalele pe pieţele neacoperite de ei, i-mate a ajuns să-şi construiască propriile terminale, experienţa în domeniu nefiind o problemă.
Aşa cum menţionam în titlu, i-mate Ultimate 8150 este un PDA pentru domeniul business, făcându-se remarcat prin performanţe de top şi un design sobru. Primele modele ale seriei Ultimate, 6150 şi 8150, sunt aproape identice ca specificaţii. Diferenţele apar doar în cazul ecranului şi al tastaturii. Ultimate 6150 are diagonala afişajului cu 0.2” mai mare, iar 8150 dispune de o tastatură standard pentru telefoanele mobile.
Construcţie
Aspectul lui i-mate Ultimate 8150 ne face să credem că producătorul a tras cu coada ochiului în ograda celor de la Lenovo. Totul este negru, cu excepţia joystick-ului şi a unei sigle Windows de pe capacul compartimentului bateriei. Materialele folosite pentru carcasă sunt plasticul şi aluminiul, construcţia fiind ireproşabilă. Prin dimensiunile sale (118,5×60,5×15,5 mm) şi greutatea de 152 g, Ultimate 8150 poate fi încadrat în clasa terminalelor mari.
Partea frontală este dominată de ecranul TFT touchscreen de 2.6”. Acesta afişază 65k de culori pe o rezoluţie VGA şi recunoaşte scrisul de mână. Sensibilitatea ecranului se încadrează în parametri normali. Nu necesită apăsare puternică, iar precizia este foarte bună, facilitând folosirea modului Transcriber pentru redactarea documentelor.