iPhone-urile din generaţiile recente nu sunt doar telefoane foarte scumpe, ci sunt şi foarte scumpe de reparat în afara garanţiei. În acest mod, Apple încearcă să forţeze utilizatorii să cumpere şi garanţia extinsă cu asigurare Apple Care+, însă nu foarte mulţi clienţi optează pentru această soluţie. Astfel, în cazul unui accident, ecranele OLED de pe modelele X, XS sau 11 Pro sunt cele mai des înlocuite în service la preţuri de câteva sute de euro. Pentru cei care nu vor să plătească atât de mult pentru reparaţii, cei de la iFixit oferă acum o nouă opţiune: înlocuirea OLED-ului cu un panou LCD la aproximativ jumătate de preţ.
Pentru că panourile LCD sunt mai ieftine, este uşor de înţeles motivul pentru care cei de la iFixit au mers în această direcţie. Ecranele OLED sunt scumpe, iar ieftinirea lor nu este tocmai posibilă în acest moment. Astfel, folosind panouri LCD de calitate, îţi poţi repara iPhone-ul cu ecran spart într-o manieră economică. Desigur, trecerea de la LCD pe un iPhone X sau XS va aduce mici compromisuri, în special la nivelul calităţii imaginilor afişate.
În primul rând, ecranele LCD pentru iPhone X, XS şi XS Max nu sunt la fel de luminoase precum cele OLED. iFixit spune că acestea sunt cu 50 nits mai puţin luminoase, deci rămân destul de performante în comparaţie. De altfel, iPhone XR şi iPhone 11 încă folosesc panouri LCD, iar calitatea imaginilor afişate pe acestea este foarte bună, în ciuda rezoluţiei scăzute. În al doilea rând, da, şi rezoluţia ecranelor LCD pentru iPhone X şi XS este mai mică, însă iFixit nu spune exact cu cât. Având în vedere că modelele iPhone X şi XS au rezoluţii doar puţin mai mari decât Full HD, probabil că modelele LCD sunt Full HD+.
În cele din urmă, ecranele LCD de la iFixit sunt fiecare testate înainte de vânzare şi beneficiază de garanţie pe viaţă. Desigur, garanţia nu acoperă accidente precum spargerea sticlei.
Iată ce spun iFixit despre ecranele LCD pentru iPhone-uri care vin cu ecrane OLED:
„Oferim acum opţiunea de ecran LCD pentru iPhone X, XS şi XS Max. Aceste LCD-uri şi kit-urile de reparaţie costă mai puţin decât jumătate din preţul modelelor OLED pe care le vindem. Acestea sunt mai puţin luminoase (cu 50 nits), rezoluţia este puţin mai joasă, iar culorile şi contrasul nu vor fi chiar la fel. Trebuie să ţinem minte însă că până acum doi ani, majoritatea telefoanelor foloseau LCD, inclusiv telefoanele pe care probabil le-aţi îndrăgit în trecut. Apple a rămas pe LCD, în timp ce Samsung a experimentat cu OLED încă de la începuturi, iar Apple încă foloseşte LCD pe modelele iPhone 8 şi XR.”
Preţurile acestor modele sunt destul de accesibile în comparaţie cu preţurile oficiale şi preţurile OLED-urilor iFixit. O reparaţie pentru un iPhone X sau XS costă 280 de dolari într-un service Apple, în timp ce un OLED iFixit costă între 150 şi 180 de dolari. Versiunile noi, cu tehnologie LCD costă 75 de dolari pentru un iPhone X şi 85 de dolari pentru XS, alături de toate uneltele necesare pentru realizarea operaţiunii de reparaţie acasă.
Rămâne de văzut câţi utilizatori vor apela la această soluţie de buget pentru repararea telefoanelor cu ecrane sparte, însă această opţiune adaugă noi motive de îngrijorare pentru cei care cumpără telefoane second hand de pe internet.