În China, poți fi „ridicat” de pe stradă și dus în arest pentru simpla prezență a aplicației Twitter sau Instagram pe telefonul mobil. Eventualele abuzuri din partea forțelor de ordine vin ca un „bonus” nedorit.
Potrivit informațiilor preluate de reporteri occidentali chiar din rândul protestatarilor, locuitorii marilor orașe din China sunt hărțuiți de echipajele de poliție, instruite să oprească în plină stradă persoanele „suspecte” pentru verificarea aplicațiilor instalate pe smartphone. Astfel, simpla descoperire a unor aplicații interzise de regim, precum Instagram, Twitter sau Telegram te poate eticheta drept factor de „destabilizare a ordinii sociale”. În funcție de dispoziția agentului constatator, răspunsul poate fi de la simplă mustrare/hărțuire, până la o „plimbare” cu duba spre arestul poliției.
Sources in #Shanghai are now telling me that police are now stopping people and checking their phones to see if there are any apps like Telegram, Instagram, and Twitter that have been used a lot to share updates of the protests with the outside world. #China
— William Yang (@WilliamYang120) November 28, 2022
Măsura întreprinsă la ordinul Partidului Comunist Chinez (PPC) vine după ce măsurile uzuale de cenzură par să fi dat greș, protestatarii anti-sistem reușind tot mai bine să comunice și să organizeze noi proteste cu și mai mulți participanți.
Spre exemplu, în Shanghai poliția a „inspectat” telefoanele trecătorilor care traversau Piața Poporului, un important nod de transport urban, căutând aplicații interzise. Acuzațiile sunt susținute inclusiv cu dovezi video, surprinzând agenți de poliție în timp ce obligă posibili protestatari să șteargă de pe telefon aplicații și imagini pe tema protestelor. Tot cu dovezi video sunt ilustrate și agresiunile fizice ale forțelor de ordine, la adresa cetățenilor care refuză să predea telefonul mobil pentru verificare.
Deși sunt etichetate drept proteste împotriva măsurilor de carantină COVID, protestele recente au tot mai mult substrat politic, protestatarii cerând insistent demisia actualului președinte Xi Jinping, abia reconfirmat în fruntea PPC.