Măsura se aplică începând cu anul 2025, însă cimentează practic inițiativa UE pentru obligarea producătorilor de dispozitive mobile la folosirea unui format unic pentru mufa de încărcare, USB-C devenind astfel un standard universal.
Cu putere de cumpărare mai mică decât în Europa, nici India nu a fost prea „încântată” de practicile Apple, menite să capteze consumatorii într-un ecosistem închis de accesorii vândute la suprapreț. Desigur, în ecuație intră aspectul protejării mediului înconjurător, dispozitivele compatibile cu un anume tip de conector putând fi oricând „pensionate”, dacă producătorul care controlează respectivul ecosistem decide peste noapte că este timpul să treacă la o nouă generație de produse.
În mod ironic, măsura va genera profit tot pentru Apple, prin vânzarea de adaptoare care să permită refolosirea vechilor accesorii create pentru vechiul format de conector Lightning. Apoi, după ce accesoriile abandonate vor ajunge la gunoi (sau la centre de reciclare), tot Apple are de câștigat prin vânzarea de noi telefoane, tablete, laptopuri și accesorii cu interfață USB-C, efectele benefice ale aceste măsuri urmând să fie realizate mult mai târziu.
Vestea bună este că fiabilitatea USB-C este deja dovedită în timp, conectorul acceptând atât puteri mari de încărcare (ex. 240W) și viteze de transfer corespunzătoare celor mai recente standarde USB. Conectorul este reversibil (poate fi inserat fără a ține cont de orientare), iar mufa-mamă (cea instalată în telefon) pare să respingă ceva mai bine acumularea de praf. Unele probleme apar la partea de confirmare a vitezelor de încărcare rapidă, însă de regulă pot fi rezolvate prin înlocuirea cablului USB-C, fără alte intervenții asupra dispozitivului conectat.
În Uniunea Europeană, dispozitivele mobile fără conexiune USB-C vor fi interzise de la comercializare începând cu anul 2024.