Apple a anunțat în mod oficial iPhone 12, noua sa serie de smartphone-uri premium și prima care este echipată cu tehnologie 5G.
5G pare să fie tehnologia pe care Apple se bazează cel mai mult odată cu lansarea iPhone 12. Pe scenă a fost prezent chiar și CEO-ul Verizon, rețeaua din SUA care folosește tehnologia mmWave. Apple se laudă cu cele mai multe benzi de 5G față de alte telefoane de pe piață, datorită unui design avansat al antenelor, dar și consumului redus de energie. Există și un mod Smart Data, care trece automat de la LTE la 5G atunci când sunt necesare vitezele mari. mmWave este disponibil pe toate modelele de iPhone 12, însă doar în SUA.
Dar cel mai interesant lucru la noile telefoane este cu siguranță design-ul. Apple a folosit o combinație de vechi și mai nou, împrumutând linii de la unele dintre cele mai populare smartphone-uri din istoria companiei. Toate laturile telefoanelor, inclusiv spatele și ecranul sunt acum plate, ceva ce ne duce cu gândul la primul iPhone 4, sau chiar la iPhone 5. În același timp, elementele distinctive ale telefoanelor sunt clar inspirate de seria iPhone 11, cu camere încadrate în module pătrate, senzori foto proeminenți și ecrane decupate în partea de sus. Dacă ai vedea un iPhone 12 într-o husă, probabil că nu ți-ai da seama dacă este un model nou, sau un model din gama iPhone 11.
Modelele iPhone 12 au toate la bază noul chipset Apple A14 Bionic, prezentat încă de luna trecută pe seria iPad Air de generație a patra. Acesta este un model cu șase nuclee, care promite o performanță îmbunătățită de până la 50% față de Apple A13 Bionic de anul trecut. De altfel, acesta este și primul procesor pe 5nm de pe piață. Un procesor neural oferă îmbunătățiri semnificative de 80% în aplicații care folosesc AI.
Modelul iPhone 12 standard este foarte similar în capabilități și design cu iPhone 12 Mini, însă beneficiază de un ecran mai mare, de 6,1”. Telefonul este semnificativ mai mic, datorită ecranului Super Retina XDR (rezoluție 2.532×1.170 pixeli la 1200 niți, de două ori mai mulți pixeli decât iPhone 11). Telefonul este livrat în culori vibrante precum verde, albastru și roșu, dar și în nuanțele standard pentru cei care nu vor un telefon care să iasă în evidență: alb și negru.
Sticla de pe ecran este acum una specială, mai rezistentă la zgârieturi și lovituri, fiind realizată folosind o combinație de sticlă și material ceramic. Acesta se numește Ceramic Shield și este de patru ori mai rezistent decât modelele anterioare.
iPhone 12 folosește un sistem cu două camere foto de 12 megapixeli, una wide cu diafragmă f/1.6 și obiectiv cu 7 elemente, cât și noi tehnologii de procesare precum Smart HDR 3. Camera ultra-wide nu s-a schimbat de la generația precedentă, oferind tot o cameră cu f/2.4 de 12 megapixeli. Night mode funcționează însă pe iPhone 12 pe toate camerele, nu doar pe camera principală.
La capitolul video, Apple promite Night Mode Time-Lapse, pentru filmări rapide în lumină slabă. De asemenea, obiectivul mai luminos va oferi performanță mai bună de filmare în lumină slabă.
O noutate mare pentru iPhone 12 este MagSafe. Numele este familiar, pentru că a fost folosit în trecut pe laptop-urile MacBok pentru conectarea adaptorului de priză. Pe iPhone, acesta folosește magneți pentru a conecta accesorii care se lipesc automat de spatele telefonului, care se aliniază corect de fiecare dată. Toate accesoriile Apple vor avea magneți, inclusiv husele, pentru compatibilitate cu această tehnologie chiar și atunci când ai husă pe el. Apple a prezentat un încărcător de priză dual, un portofel și multe huse colorate cu diverse funcții.
Apple a confirmat faptul că din considerente de ecologie, nu va mai include în pachetul modelelor noi de iPhone căștile EarPods și adaptoarele de priză. Astfel, cutia noilor iPhone-urilor va fi cu 70% mai mică, putând astfel livra mai multe telefoane deodată, scăzând nivelul de poluare produs pentru livrări. Singurul accesoriu va fi un cablu Lightning.
Practic, este un upgrade complet pentru iPhone 11 de anul trecut, în special la capitolul display. Pentru acest model, Apple cere 799 dolari americani în varianta de bază cu 64 GB stocare și ajunge la 899 dolari în varianta cu 256 GB.
Probabil că telefonul care iese imediat în evidență este însă iPhone 12 Mini, care beneficiază de cel mai mic ecran OLED al companiei: un panel Super Retina XDR de 5,4”. Acesta este mai mic decât modelul iPhone 8 sau iPhone SE și beneficiază de o configurație identică cu cea a lui iPhone 12. Acesta vine și în aceleași variante de culoare și include aceleași tehnologii 5G de top.
Acest model pornește de la o configurație cu 64 GB stocare internă și poate ajunge la 128 sau 256 GB. Prețul de pornire este de 699 dolari americani și adaugă câte 50 de dolari pentru fiecare upgrade de stocare.
Modelele Pro sunt variantele de top, care includ cele mai multe funcții, sunt construite din cele mai bune materiale. În locul aluminiului, iPhone 12 Pro alege oțelul inoxidabil pentru rama exterioară, în timp ce sticla de pe spate este una cu textură mată, la fel ca cea de pe modelele Pro de anul trecut. De aici pot fi observate însă niște upgrade-uri mai mari. Și acesta are un ecran Super Retina XDR de 6,1” protejat cu sticlă cu ceramică.
De asemenea, modulul de cameră a primit un upgrade semnificativ: față de iPhone 12 standard, include un zoom optic 2x f/2.0 (sau 4x față de camera ultra-wide). Față de iPhone 11 Pro, această cameră are un senzor nou și un obiectiv îmbunătățit f/1.6.
Modelele iPhone 12 Pro sunt primele care includ un scanner LiDAR, la fel ca cel de pe iPad Pro. Acesta este folosit în aplicații AR și în aplicații de efecte video, cât și pentru focalizare rapidă în fotografii și clipuri video, în special în lumină slabă. De asemenea, permite realizarea de portrete în Night Mode mult mai calitative.
iPhone 12 Pro va porni de la un preț de 999 dolari, la fel ca modelul din generația precedentă pe care îl înlocuiește, însă va avea standard 128 GB stocare internă. Pentru 256 GB vor mai fi adăugați 100 de dolari, în timp ce prețul modelului de top, cu 512 GB va fi de 1.299 dolari.
Modelul iPhone 12 Pro Max este telefonul de top, care demonstrează ceea ce poate să facă Apple mai bun în acest moment. Acesta este mai mare, cu ecran OLED de 6,7” și beneficiază de o baterie mai mare, dar și o cameră diferită. Pentru prima dată, Apple oferă pe modelul de top o cameră semnificativ diferită față de celelalte modele.
Acest model beneficiază de o cameră telephoto de 2,5x (65mm) f/2.2. Acest lucru permite o plajă de zoom de 5x față de ultra-wide. În timp ce camera ultra-wide este aceeași ca pe celelalte modele, camera principală este acum una complet nouă. Folosește un senzor mai mare cu 47%, care permite captarea unei cantități mai mari cu 87% de lumină. Obiectivul cu 7 elemente folosește o diafragmă f/1.6 și un sistem noi de stabilizare numit „sensor shift”, care mișcă direct senzorul, în locul obiectivului.
Această cameră va fotografia și în formatul Apple Pro RAW. Acesta va permite captarea în format RAW a informațiilor de pe toate camerele și senzorii telefoanelor pentru o calitate superioară de procesare.
De asemenea, poți filma în HDR la 10-biți pe noile camere de iPhone, ceva ce nu era posibil pe modelele anterioare. Ba chiar există și posibilitatea de a filma în format Dolby Vision HDR.
iPhone 12 Pro Max vine la prețul de 1.099 dolari în varianta de 128 GB stocare și ajunge la 1.399 dolari în varianta de top cu 512 GB. Atât iPhone 12 Pro Max, cât și iPhone 12 Pro sunt livrate în culorile Grapite, Silver, Gold și Pacific Blue, aceasta din urmă fiind o culoare complet nouă, care înlocuiește Midnight Green-ul de pe iPhone 11 Pro.
Data de lansare
iPhone 12 și iPhone 12 Pro vor fi disponibile pentru precomandă vineri, 16 octombrie și se lansează în magazine o săptămână mai târziu, pe 23 octombrie.
Modelele iPhone 12 Mini și iPhone 12 Pro Maxd se lansează însă abia pe 13 noiembrie, fiind disponibile pentru precomandă pe 3 noiembrie.
Cele patru modelele iPhone 12 vor fi disponibile în ofertă alături de iPhone 11, iPhone XR și iPhone SE, cu prețuri de la 399 dolari, până la 1.099 dolari pentru variantele de bază.