Apple produce telefoane mari de câțiva ani deja, iPhone 6 Plus fiind la momentul respectiv unul dintre cele mai mari de pe piață. Și a continuat cu 7 și 8 Plus, iPhone XS Max și cu 11 Pro Max de anul trecut. Dar iPhone 12 Pro Max este și mai mare, și mai performant și, foarte important, și mai bine construit. Acesta este o adevărată „bijuterie” tehnologică, iar modelul care a venit la test, în culoarea Gold este genul de produs pe care te aștepți să îl vezi în mâinile unei vedete, fiind foarte similar cu un model produs de Caviar, arătând de parcă este placat cu aur. iPhone 12 Pro Max este un telefon pentru cei care nu fac (aproape) deloc compromisuri.
V-ați întrebat vreodată cum ar fi arătat un iPhone 5 gigantic? Ei bine, acesta ar arăta ca un iPhone 12 Pro Max. Ecranul său cu diagonală de 6,7” a necesitat realizarea celui mai mare smartphone Apple de până acum, fiind mai înalt și decât iPhone 11 Pro Max de anul trecut. Totuși, în lățime nu este semnificativ mai mare, întrucât marginile drepte au dus la reducerea dimensiunilor.
Și pentru dimensiunile lui, 12 Pro Max este foarte subțire, însă în niciun moment nu ai crede că este un telefon prea subțire. Asta pentru că este un telefon extrem de greu, unul dintre cele mai grele de pe piață. Construcția din oțel pe margini și panelurile mari din sticlă asigură greutatea ridicată, cumva senzația conferită asigurând utilizatorul că primește un telefon de „toți banii” pe care îi dă. Nu există compromis la capitolul construcție, iar acest model Gold arată ca un lingou de aur dacă este privit din laterală. S-ar putea să fie și apropiat de greutatea unuia.
Dar mi se pare totuși inacceptabil ca sticla de pe partea din față a acestui telefon, cea care protejează ecranul, să fie atât de ușor de zgâriat. Acel „Ceramic Shield” ar fi trebuit să protejeze mai bine, dar mi se pare că de la generație la generație, ecranele Apple se zgârie din ce în ce mai ușor. Măcar sunt într-adevăr mai rezistente la șocuri, ceea ce poate fi un avantaj. Dar telefoanele Apple sunt acum cam singurele pe care nu le recomand pentru utilizare normală fără o folie de protecție.
Și chiar dacă sticla de pe ecran este rezistentă la șocuri, cea de pe spate nu este. Da, textura aceea mată este foarte plăcută la atingere și nu atrage amprente, dar reparația ei în cazul spargerii costă mai mult decât jumătate de telefon. Iar marginea aurie se umple imediat de amprente. În consecință, recomand o husă permanent. Totuși, o husă va crește și mai mult dimensiunile și greutatea acestui telefon.
Cât despre accesorii, lipsa lor pe modelele Pro nu este atât de gravă, întrucât cei care fac upgrade de la generația anterioară au deja un încărcător rapid și probabil au și o pereche de căști wireless, (AirPods sau alte modele cu Bluetooth).
Chiar dacă în termeni de performanță, ecranul de pe 12 Pro Max este în aceiași parametri cu iPhone 12 Pro (review), dimensiunea sa îl face instant impresionant. Este un ecran mare, luminos și excelent calibrat, capabil să redea conținut HDR10 sau Dolby Vision. S-ar putea ca ecranul lui iPhone 12 Pro Max să fie cel mai bun din casa celor care cumpără acest telefon. Majoritatea televizoarelor nu pot afișa conținut la o calitate atât de înaltă.
Acesta este iPhone-ul pe care vei consuma conținut fără stres, în ciuda notch-ului care va acoperi o parte din conținut pentru filmele și serialele cu raport de aspect ultra-wide. Dar, din păcate, nici măcar cel mai mare și mai puternic iPhone, cu cel mai mare preț, nu beneficiază de ceva ce telefoanele cu Android folosesc deja de vreo 2 ani: un ecran cu rată de împrospătare mai mare. La 60 Hz, acest ecran este impresionant din punct de vedere vizual, însă este clar că există loc de mai bine la capitolul fluiditate în utilizare.
Ecranul mia lent nu înseamnă că telefonul este lent, ba chiar acesta oferă probabil una dintre cele mai fluide experiențe de utilizare pe 60 Hz, la fel ca în cazul modelelor iPhone 12 (review) testate anterior. O diferență de performanță în utilizare normală nu ai cum să observi între cele patru noi telefoane Apple. Iar testele de performanță îl plasează tot în acea zonă de performanță, ba chiar puțin mai sus în anumite teste, dar mai jos în altele. Probabil că suprafața mai mare de sticlă și oțel ajută la disiparea mai eficientă a căldurii degajate de procesor față de modelele 12 și 12 Mini, dar mai jos decât 12 Pro, de exemplu în AnTuTu.
Dacă iPhone 12 Pro a fost dezamăgitor la capitolul autonomie, iPhone 12 Pro Max este un adevărat campion, oferind destulă autonomie pentru două zile de utilizare normală cu 6-7 (sau chiar mai mult) ore de utilizare cu ecranul pornit. Acesta este telefonul Apple pe care te poți baza chiar și pentru o zi de utilizare intensă, cu filmări, jocuri și alte aplicații „grele”, care consumă multă baterie în mod normal. Autonomia este similară cu cea a lui iPhone 11 Pro Max de anul trecut, deci nu va fi un „upgrade” de la generația anterioară. Dar această performanță este atinsă cu un acumulator mai mic.
Încărcarea este însă semnificativ mai lentă decât la celelalte modele, întrucât încarcă o capacitate mai mare la 18W pe cablu sau 15W prin MagSafe. Poate că Apple ar trebui să crească viteza de încărcare măcar pe acest model, dacă compania tot este dispusă să îl echipeze cu hardware exclusiv, mai performant față de celelalte variante.
Față de toate celelalte telefoane din gama iPhone 12, pentru acesta sigur vei avea nevoie permanent de două mâini în utilizare, orice ai de făcut pe el. Asta pentru că elementele din partea de sus a ecranului nu vor fi ușor accesibile, indiferent de cât de mare ai mâna. De asemenea, fiind un telefon greu, este mai ușor să îl scapi din greșeală atunci când încerci să atingi anumite părți ale ecranului. Marginile drepte ale telefonului pot fi de asemenea problematice în utilizarea cu o singură mână, întrucât chiar dacă nu sunt tocmai ascuțite, pot să te incomodeze.
Pe acest model este însă o adevărată plăcere să consumi conținut, dar și să îl creezi. Ecranul mare încurajează realizarea și editarea de fotografii și clipuri video, cât și consumul lor pe platformele de socializare sau de streaming. Instagram pe acest ecran, cu Dark Mode activat, este impresionant. La fel și Netflix pentru redarea de filme în format HDR. YouTube permite chiar alegerea rezoluției 4K pe acest model, chiar dacă rezoluția lui nu este nici 1440p.
Dacă alegeți un iPhone 12 Pro Max, va trebui să vă asigurați că aveți buzunare destul de mari și că sunteți dispuși să mergeți cu un telefon de peste 220 de grame în buzunar. Dar, s-ar putea ca aceste compromisuri să merite, mai ales dacă sunteți interesați de cele mai bune fotografii de pe un telefon Apple.
iPhone 12 Pro Max este singurul model care are o cameră semnificativ diferită față de celelalte modele. În timp ce modelul Pro primește o cameră cu zoom, acesta oferă o calitate foto identică față de modelele 12 și 12 Mini (review). Astfel, iPhone 12 Pro Max, cu un senzor mai mare pentru camera principală și un zoom extins, ar trebui să ofere rezultate mai bune în majoritatea situațiilor. Din păcate, camera ultra-wide continuă să fie cea mai slabă componentă a acestui sistem de top. Asta pentru că este aceeași, atât de pe telefoanele iPhone 12, cât și de pe modelele iPhone 11. Este singura cameră care nu a primit un upgrade anul acesta.
Camera principală de pe iPhone 12 Pro Max este, cel puțin în teorie, cea mai performantă produsă de Apple până în prezent. Include un senzor cu o suprafață extinsă cu 45% și are o sensibilitate la lumină mult mai mare, cu valori ISO mai înalte față de modelele precedente. Iar rezultatele sunt… bune, dar nu impresionante. Pe timp de zi, diferențele nu sunt vizibile cu ochiul liber. Poate la fotografie pentru subiecți mai apropiați se poate vedea un bokeh mai pronunțat atunci când nu este folosit modul portret. Dar nivelul de detalii este în mare parte același.
În modul nocturn însă, m-aș fi așteptat ca diferențele să fie mai mari, dar nici aici nu este obligatoriu cazul. Senzorul mai mare captează mai multă lumină și, în consecință, timpul de expunere este mai mic pentru modul nocturn, dar rezultatele sunt comparabile cu restul de modele iPhone 12. Dacă stai să cauți pixel cu pixel, vei observa însă că 12 Pro Max captează detalii ceva mai bine în lumină slabă, iar modul nocturn intră în efect atunci când este o lumină mai slabă decât pe restul modelelor. Stabilizarea pe senzor însă este ceva mai eficientă, iar aceasta ar putea fi și cea care ajută la o captură mai rapidă a cadrelor pe modul nocturn.
Și camera cu zoom este un upgrade minor față de camera cu zoom 2x de pe 12 Pro, dar poate fi ceva mai utilă. Apropie subiectul mai mult și captează ceva mai multe detalii de la distanță. Chiar dacă este însă o cameră mai performantă, în lumină slabă, telefonul tot trece pe camera principală pentru zoom digital, lucru valabil și pentru modul nocturn.
Diferențele sunt acolo, dacă stai să le cauți, dar sunt slabe șanse ca la o privire rapidă să îți dai seama că o fotografie a fost realizată cu iPhone 12 Mini, 12 Pro sau 12 Pro Max. Asta nu înseamnă că odată ce Apple va lansa formatul de fotografii AppleRAW diferențele nu vor fi mai mari, însă acela este un caz de utilizare extrem de limitat, doar pentru cei care stau să editeze în mare detaliu fotografiile.
Iar, în filmare, în special în lumină mai slabă, iPhone 12 Pro Max are un mic avantaj față de restul modelelor, iar asta combinată cu filmarea în format HDR îl recomandă drept cel mai performant iPhone pentru video de până acum. Dar este greu de crezut că mulți au nevoie de asemenea performanță de captură video, mai ales când editarea conținutului HDR în format Dolby Vision este aproape imposibilă pentru utilizatorii de rând care nu au acces la software profesional.
iPhone 12 Pro Max reușește să justifice ambele sufixuri atașate numelui. Este într-adevăr un telefon „Pro” pentru că oferă autonomie bună și performanță de top și este un telefon „Max” pentru că este într-adevăr un „colos”, cu un ecran imens și greutate pe măsură.
Acesta este modelul pe care îl vor alege cei care vor tot ce e mai bun de la platforma iOS în 2020, însă probabil că, pentru majoritatea utilizatorilor, dimensiunile mari și prețul nu vor fi justificate nici cu o cameră puțin mai bună și cu autonomie extra.
iPhone 12 Pro Max ne-a fost oferit spre testare de către iStyle, Apple Premium Reseller în România.
+ Un ecran excelent pentru consum și creare de conținut
+ Autonomie peste medie
+ Unul dintre cele mai performante telefoane de pe piață
+ Cea mai bună cameră de pe iPhone
- Nu are accesorii în pachet
- Este mare și foarte greu
- Cameră ultra-wide sub așteptări
- Ecranul are refresh rate de numai 60 Hz