La numai câteva zile de la lansarea oficială, iFixit, compania care vinde kit-uri de reparații pentru tot felul de electronice, a publicat primul său ghid de dezasamblare pentru un telefon din seria iPhone 13. Este vorba despre iPhone 13 Pro, modelul cu ecran de 6,1”, care pare să fie destul de similar la interior față de modelele anterioare de la Apple. Se pare însă că reparațiile nu devin mai ușoare odată cu noua generație.
Procesul de dezasamblare este similar cu cel de pe iPhone 12 Pro (link), fiind necesară dezlipirea ecranului de corpul telefonului. Asta înseamnă însă că înlocuirea ecranului este mai simplă decât la alte telefoane, care pornesc dezasamblarea din partea din spate. Din păcate, Apple tot încearcă să blocheze reparațiile neoficiale, iar înlocuirea ecranului într-un service neautorizat, sau acasă, implică pierderea funcției Face ID, chiar dacă folosești un ecran original de la Apple.
Sistemul de vibrații haptice „Taptic Engine” este acum de dimensiuni mai mici, însă este cu 1,5 grame mai greu, de la 4,8 la 6,3 grame. Nu este clar dacă schimbarea oferă și o experiență diferită de vibrații. Difuzorul de apeluri este acum separat de ecran, ceea ce înseamnă că înlocuirea ecranului este mai simplă, dar face schimbarea difuzorului pentru apeluri mai complicată, fiind necesară dezasamblarea plăcii de bază.
Camerele par să fie semnificativ schimbate. Deși au același format de trei camere ca în ultimii doi ani, iPhone 13 Pro are trei camere mai mari, cu lentile mai înalte. În consecință, zona camerei foto este semnificativ mai mare. Placa de bază este în continuare realizată pe formatul „sandviș”, îngrămădind multe componente într-un spațiu mic pe două plăci lipite între ele. Astfel, Apple a realizat un loc mai mare pentru baterie, care a crescut de la 10,78 Wh la 12.54 Wh și are acum forma literei „L”.
iPhone 13 Pro nu este tocmai ușor de reparat acasă și probabil că nu este o idee foarte bună pentru utilizatori să apeleze la reparații independente atât timp cât vor beneficia de garanție. iFixit spune însă că bateria poate fi schimbată relativ ușor, așa că există și vești bune pentru momentul în care bateria ar putea să se degradeze odată cu trecerea timpului. Din păcate, acesta nu este un ghid de dezasamblare și reparații, deci nu vine și cu o notă din partea iFixit, însă cel mai probabil, aceasta este similară cu cea a generației anterioare.
sursa: iFixit