iPhone 6 este peste tot zilele acestea. Fie că luăm în considerare veştile bune sau veştile proaste despre noul telefon Apple, trebuie să recunoaştem că atenţia întregii industrii de dispozitive mobile este cu ochii pe el. Astăzi, iPhone 6 a ajuns şi în redacţia Go4it.ro şi după câteva ore intense de utilizare considerăm că putem spune câteva cuvinte despre impresia iniţială pe care ne-a lăsat-o.
Oricine a folosit un iPhone până în prezent va sesiza o serie de diferenţe substanţiale, majoritatea însă pozitive. Primul şoc pe care l-am avut este faptul că noul telefon Apple este extraordinar de subţire, mai ales luând în considerare dimensiunile sale. Chiar şi aşa, iPhone 6 nu se simte străin în mana unui utilizator mai vechi al dispozitivelor Apple şi nici foarte diferit. În afară de butonul „power” care s-a mutat pe laterala din dreapta, totul se găseşte în aceleaşi locuri bine cunoscute: butoanele de volum şi de activare a modului silenţios pe partea din stânga, tava pentru SIM pe dreapta şi mufa lightning alături de jack-ul de căşti în partea de jos.
Este puţin ciudat să blochezi şi să deblochezi un iPhone apăsând în partea din dreapta a dispozitivului, însă dimensiunea telefonului dictează amplasarea butonului. Este mult mai natural să foloseşti un buton poziţionat pe lateral decât în partea de sus pe un smartphone cu display de 4,7”. Spre diferenţă de generaţiile precedente de iPhone, butoanele sunt mult mai plăcute la atingere, oferind clicuri satisfăcătoare.
La capitolul design, Jony Ive şi echipa sa sunt în continuare maeştri. Nu este prima dată când vedem dispozitive cu spate realizat din aluminiu, însă este evident efortul depus pentru realizarea unui telefon subţire şi plăcut la atingere. Singurele dezavantaje notabile ar fi camera care iese puţin în relief, cât şi liniile de plastic folosite pentru captarea semnalului pentru antena de telefonie, aspecte care sunt aproape imposibil de evitat în condiţiile de faţă.
Sticla este de asemenea excelent realizată, fiind uşor curbată la margini. Degetul alunecă mult mai bine decât în trecut pe suprafaţa noului iPhone 6, iar îmbinarea dintre sticlă şi aluminiu este aproape insesizabilă.
În afară de ceea ce am spus deja despre noul iOS 8 în review, am putut testa funcţia „reachability”, care coboară conţinutul din partea de sus a ecranului la un nivel accesibil cu degetul mare al mâinii. Această funcţie este valabilă la nivel de sistem de operare, ceea ce înseamnă că este disponibilă în toate aplicaţiile. Accesarea sa se face cu două atingeri succesive pe suprafaţa butonului „Home”.
Acestea sunt doar primele impresii, însă vom reveni cu un review detaliat în zilele care urmează. Cert este că suntem impresionaţi de exteriorul noului iPhone 6, însă aşteptăm să dăm un verdict despre întregul dispozitiv după ce vedem rezultatele testelor noastre obişnuite.