După mulţi ani în care Apple a susţinut că telefoanele mobile trebuie să rămână mici pentru a putea fi folosite în mod confortabil, în 2014 compania a renunţat la mândrie şi a adus în sfârşit un iPhone mai mare. Sloganul „Bigger than bigger” sugerează că odată cu dimensiunile mari ale celebrului smartphone, avem de a face şi cu alte schimbări în afara celor evidente şi am aşteptat cu mare interes ca iPhone 6 să ajungă la noi în redacţie pentru a descoperi ce se ascunde sub carcasa din aluminiu.
După cum am evidenţiat şi în articolul cu primele impresii despre iPhone 6 din septembrie, avem de a face cu unul dintre cele mai bine construite smartphone-uri ale momentului. În ciuda dimensiunilor sale sesizabil mai mari faţă de telefoanele Apple din trecut, iPhone 6 nu pare să fie nici foarte mare, nici foarte greu. Acest lucru se datorează designului rotunjit, care face utilizarea acestuia mult mai confortabilă.
Carcasa telefonului este realizată în întregime din aluminiu. Apple a renunţat la inserţiile de sticlă de pe spatele dispozitivului, oferind astfel un design parcă mai bine închegat, care pare a fi totodată şi mult mai rezistent la şocuri. Probabil cel mai important este faptul că telefonul are o textură foarte fină de jur împrejur, degetele utilizatorului alunecând pe întreaga suprafaţă a acestuia. Deşi acest lucru poate îngrijora posibilii cumpărători, nu am simţit niciodată riscul de a scăpa telefonul.
Foarte interesant este faptul că senzaţa de atingere a sticlei de pe partea din faţă nu este foarte diferită faţă de atingerea părţilor metalice. Acest lucru este ajutat inclusiv de faptul că sticla este acum curbată la margini şi se îmbină aproape perfect cu aluminiul care o înconjoară. Am zis aproape perfect, întrucât există un mic spaţiu între cele două componente. Acesta nu este vizibil cu ochiul liber, însă mici scame din buzunar sau fire de păr pot fi prinse aici. Nu am putea spune dacă este o greşeală de design, sau dacă doar modelul pe care l-am avut la test este afectat.
Odată cu dimensiunile crescute ale întregului dispozitiv, au venit şi câteva schimbări importante în construcţia iPhone-ului. În primul rând, butonul Power s-a mutat din partea de sus pe muchia din dreapta, o poziţie firească pentru telefoanele de dimensiuni mai mari. Cu siguranţă utilizatorii vechi de iPhone se vor obişnui mai greu cu acesta, însă această poziţie va micşora riscul de a scăpa telefonul de fiecare dată când doreşti să blochezi ecranul.
Şi celelalte butoane au fost modificate, însă doar vizual. Butoanele de volum sunt acum asemănătoare cu cele de pe iPad Air, adoptând un design alungit şi sunt poziţionate într-o fantă cromată, uşor de găsit atunci când nu te uiţi direct la telefon. Butonul „Mute” este poziţionat în acelaşi loc de cinste, deasupra butoanelor de volum şi pare mai rezistent ca niciodată. De fapt, toate cele patru butoane (power, volum sus/jos şi mute) par a fi mult mai bine realizate, oferind click-uri satisfăcătoare.
În partea de jos găsim difuzorul, care dispune de o grilă formată dintr-un singur rând de orificii, conectorul Lightning, microfonul şi mufa jack de 3,5 mm. Spuneam că spatele este acum realizat integral din aluminiu, însă a primit în locul sticlei două bande din plastic pentru captarea semnalului pentru antenele GSM, GPS şi Bluetooth.
Camera este însă cel mai evident element al designului de pe spate, fiind singurul ieşit în relief. Acesta poate fi considerat probabil singurul minus al designului noului telefon Apple, întrucât sunt foarte puţine alte lucuri de reproşat. Deşi telefonul este destul de subţire încât camera să nu facă o diferenţă atunci când este în buzunar, atunci când pui telefonul pe masă, acesta rămâne mai ridicat în colţul pe care este poziţionată camera şi ar putea deranja utilizatorii mai pretenţioşi.
În linii mari, iPhone 6 se simte excelent în mână şi oferă o experienţă de utilizare foarte plăcută. La capitolul ergonomie ar putea fi reproşat însă un lucru legat de componenta foto a telefonului. Poziţionarea camerei şi a butonului de power fac fotografierea folosind butonul de volum foarte complicată. Când apeşi pe butonul de „volum sus” rişti să apeşi pe butonul de power, moment în care se închide ecranul. Alternativ, dacă încerci să eviţi apăsarea acestui buton, rişti să acoperi obiectivul camerei cu degetul. Deşi aceste situaţii pot fi evitate cu puţină grijă, anumite momente importante pot fi pierdute din această cauză.
Design plăcut privirii şi atingerii
Performanţă de invidiat
Construcţie solidă din materiale de calitate
Fotografii şi filmări foarte bune
Preţul ridicat pentru România
Bateria încă nu ţine mai mult de o zi întreagă
Rezoluţia display-ului putea fi mai înaltă
Memorie RAM insuficientă