iPhone 6 review

Redare media, GPS, concluzii

Redare media, GPS

Un lucru care a reuşit să impresioneze a fost componenta audio a lui iPhone 6. În trecut, smartphone-urile Apple ofereau un volum decent şi o calitate bună a sunetului atât prin jack-ul audio, cât şi prin difuzor. Ei bine, iPhone 6 vine de aceată dată cu îmbunătăţiri la toate capitolele. Sunetul redat de difuzorul mono este mult mai puternic, asemeni celui redat în căşti care pare a fi cu aproximativ 30% mai puternic decât pe iPhone 5/5S. Cu toate acestea, calitatea nu are de suferit, iPhone 6 oferind un sunet clar chiar şi atunci când foloseşti căştile din pachet.

Limita impusă de Uniunea Europeană, care scade volumul la 70%, părea înainte restrictivă, însă pe iPhone 6 este recomandată, întrucât expunerea timpanelor la sunete atât de puternice v-ar putea afecta permanent auzul. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi pentru difuzorul pentru apeluri.

Aplicaţiile Music şi Videos sunt probabil cele mai banale şi mai plictisitoare, oferind funcţiile de bază arhicunoscute. Din fericire, acestea îşi fac treaba decent, dar în continuare sunt legate strâns de iTunes. Acestea nu au primit posibilitatea de a reda muzică şi/sau clipuri video care nu sunt cumpărate de pe iTunes Store sau copiate de pe un PC sau Mac pe care rulează iTunes.

GPS-ul a fost întotdeauna rapid şi precis pe telefoanele Apple, iar limitările din trecut au venit în principal la capitolul putere de procesare şi viteza internetului. Folosind o conexiune 3G pe iPhone 6 în Google Maps eşti localizat aproape instant. Din păcate însă, Apple Maps nu este un serviciu care poate fi încă recomandat pentru utilizare la noi în ţară. Aplicaţia încă nu include destule puncte de reper importante, iar acurateţea hărţilor este discutabilă.

Concluzii

iPhone 6 nu este un telefon perfect, ba chiar are câteva minusuri în comparaţie cu alte smartphone-uri ale concurenţei. Acesta are însă avantajul că este singurul din „speţa lui” (dispozitiv cu display de 4,7 pe care rulează iOS). Pentru utilizatorii de iPhone, acesta este un upgrade mare. Pentru cei obişnuiţi cu sistemele de operare Android sau Windows Phone, acesta ar putea fi un motiv de a schimba tabăra, dar numai dacă sunt dispuşi să „joace” după regulile Apple, care sunt mult mai stricte decât cele ale companiilor Google şi Microsoft. Din păcate, spre diferenţă de alte smartphone-uri cu caracteristici apropiate, iPhone 6 vine cu un preţ foarte ridicat, mult peste ceea ce poate fi considerat acceptabil pe piaţa din România.

Dar asta nu este deloc o noutate pentru utilizatorii Apple şi nu va mira pe nimeni. Cei care folosesc iOS şi implicit iPhone cu siguranţă vor aprecia noutăţile. Chiar şi cu un display mai mare, mai greu de utilizat cu o singură mână, trecerea de la vechile iPhone 4 şi 5 la 6 merită. iPhone 6 este un dispozitiv mai arătos, mai bine poziţionat să concureze cu rivalii de pe piaţă şi cu performanţe de top în orice situaţie. Probabil că abia anul viitor vom vedea viziunea completă a acestui dispozitiv întruchipată în inevitabilul iPhone 6S, care este posibil să includă mai multă memorie RAM, o cameră mai performantă şi o rezoluţie mai mare a display-ului. Şi cu toate aceste mici neajunsuri, cu greu poţi găsi un smartphone cu display de 4,7” mai performant în situaţii reale (nu în teste sintetice) şi mai bine închegat din toate punctele de vedere. 

iPhone 6 a fost testat cu amabilitatea Telekom România.

Părţi pozitive

Design plăcut privirii şi atingerii
Performanţă de invidiat
Construcţie solidă din materiale de calitate
Fotografii şi filmări foarte bune

Părţi negative

Preţul ridicat pentru România
Bateria încă nu ţine mai mult de o zi întreagă
Rezoluţia display-ului putea fi mai înaltă
Memorie RAM insuficientă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult