iPhone 8: aparenţele pot fi înşelătoare [REVIEW]

iPhone 8: aparenţele pot fi înşelătoare [REVIEW]
Software

Software

iPhone 8 este primul smartphone care vine echipat din fabrică cu iOS 11. Acesta vine cu schimbări minore la nivel de interfaţă, iar funcţionalitatea rămâne în mare parte neschimbată. Chiar şi cu un nou Control Center şi câteva lucruri „ascunse” care vor îmbunătăţi pe alocuri experienţa de utilizare, iOS 11 nu pare să fie un pas înainte atât de mare pe cât ne-am aştepta de la o versiune majoră a sistemului de operare mobil de la Apple.

Anumite elemente de interfaţă au fost schimbate, majoritatea aplicaţiilor integrate în iOS 11 fiind acum aliniate la filosofia de design pe care Apple a introdus-o anul trecut în Apple Music. Titlul fiecărei aplicaţii apare acum în partea de sus cu text mai mare, iar anumite setări şi elemente de interfaţă au fost mutate sau modernizate. Tot ce face această schimbare este să ofere o experienţă mai coerentă în serviciile Apple proprietare precum iMessage, Apple Music, AppStore, iTunes Store, etc., cât şi în aplicaţiile standard integrate (Phone, Mail, Settings, Notes).

Centrul de Control, meniul de scurtături accesibil din partea de jos a ecranului beneficiază de cea mai mare schimbare, acesta ocupând acum tot ecranul, primind în acelaşi timp şi multe noi butoane şi posibilitatea de a fi personalizat. Utilizatorii îşi pot alege butoanele care să apară sau să fie eliminate din Control Centre, iar anumite setări sunt grupate într-un soi de foldere pentru a nu aglomera interfaţa mai mult decât este necesar. La o primă privire, din punct de vedere vizual, Control Centre ar putea să pară urât, însă cu siguranţă este mult mai uşor de utilizat.

În partea din stânga sus avem scurtături pentru Airplane mode, date mobile (o premieră pentru iOS) şi scurtături pentru WiFi şi Bluetooth. Da, într-adevăr, aceste scurtături nu închid complet antenele WiFi şi Bluetooth, ci doar taie conexiunea cu dispozitivele la care sunt conectate. Pentru oprirea completă trebuie accesat meniul de setări. iOS 11 face însă o treabă bună la capitolul de gestiune a consumului de energie, păstrarea celor două antene pornite neavând efecte negative semnificative asupra autonomiei.

Restul de butoane din Control Centre sunt dedicate pentru funcţii precum Do Not Disturb, blocarea orientării ecranului, Screen Mirroring pe un Apple TV, două butoane de tip slider pentru luminozitatea ecranului şi volum, cât şi o serie de butoane care pot fi personalizate după bunul plac. Pe lângă clasicele Flashlight, Stop Timer, Calculator şi Camera, pot fi adăugate şi butoane pentru modul Low Power, pentru înregistrarea conţinutului de pe ecran (funcţie nouă din iOS 11), pornirea Notes, Voice Memos, Alarms, DND while Driving (altă funcţie nouă din iOS 11) şi alte câteva funcţii interne. Unele dintre acestea au şi funcţionalitate în plus la o apăsare „3D Touch”, care oferă acces la alte câteva setări. Concluzia este că noul Control Centre este acum mult mai util, mai personalizabil şi mai uşor de folosit. Din păcate, designul lasă de dorit.

Designul este o problemă şi în cazul centrului de notificări. Acesta este practic o copie a ecranului de blocare, care afişează tot timpul ceasul în partea de sus şi notificările în ordinea în care au venit în partea de jos. Acestea nu sunt grupate în niciun fel şi nici nu există opţiunea de a le elimina pe toate la un loc sau măcar per aplicaţie. Această mişcare pare un pas înapoi faţă de iOS 10 şi ar putea fi primul lucru pe care Apple îl va corecta odată cu un update important pentru iOS 11.

Screenshot-urile au fost complet schimbate. Înainte, acestea erau realizate şi salvate direct în aplicaţia Photos, de unde imaginile puteau fi editate rudimentar folosind funcţia de crop. Noile screenshot-uri rămân în colţul ecranului câteva secunde sub formă de preview, atingerea lor deschizând un mic editor. De aici, imaginile pot fi decupate şi marcate folosind mai multe tipuri de „creioane”, text digital, o lupă pentru evidenţierea anumitor elemente de pe ecran şi chiar forme geometrice simple. De asemenea, funcţia screenshot oferă posibilitatea de a adăuga o semnătură de mână pe un document care a fost captat în acest mod.

Altă noutate software la nivel de interfaţă şi utilizare este noul AppStore, care este ceva mai aerisit, însă puţin mai confuz pentru cei care preferă să nu „sape” pentru conţinut. Ecranul principal este ocupat de pictograme pe întreg ecranul, care prezintă cele mai noi şi cele mai interesante aplicaţii, în timp ce meniurile normale se găsesc în alte tab-uri. Nu mai există un tab separat pentru aplicaţiile din „top” (top plătite şi top gratuite), aceste tipuri de clasamente fiind ascunse acum în tabul standard „apps”. De asemenea, în tab-ul updates nu mai găsim butonul „Purchased”, care oferea un istoric cu toate aplicaţiile descărcate gratuit sau cumpărate de pe AppStore. Probabil că în timp şi la acest aspect va fi lucrat, întrucât interfaţa nu oferă o experienţă mai bună de utilizare decât cea din iOS 10.

Camera foto este un alt aspect la care Apple a lucrat destul de mult, fără să indice acest lucru la nivel de interfaţă. Toate opţiunile şi butoanele se găsesc în acelaşi loc, însă acum fotografiile şi clipurile video sunt comprimate folosind noi algoritmi. Astfel, fotografiile şi clipurile video de pe iPhone-urile cu iOS 11 vor ocupa mai puţin spaţiu, fără să renunţe la calitate. Acest lucru va duce la incompatibilitate cu anumite sisteme care nu beneficiază de software compatibil, însă pentru publicat pe reţele de socializare nu va fi problemă. Cei care editează clipuri video în software avansat cu siguranţă vor avea nevoie de o versiune din ultimii câţiva ani, care să ofere suport pentru codecul HVEC (H.265). Fiind vorba despre iPhone 8, nu am putut testa noile filtre pentru modul Portret, care se regăsesc doar pe iPhone 8 Plus şi pe viitorul iPhone X, întrucât efectele sunt realizate cu ajutorul camerei secundare.

Tot cu ajutorul camerei foto, dar şi folosind puterea de procesare superioară a procesorului A11 Bionic, este realizată noua componentă de Realitate Augmentată (AR) din iOS 11. Aceasta este compatibilă cu telefoanele Apple începând cu iPhone 6S (nu am putut testa cum este afectată performanţa pe un model mai vechi), iar rezultatele sunt cel puţin impresionante. Fără senzori în plus şi fără o cameră duală, aplicaţiile AR reuşesc să funcţioneze foarte bine, elementele tridimensionale care sunt poziţionate în spaţiu păstrându-şi poziţia fără probleme sau artefacte grafice. Momentan nu există foarte multe experienţe AR în AppStore, iar cele care au fost deja lansate de multe ori sunt fie plătite, fie multe dintre funcţiile lor speciale sunt ascunse în spatele unor taxe. Nu am găsit momentan nimic cu adevărat impresionant, însă vom începe să vedem diverse jocuri şi filtre tridimensionale mai avansate în aplicaţiile cu funcţii pentru cameră, care vor beneficia de pe urma capabilităţilor AR din iOS 11.

Aplicaţia Files, pe care mulţi au considerat-o echivalentul unui File Explorer de pe Android se dovedeşte a fi însă complet altceva. Nu ai acces la toate folderele interne ale sistemului de operare, ci doar la fişierele stocate local de aplicaţii. De asemenea, Files beneficiază de integrare cu aplicaţiile Google Drive, Dropbox şi OneDrive, cât şi cu serviciul proprietar iCloud Drive pentru a oferi acces rapid dintr-un singur loc la fişierele stocate în cloud.

Merită menţionat la capitolul software şi Siri, care a primit noi voci îmbunătăţite şi funcţionalitate extinsă, care din păcate nu este tocmai utilă la noi în ţară din cauza lipsei suportului pentru limba română. Apoi, Apple a integrat un mod Emergency SOS, care se activează atunci când apeşi de cinci ori pe butonul Power. Astfel telefonul este blocat complet, putând fi deblocat doar cu parolă, iar pe ecran apare un slider roşu care odată activat sună la numărul de urgenţe din regiunea respectivă (112 în cazul nostru). Nu în ultimul rând, modul Do Not Disturb While Driving opreşte toate notificările atunci când conduci, cu opţiunea de a seta câteva contacte care să poată trece de această limitare, pentru urgenţe. Apple Maps a primit de asemenea îmbunătăţiri, însă la cât de slabe sunt în România, nici nu ne-am obosit să le testăm. Navigaţia cu indicaţii pentru selectarea benzilor este momentan disponibilă doar în câteva oraşe mari din lume, nu şi în Bucureşti.

Cam acesta este iOS 11 pentru iPhone, însă versiunea pentru iPad pare să primească şi mai multe noutăţi. Bara de scurtături pentru aplicaţii din partea de jos funcţionează acum precum dock-ul din macOS, tranziţia între aplicaţii se face mai rapid cu ajutorul acestuia, iar aplicaţiile pot interacţiona între ele mai uşor, fiind posibilă acţiunea drag & drop din una în cealaltă atunci când ambele sunt afişate pe ecran. De asemenea, funcţionalitatea alături de Apple Pencil a fost îmbunătăţită, putând acum fi realizate căutări chiar şi în scrisul de mână. Din păcate, neavând un iPad de generaţie nouă la îndemână, nu am putut testa şi aceste capabilităţi.

Părţi pozitive

Cel mai performant smartphone al momentului
Una dintre cele mai bune camere foto de pe piaţă
Încărcare wireless
Display-ul True Tone este plăcut în utilizare
Difuzoare puternice

Părţi negative

Designul este învechit
Sticla se zgârie repede şi face telefonul mai fragil
iOS 11 nu este complet finisat
Costuri ascunse (husă, încărcător rapid, încărcător wireless)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult