Cu greu am putea crede că un smartphone nou Apple ar putea să ofere o experienţă de utilizare slabă, însă este important de menţionat faptul că iPhone 8 este FOARTE rapid. Am menţionat anterior că tranziţia între aplicaţii este aproape instantă, însă această viteză nu este evidentă decât atunci când îl compari cu un alt smartphone mai vechi. Probabil că utilizatorii de iPhone 7 nu vor simţi performanţă în plus în utilizarea de zi cu zi, însă pentru cei care încă nu au făcut upgrade de la 6 sau 6S, sporul este evident. De fapt, acesta este şi publicul vizat de iPhone 8, întrucât Apple încă pare să funcţioneze conform planului de upgrade odată la doi-trei ani.
Unul dintre lucrurile exclusive iPhone 8 sunt însă difuzoarele „stereo” mai puternice. Apple foloseşte încă de la iPhone 7 atât difuzorul principal, cât şi difuzorul pentru apeluri pentru a oferi un sunet mai puternic, cu o oarecare panoramare (difuzorul de apeluri are o putere mai mică, deci sunetul stereo nu este tocmai perfect). Totuşi, în redarea de conţinut audio, iPhone 8 este sensibil mai puternic decât oricare altă generaţie precedentă. Sunetul redat este destul de clar, iar anumite boxe wireless sau sisteme de tip hands-free pentru maşină (precum Parrot Neo 2 Mini, testat în urmă cu doar câteva luni) sunt depăşite atât în volum, cât şi în calitatea sunetului de difuzorul de pe iPhone 8.
Încărcarea wireless este de asemenea o noutate pentru iPhone. Aceasta a dus la adoptarea carcasei de sticlă şi implicit la un design mai fragil, însă este o adiţie interesantă şi utilă pentru utilizatorii de iOS. Am testat încărcarea wireless pe un încărcător Samsung, iar aceasta pur şi simplu funcţionează, fără setări sau adaptoare. Odată plasat pe suprafaţa de încărcare, telefonul începe să se încarce, la o viteză relativ mică, însă comparabilă cu cea de la încărcătorul standard de 5W, livrat în pachet. Apple susţine că încărcarea rapidă prin intermediul standardului Qi va veni mai târziu printr-un update software.
Pentru încărcare rapidăd de la priză însă, utilizatorii de iPhone 8 (şi iPhone X, atunci când va fi lansat), vor trebui să scoată din buzunar o sumă „frumuşică”. Cablul de încărcare Lightning to USB-C se vinde doar separat şi costă aproximativ 200 de lei în magazinele din România, în timp ce un încărcător original Apple (acelaşi folosit pentru laptop-urile MacBook) costă undeva în jurul a 270 de lei. Cei care au deja un laptop sunt nevoiţi să cumpere doar cablul, însă tot e o investiţie foarte mare în comparaţie cu restul de telefoane cu încărcare rapidă de pe piaţă, care au totul inclus în pachet. Probabil că a venit vremea ca iPhone-urile să fie livrate cu acel cablu şi cu un încărcător mai puternic din fabrică.
În rest, utilizarea este similară cu cea a oricărui iPhone lansat în ultimii 3 ani. Cei obişnuiţi cu telefoane mai mari (Plus) vor considera iPhone 8 prea mic, în timp ce utilizatorii de iPhone 6, 6S sau 7 se vor simţi „ca acasă”. Utilizarea cu o singură mână este posibilă, tasatura de pe ecran fiind perfectă pentru acest caz de utilizare, în timp ce degetul mare ar trebui să poată ajunge la majoritatea butoanelor de pe ecran, indiferent de poziţionare.
În ultimii câţiva ani, iPhone-urile nu au mai fost obligatoriu considerate telefoanele cu cele mai bune camere foto. Apple a sesizat acest lucru şi a decis să pună performanţa foto pe primul loc atunci când a dezvoltat iPhone 8. În primul rând pentru că aceasta este importantă pentru componenta AR, pe care o împinge agresiv pe AppStore şi în al doilea rând pentru a se putea lăuda cu cea mai bună cameră foto de pe piaţă.
Rezultatul este reuşit, camera foto de pe iPhone 8 reuşind să capteze chiar şi cele mai mici detalii din orice cadru, cu timp de expunere corect calculat în majoritatea cazurilor şi focalizare rapidă şi corectă în aproape toate situaţiile. În lumină naturală, avem de a face cu un profil de culoare foarte bun, care reuşeşte să redea toate nuanţele într-o manieră naturală, fără saturare adăugată în post procesare. Ce poate fi observat în imaginile de mai jos este un filtru de sharpness deloc agresiv, care accentuează detaliile din imagini, fără a deteriora aspectul general al acestora.
Pe timp de noapte, lucrurile sau bine spre foarte bine, la un nivel comparabil cu alte modele de pe piaţă. Sunt situaţii în care focalizarea nu este la fel de precisă pe cât mi-aş fi dorit, sau în care timpul de focalizare este puţin cam lung. Acest lucru este însă valabil pentru toate smartphone-urile comparabile de pe piaţă, deci nu ar trebui să fie considerat obligatoriu un minus. Este plăcut însă că şi pe timp de noapte, Apple încearcă să păstreze cât mai mult din detalii, în timp ce captează culori naturale.
La capitolul captură video, probabil că avem de a face cu cel mai performant telefon de pe piaţă. Clipurile sunt înregistrate în rezuluţi 4K la 60 de cadre pe secundă, iar stabilizarea este destul de bună chiar şi pentru captarea filmărilor în mişcare. Nu în ultimul rând, avem de a face cu filmări în slow-motion la 240 de cadre pe secundă în rezoluţie Full HD, lucru care va oferi celor mai creativi posibilitatea de a crea clipuri foarte arătoase.
Camera frontală pare să fi primit cel mai mic upgrade, dacă poate fi numit upgrade, însă chiar şi aici avem de a face cu o paletă de culori naturale şi focalizare rapidă.
iPhone 8 a reuşeşte astfel să fie cel mai interesant smartphone pe care mulţi utilizatori nu şi-l doresc. În ciuda design-ului învechit, acesta oferă o experienţă de utilizare care probabil va fi comparabilă cu cea a noului vârf de gamă iPhone X. Ghinionul acestui terminal este că a fost anunţat cu doar câteva minute înainte şi că nu s-a lucrat absolut deloc la designul părţii frontale. Spatele dispozitivului este arătos şi atractiv, iar senzaţia în utilizare este foarte plăcută, fiind comparabilă cu cea a concurenţei directe (Galaxy S8, Note8, etc.).
Este uimitor însă cât de performant este acest dispozitiv atât din punct de vedere al puterii de procesare, cât şi atunci când vorbim despre captura foto şi video, mai ales când luăm în considerare dimensiunile reduse ale terminalului. iPhone 8 reprezintă însă un upgrade relativ mic faţă de iPhone 7, fiind recomandat doar pentru cei cu bugete mai mici pentru upgrade de la iPhone 6 şi 6S, sau celor care vor cea mai nouă tehnologie de pe piaţă în acest moment. Cu siguranţă însă, cei din a doua categorie vor aştepta iPhone X.
Cel mai performant smartphone al momentului
Una dintre cele mai bune camere foto de pe piaţă
Încărcare wireless
Display-ul True Tone este plăcut în utilizare
Difuzoare puternice
Designul este învechit
Sticla se zgârie repede şi face telefonul mai fragil
iOS 11 nu este complet finisat
Costuri ascunse (husă, încărcător rapid, încărcător wireless)