Ieri aflam informații noi despre iPhone-ul pliabil, însă cei care se așteptau la o alternativă la Galaxy Fold vor fi dezamăgiți. Se pare că momentan Apple explorează alte direcții de dispozitive pliabile. Ceea ce se află acum în teste în laboratoarele Apple seamănă mai mult cu Surface Duo (foto). Se pare că prototipul de iPhone pliabil folosește două ecrane care se îmbină aproape perfect la jumătate pentru a crea un display mare, pliabil.
Se pare că lipsa tehnologiei de pliere care să nu lase urme pe centrul ecranului este o problemă pentru Apple. Astfel, compania este dispusă să nici nu încerce să creeze un dispozitiv care folosește ecranele pliabile din prezent. În locul acestui design, compania crede că poate crea un smartphone care poate fi transformat în tabletă folosind două ecrane.
Jon Prosser, sursa acestor informații, spune că iPhone-ul pliabil folosește cele două ecrane într-un mod nou. Până acum dispozitivele dual screen aveau spații între ecrane. Dispozitivul Apple nu seamănă cu două telefoane lipite pe margine între ele. Acesta are un design unitar odată ce este deschis. Aceasta ar fi noutatea adevărată: un ecran unitar creat din două părți separate.
The memes are funny — but it doesn’t look like they just stuck two phones together.
Even though they’re two separate panels, when the displays are extended, it looks fairly continuous and seamless.
— Jon Prosser (@jon_prosser) June 15, 2020
La capitolul design, Prosser descrie iPhone-ul pliabil drept un dispozitiv cu margini rotunjite din oțel inoxidabil. Din acest punct de vedere, telefonul este similar în construcție și design cu modelele iPhone 11 Pro. Probabil că până la o eventuală lansare, telefonul va trece la design-ul de iPhone 12, cu margini drepte. De asemenea, acesta spune că iPhone „Fold” nu are un decupaj în ecran pentru Face ID. Sistemul de autentificare biometrică este integrat deasupra ecranului, într-o margine mai groasă. Probabil că Apple apelează la un design similar cu telefoanele din seria Pixel 4 de la Google, cu o „frunte” mai mare.
În prezent, ecranele LCD și OLED beneficiază de rame subțiri în laterale, care nu permit alăturarea a două paneluri. Totuși, faptul că Apple poate uni două paneluri pentru a crea un singur ecran sugerează că folosește o tehnologie nouă. Ecranele „Mini-LED” încep deja să apară pe piață, însă următorul pas important în tehnologia de afișare va fi Micro-LED.
Panelurile de acest gen sunt construite într-o manieră similară cu cea a procesoarelor, fiind realizate mai multe „bucăți” care apoi sunt asamblate într-un singur display. Ba chiar există deja concepte de televizoare care pot fi „construite” din mai multe părți pentru a crește dimensiunile și/sau rezoluția după achiziție. Aceste bucăți se îmbină perfect și nu lasă spații între componente.
Apple ar putea folosi tehnologia Micro-LED pentru a construi acest iPhone pliabil, rezolvând astfel o problemă pe care Samsung, Huawei și Motorola încă nu o pot rezolva. Ecranele Micro-LED pot astfel fi protejate de sticlă pentru a fi rezistente la zgârieturi și nu vor lăsa urme în zona de pliere.
Nu știm însă cât de avansat este acest proiect. Există posibilitatea ca Apple doar să încerce astfel de design-uri intern. Compania dorește să vadă cât de capabilă este tehnologia, însă probabil că nu consideră că aceasta este pregătită pentru a ajunge pe piață. Poate că un prim pas către dispozitive pliabile Apple va fi făcut odată cu dezvoltarea sticlei pliabile de la Corning, care ar trebui să fie gata cândva spre sfârșitul anului 2020.