Apple a lansat iPhone SE, noul smartphone de buget din gama sa. Știam foarte multe detalii despre acesta încă de anul trecut, când se zvonea că va fi numit iPhone 9 sau iPhone SE3. Acesta vine cu un design deja „clasic” pentru gama de smartphone-uri a producătorului american, pe care l-am întâlnit prima dată în 2014 pe iPhone 6. Chiar dacă la nivel de design, acesta arată aproape identic cu un iPhone 8, actualul model ieftin din gama de telefoane Apple, la interior lucrurile stau foarte diferit și chiar și prețul a scăzut considerabil.
iPhone SE este construit folosind o carcasă veche, însă la interior, Apple a integrat multe componente foarte noi. Da, poate că ecranul LCD de 4,7” cu rezoluție 1.334 × 750 pixeli nu este tocmai impresionant în 2020, însă acesta încă are o densitate de 326 ppi, ceea ce îl înscrie în categoria display-urilor „retina”, ale căror pixeli nu pot fi deosebiți în utilizare normală. Procesorul său este însă unul impresionant de puternic pentru un telefon atât de ieftin.
Vorbim despre Apple A13 Bionic, cel pe care Apple îl folosește și pentru dezvoltarea iPhone 11 și 11 Pro, cel mai puternic procesor de smartphone al companiei. Acesta este unul hexa-core și beneficiază e 3 GB memorie RAM, de ajuns pentru un telefon mic și ieftin de la Apple. Nu de alta, dar in urmă cu doar un an, modelul iPhone XR beneficia la rândul lui de aceeași cantitate de memorie și era introdus în ofertă la un preț dublu. Ba chiar avea un procesor dintr-o generație mai veche: Apple A12 Bionic.
De fapt, cele două modele mai au ceva în comun: camera foto. iPhone SE beneficiază de același senzor foto produs de Sony și de aceeași lentilă precum iPhone XR. Astfel, telefonul nu beneficiază de avantajele camerei de pe seria iPhone 11, precum un senzor puțin mai mare, plajă dinamică îmbunătățită și nici de o cameră secundară ultra-wide. Totuși, pentru un telefon de 480 de euro, acesta ar trebui să își facă liniștit treaba. Avantajele asigurate de procesorul A13 Bionic precum stabilizare pe filmare la rezoluție 4K 60 FPS, fotografii Smart HDR și diverse efecte în mod portret funcționează la fel ca pe modelele recente.
iPhone SE folosește în continuare un senzor de amprentă și un buton Home fizic, ceva ce a dispărut de pe ultimele trei generații de iPhone, însă lucruri pe care mulți utilizatori mai vechi le apreciau. Fiind realizat folosind design-ul iPhone 8, acesta este echipat cu un modul de încărcare wireless, cât și cu o carcasă rezistentă la apă și praf la standardul IP67.
Noul iPhone SE este probabil ultimul telefon Apple care va mai fi livrat cu acest design, așa că dacă vă doriți un iPhone mic și puternic, care să fie echipat și cu un senzor de amprentă și/sau un buton Home, acesta este modelul pe care îl așteptați. Având în vedere că Apple oferă suport software pentru 4 sau chiar 5 ani pe anumite modele, probabil că veți putea folosi acest dispozitiv mulți ani de acum înainte fără probleme și fără să renunțați la aceste funcții hardware.
Odată cu lansarea acestui model, iPhone 8 și 8 Plus dispar din oferta Apple, acestea fiind păstrate până acum pentru a suplini rolul de modele de intrare în gamă. Acestea erau însă învechite din punct de vedere hardware, oferind configurația din 2017 cu un preț de pornire de 530 de euro.
iPhone SE se lansează în variante de 64, 128 sau 256 stocare, modelul superior fiind cu 50 de euro mai scump decât cel de bază. Acesta este livrat în versiunile de culoare alb, negru și roșu (Product RED):
(via TechCrunch)