Timp de mulţi ani, iPhone-urile au fost cele mai mici smartphone-uri premium, oferind display-uri de maximum 4”. Acest lucru s-a schimbat în 2014, odată cu lansarea generaţiei iPhone 6, care s-a aliniat la standardele industriei. Modelul de bază a făcut trecerea la 4,7” în diagonală, în timp ce modelul Plus a mers spre limita superioară, de 5,5”. Din păcate pentru cei obişnuiţi cu dimensiunile reduse ale iPhone-urilor din trecut, modelul 5S rămânea singura opţiune pentru a beneficia de experienţa iOS. Cu o oarecare întârziere, Apple pare să fi auzit cerinţele acestor fani, lansând pe piaţă iPhone SE, un telefon cu design extrem de familiar, dar cu hardware puternic, ieşit din comun pentru un telefon atât de mic.
Cei care au văzut până acum un iPhone din generaţia 5/5S ştiu deja cum arată „noul” iPhone SE. La exterior, telefonul este absolut identic cu modelul 5S, acesta păstrând toate elementele de design în aceleaşi locuri şi la aceleaşi dimensiuni. Dacă ai vedea un iPhone SE lângă un iPhone 5S (ambele fiind de aceeaşi culoare), nu ai putea să le deosebeşti decât dacă le întorci pe spate. Aici se găseşte logo-ul „SE” sub sigla „iPhone”, care marchează modelul mai nou. Probabil că cel mai uşor de depistat iPhone SE este cel roz, întrucât este singurul model de iPhone cu ecran de 4” care vine colorat în această nuanţă.
În ziua de astăzi, iPhone SE este un produs destul de ciudat. Majoritatea dintre utilizatori este obişnuită cu telefoane mult mai mari, care necesită în general două mâini pentru operare confortabilă. Cei care s-au dezobişnuit să scrie mesaje cu un singur deget, să aibă acces la toate butoanele fizice şi să poată atinge toate colţurile ecranului fără a muta poziţia telefonului în palmă vor avea astfel nevoie de un timp de acomodare.
Deşi acesta pare să fie unul dintre telefoanele în care Apple a investit cel mai puţin efort pentru lansare, atenţia la detalii şi calitatea construcţiei nu a avut de suferit. Spatele şi rama realizate din metal sunt atent lucrate, cu margini şlefuite pentru a adăuga un plus de confort în utilizare, iar geamul de pe partea din faţă şi cele două suprafeţe din sticlă de pe spatele dispozitivului sunt la fel de bine realizate ca şi pe modelele mai vechi. Singurul element care nu se mai simte bine în utilizare este marginea ecranului, care nu este la fel de plăcut la atingere precum sticla curbată de pe telefoanele mai noi.
Terminalul testat ne-a fost pus la dispoziţie de Orange România.
Foarte performant
Realizat din materiale de calitate înaltă
Autonomie decentă
Acelaşi design din 2012
Camera foto nu are stabilizare optică
Prea mic pentru conţinutul web disponibil în zilele noastre