La capitolul cameră foto nu vom zăbovi foarte mult, întrucât nu sunt foarte multe schimbări faţă de iPhone 8 şi 8 Plus. Da, camera frontală este ceva mai bună, senzorul oferind o rezoluţie crescută, în timp ce senzorul Face ID oferă posibilitatea de a folosi modul „portret” şi pentru selfie-uri. Funcţia „portret” de pe camera frontală funcţionează similar cu cea de pe camera principală, cu menţiunea că din punct de vedere al calităţii fotografiilor, acestea sunt la rezoluţie mai slabă decât cele de pe camera principală. De asemenea, decupajul personajului pentru funcţia Stage Light nu funcţionează foarte bine fără lumină naturală şi poate părea cam „din topor” în multe situaţii, însă poate oferi rezultate decente din când în când. Aceste funcţii sunt încă în stadiu „beta”, deci probabil că vor fi îmbunătăţite în timp.
În acelaşi timp camera principală beneficiază de aceiaşi doi senzori de 12 megapixeli de pe iPhone 8 Plus, cu menţiunea că şi senzorul „tele” beneficiază acum şi de stabilizare optică. În utilizare, rezultatele între cele trei telefoane (8, 8 Plus şi X) sunt comparabile, însă există şanse mai mari ca senzorul tele de pe X să ofere cadre mai bune în situaţii de iluminare scăzută.
Deja iPhone 8 a fost depăşit în performanţă (conform DxOMark) la capitolul foto de către Pixel 2 şi Pixel 2 XL, telefoane pe care încă n-am apucat să le testăm în cadrul redacţiei Go4it. Astfel, iPhone X urcă pe locul întâi în clasamentul nostru intern, în special datorită funcţiilor în plus pe care noul telefon le are faţă de camera de pe iPhone 8 şi stabilizării optice pe ambii senzori.
Camera foto de calitate este deja o garanţie a brand-ului iPhone şi nici nu ne-am mai obosit să testăm aceste capabilităţi ale telefonului în mare detaliu. Întrucât hardware-ul intern este foarte similar cu cel de pe iPhone 8, forma şi noile metode de interacţiune cu interfaţa erau lucrurile pe care voiam să le vedem de la iPhone X mai îndeaproape.
Din păcate, imaginile realizate cu iPhone X în Portrait Mode (în format HEIC) nu au putut fi descărcate pur şi simplu din telefon prin metodele obişnuite (upload pe Google Drive). Cei care doresc să scoată fişiere JPEG din telefon trebuie să facă acest lucru printr-un cablu de date, lucru pe care nu îl ştiam cât timp am avut la dispoziţie telefonul. Astfel, vom oferi un link către galeria foto de pe Google Drive.
După toate acestea, a meritat însă aşteptarea? Merită iPhone X cei 1.150 de euro? Depinde. Depinde foarte mult de cât de mare fan iPhone eşti, ce buget ai pentru a cumpăra un smartphone şi cât de vechi este telefonul pe care îl ai deja. Dacă te-ai plictisit de designul pe care l-am întâlnit prima dată în 2014, la lansarea lui iPhone 6 şi totuşi vrei să rămâi pe iOS, iPhone X este momentan singura opţiune, care vine însă „la pachet” cu un cost imens.
Dacă ai un iPhone 7 sau 8, probabil că nu te încadrezi în categoria celor care au probleme de performanţă şi au nevoie de un smartphone mai puternic. De asemenea, camerele foto de pe aceste modele nu sunt cu mult în urma lui iPhone X. Modelul de faţă este dedicat momentan celor care vor să aibă cel mai bun smartphone produs de Apple vreodată şi celor care sunt dispuşi să testeze tehnologii noi, chiar dacă aceasta poate duce la experienţe de utilizare nu tocmai plăcute în anumite cazuri.
Indiferent dacă iPhone X va avea sau nu succes, direcţia în care Apple merge de acum înainte este destul de clară. Modelele cu designul „clasic” vor rămâne în ofertă câţiva ani buni de acum înainte, acestea fiind calea uşoară pentru a intra în ecosistemul iOS, în timp ce dispozitivele derivate din iPhone X vor fi modelul premium spre care vor tinde toţi fanii iPhone. Face ID pare să funcţioneze foarte bine pentru o tehnologie atât de nouă, în timp ce display-ul cu „breton” nu este atât de deranjant în utilizare pe cât este în imagini.
Ca utilizator de iPhone, pot spune că sunt impresionat nu doar de cât de diferit este noul iPhone faţă de cele care au apărut până în prezent, ci şi de faptul că Apple a ales să facă doar un smartphone „mic” din noua gamă, fără să ofere şi un model „Plus” pentru cei interesaţi. În ciuda faptului că îmi doresc să fac upgrade la un iPhone X de la un 6 Plus „muncit” şi prăfuit, aş fi fost mult mai repede convins de un iPhone X Plus. Preţul este cea mai mare piedică peste care utilizatorii de iPhone trebuie să treacă, produsul în sine fiind fără îndoială un smartphone premium de excepţie.
Design şi construcţie premium
Display excelent
Cea mai bună performanţă pe un smartphone din acest moment
Camere foto foarte bune
Autonomie bună
Face ID este mai bun decât ne aşteptam
„Bretonul” display-ului încurcă utilizarea normală
Este nevoie de ceva timp pentru a învăţa toate gesturile pentru navigarea meniurilor
Încărcătorul rapid nu este inclus în pachet