La nivel software, nu s-a schimbat absolut nimic între iPhone X, XS şi XR. Câteva particularităţi ale lui XR sunt însă aparente atunci când realizăm că funcţia 3D Touch a dispărut. Aceasta a fost înlocuită doar parţial însă cu apăsări lungi.
În Control Centre, pentru accesarea funcţiilor mai detaliate precum True Tone, AirDrop sau intensitatea puterii lanternei, este necesară apăsarea lungă pe butoane în loc de o apăsare mai puternică. La fel se întâmplă şi pe ecranul de pornire, pentru accesarea lanternei şi camerei. Fiecare apăsarea „haptică” (cum le numeşte Apple) vine şi cu o vibraţie care simulează apăsarea unui buton. În rest, pentru scurtături către funcţii ale aplicaţiilor din ecranul principal, 3D Touch a dispărut complet.
De altfel, funcţia de navigare prin text atunci când scrii, care era accesată prin 3D Touch pe tastatură, a fost acum mutată pe butonul „space” prin apăsare lungă.
Face ID este la fel de rapid precum pe iPhone XS, la baza telefonului fiind acelaşi Apple A12 Bionic şi noul Secure Enclave mai rapid, deci deblocarea este întotdeauna aproape instantă. Asta dacă nu bate soarele direct în camera frontală sau dacă telefonul este în mod landscape. Această problemă din urmă ar trebui rezolvată cumva, fie prin software fie printr-o nouă generaţie a senzorului True Depth pe generaţiile următoare.
Da, telefonul este gândit pentru a fi folosit în mod vertical, însă atunci când îl foloseşti pentru vizionare de clipuri şi stingi ecranul din greşeală, sau se stinge automat pentru că a fost pus pe pauză, este enervant.
Un alt aspect important despre iPhone XR este faptul că difuzoarele sale sunt la fel de puternice precum cele de pe iPhone XS.
Asemănările cu iPhone XS nu se opresc însă aici. Avem de a face cu un telefon care beneficiază de aceeaşi cameră foto de 12 megapixeli cu aceleaşi funcţii noi precum Smart HDR.
Imaginile realizate cu iPhone XR sunt comparabile cu cele de pe iPhone XS, cu mici obiecţii ce ţin mai degrabă de hardware-ul lipsă.
De exemplu, lipsa unei camere cu zoom duce la realizarea de fotografii cu zoom digital, care degradează calitatea imaginii. Apoi modul portret funcţionează complet diferit, acesta folosind „computational photography”, un nume mai pompos pentru „AI”, pentru a detecta persoanele din imagine şi pentru a decupa totul din jur. Această funcţie este doar OK, decupajul fiind semnificativ mai slab decât cel de pe iPhone X sau XS, în timp ce blur-ul este mult mai „artificial”.
Există însă şi un avantaj al acestui mod portret de pe iPhone XR. Fiind realizat pe camera principală, cu diafragmă f/1.8, rezultatele sunt mult mai bune din punct de vedere al calităţii imaginii în lumină slabă. Apoi mai intră în discuţie faptul că poţi realiza portrete „wide”, ceva ce iPhone X şi XS nu oferă, acestea folosind exclusiv camera cu zoom pentru acest mod. Un dezavantaj al modului portret de pe XR este faptul că nu funcţionează decât dacă există persoane în cadru şi doar în modurile „standard”, „studio light” şi „contour light”, fără modurile „stage light”.
Având în vedere preţul acestui telefon şi performanţa sa foto, am putea spune că este cam cel mai bun în raportul calitate/preţ din acest punct de vedere. Alte flagship-uri mai scumpe precum Note9, iPhone XS şi Huawei Mate 20 Pro ar putea oferi funcţii în plus şi capabilităţi extinse, în special în cazul Huawei cu modul nocturn, însă toate aceste modele pornesc de la 1.000 şi un pic de euro.
iPhone X – portret | iPhone XR – portret |
iPhone XR este un compromis mai mic decât ne aşteptam. Acesta pierde câteva puncte la design din cauza ramei mai groase şi utilizării unor materiale pe care le-am întâlnit şi pe telefoanele din generaţia precedentă, însă compensează prin performanţă excelentă şi autonomie foarte bună. De asemenea, display-ul LCD este considerabil mai slab decât un panou OLED de pe X sau XS, însă fără a avea un model superior pentru comparaţie, acesta arată foarte bine pe cont propriu, în ciuda rezoluţiei scăzute.
Da, preţul său este în continuare mare, dar vorbim despre un produs Apple care poate fi totuşi considerat premium chair şi din punct de vedere al construcţiei, dacă îl comparăm cu ceea ce lansa compania până anul treuct. De asemenea, preţul său este comparabil cu modelele de pe nivelul inferior al concurenţei precum modelul Mate 20 „standard” sau Galaxy S9, cât şi cu cel al altor flagship-uri de la LG sau HTC. De fapt singurele dispozitive cu performanţe înalte care sunt mai ieftine sunt variantele „budget flagships” chinezeşti precum POCOPHONE, Meizu 16th sau OnePlus, care fac la rândul lor compromisuri la alte capitole, în special la software şi cameră.
Totuşi, iPhone XR este un telefon care ne-a depăşit aşteptările şi este modelul Apple pe care îl putem recomanda fără probleme tuturor fanilor iOS. Acesta este upgrade-ul perfect de la un model mai vechi precum iPhone 6, 6s sau 7 şi chiar de la 8, pentru cei care vor noul design, dar nu vor să plătească în plus pentru câteva funcţii pe care nu le-ar folosi prea mult. De altfel, acesta este iPhone-ul care oferă cea mai bună autonomie, un aspect foarte important, care ar putea fi mai important decât o cameră cu zoom sau ecranul OLED mai luminos.
Telefonul iPhone XR a fost oferit pentru testare de evoMAG.ro.
Design şi construcţie premium
Performanţă de top
Cameră foarte bună
Autonomie foarte bună
Preţ destul de mare
Rezoluţia şi culorile de pe display-ul LCD sunt mai slabe decât pe OLED
Este puţin cam gros şi cam greu în comparaţie cu alte iPhone-uri