iPhone XS Max review: un upgrade minor la exterior, dar major la interior

01.10.2018
iPhone XS Max review: un upgrade minor la exterior, dar major la interior
Ecran şi performanţă

Ecran

Ne-am fi aşteptat ca după iPhone X, care a fost primul model de smartphone cu panou OLED de la Apple, să nu mai vedem mari îmbunătăţiri la capitolul ecran pe următoarele generaţii, însă producătorul american a comandat de la Samsung (şi probabil de la LG, conform zvonurilor), panouri şi mai performante pentru iPhone XS şi XS Max. Probabil că cineva care face pentru prima dată trecerea de la un iPhone LCD la unul cu OLED nu va vedea încă de la început îmbunătăţirile, însă diferenţele sunt imediat evidente pentru un utilizator de iPhone X.

Apple se laudă cu o plajă dinamică pentru culori îmbunătăţită cu 60%, adică poate reda mai multe nuanţe intermediare între culori. Încă din meniul principal, în modul în care pictorgramele sunt afişate, se poate vedea o diferenţă clară între panoul de la XS Max şi un X de anul trecut. Desigur, aceasta nu face o mare diferenţă în utilizarea de zi cu zi, însă poate avea alte avantaje.

Vorbim în special despre redarea de conţinut HDR, care oferă acum culori mai bogate şi mult mai apropiat de ceea ce poate reproduce un televizor de top, în timp ce fotografiile realizate vor fi afişate într-un mod greu de diferenţiat de realitate din punct de verdere al culorilor. iPhone-urile au avut întotdeauna ecrane calibrate să ofere culori cât mai naturale, fără saturaţia excesivă pe care o găsim pe modelele Samsung, de exemplu, iar iPhone XS Max are probabil cel mai performant display de smartphone de până acum. DisplayMate susţine că aşa este, iar testele noastre ochiometrice confirmă asta cel puţin la nivel vizual, nu obligatoriu ştiinţific.

iPhone XS Max are cel mai luminos ecran de pe piaţă, cu reflexii minime, lucru care îl recomandă pentru utilizarea în orice tip de condiţii, inclusiv în soare foarte puternic. Dacă nu ar fi existat decupajul din partea de sus (care a rămas la aceleaşi dimensiuni cu cel de pe X/XS, oferind astfel o suprafaţă puţin extinsă de afişare), acesta ar fi fost display-ul perfect de smartphone. În redarea de conţinut fullscreen (nu recomandăm funcţia „fit-to-screen” pentru că taie din material sus şi jos) şi în jocuri, această zonă ar putea să deranjeze anumiţi utilizatori. Din păcate pentru aceştia, mai sunt foarte puţine telefoane pe piaţă fără notch, aşa că măcar pentru încă unul sau doi ani va trebui să suportăm acest compromis.

Performanţă

Spuneam în review-ul pentru sistemul de operare iOS 12 testat pe iPhone X că acesta accelerează semnificativ toate dispozitivele compatibile de pe piaţă şi că flagship-ul de anul trecut pare să fie mai rapid decât până acum, chiar dacă nu părea lent nici pe iOS 11. Ei bine, iPhone XS Max urcă încă o treaptă pe scara performanţei. Pur şi simplu fiecare acţiune este absolut instantă, fără timpi de încărcare evidenţi, fără încetiniri de niciun fel, tranziţia între aplicaţii fiind insesizabilă. Atunci când compari „ochiometric” viteza pe iPhone X faţă de iPhone XS Max, nu pare să fie o diferenţă mare între ele, ba chiar este „aproape” la fel, însă în utilizare normală, fiecare acţiune este doar puţin mai rapidă încât să se poată simţi performanţa în plus.

Acest lucru se datorează în primul rând chipset-ului Apple A12 Bionic, un model care oferă doar 15% putere de procesare în plus, însă vine cu un procesor grafic cu 50% mai puternic, eficienţa în consumul de energie fiind drastic îmbunătăţită, în special datorită procesului de fabricaţie pe 7nm, acesta fiind primul procesor de pe piaţă de acest gen. Acest lucru asigură şi faptul că iPhone XS Max nu se încălzeşte excesiv, fiind aproape imposibil să îl supraîncălzeşti pentru a intra în „throttling”, efect care scade puterea pentru a nu depăşi limitele de temperatură.

Dacă în trecut anumite teste spuneau că procesoarele Apple sunt mai bune decât alternativele de la Qualcomm, Samsung sau Huawei, în timp ce altele le scoteau puţin în spate, în cazul Apple A12 Bionic, toate testele de performanţă confirmă un singur lucru: acesta este cel mai puternic procesor pentru smartphone-uri realizat vreodată. Din păcate, nu putem testa şi compara performanţa nucleelor neurale pentru „AI” ale acestuia, Apple susţinând că avem parte de performanţă de opt ori mai mare faţă de Apple A11 Bionic de anul trecut, în astfel de aplicaţii.

Un lucru este foarte evident însă: toate aplicaţiile se pornesc mai repede pe iPhone XS Max şi toate aplicaţiile de productivitate sunt mai rapide pe acesta, fie că vorbim despre editarea foto la rezoluţii mari sau despre editarea de clipuri video în format 4K. Foarte posibil ca aceste lucruri să fie valabile şi pentru iPhone XS, întrucât cele două telefoane sunt identice la nivel hardware, în afară de dimensiunea display-ului şi acumuatorului, însă neavând un astfel de model la îndemână, este greu să confirmăm.

Test Scor
3DMark Ince Storm Unlimited 77.435 puncte
3DMark Sling Shot Extreme  3.282 puncte
AnTuTu 348.895 puncte
Geekbench

Single-Core: 4.821 puncte

Multi-Core: 11.447 puncte

 

Părţi pozitive

Cel mai performant smartphone de pe piaţă
Construcţie excelentă din materiale premium
Camera este semnificativ îmbunătăţită
Ecranul este excelent
Autonomie bună pentru performanţa oferită
Difuzoarele stereo sunt mult mai puternice

Părţi negative

Nu mai include adaptor jack în pachet
Nu vine cu încărcător rapid în pachet
Face ID încă nu funcţionează în mod landscape
Grila „tăiată” de la microfon este inestetică, ceva necaracteristic pentru un produs Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult