iPhone XS Max review: un upgrade minor la exterior, dar major la interior

01.10.2018
iPhone XS Max review: un upgrade minor la exterior, dar major la interior
Camera foto şi concluzii

Camera foto

Având în vedere lista de specificaţii a camerei foto de pe iPhone XS şi XS Max, nu ne aşteptam la mari diferenţe faţă de iPhone X. Telefonul de anul trecut oferea deja o cameră excelentă, care în continuare reuşeşte să calculeze mai precis setările de fotografiere pe modul „Auto” faţă de concurenţa din piaţă. Limitările acestei camere erau mai degrabă de tip hardware, senzorul de dimensiuni mici fiind principalul motiv pentru performanţa redusă în lumină slabă .

Camera de pe seria iPhone XS/XR a primit astfel câteva upgrade-uri, cel mai important fiind senzorul, uşor crescut. Nu este la fel de mare precum cel de pe Huawei P20 şi P20 Pro, însă oferă o performanţă mult mai bună în special în lumină slabă faţă de generaţia de anul trecut. Acesta, alături de noile funcţii software precum noul Smart HDR şi noul mod Portret care este acum mai mult ca niciodată asistat de software, garantează un upgrade semnificativ faţă de generaţia iPhone 8/X.

Fotografiile captează mai multe detalii din fiecare cadru, în timp ce asigură o plajă dinamică mult mai mare, ceea ce adaugă informaţii în zonele foarte luminoase, sau foarte întunecate. Diferenţele pot fi văzute atât în fotografii, cât şi în filmări, iar dinamica crescută poate asigura că o fotografie sau un clip filmat cu lumină din faţă nu va mai avea subiectul pe un fundal „ars”, ci poate chiar să expună corect întreaga scenă. De aceea şi culorile sunt mai naturale, nefiind necesară compensarea prin timp de expunere prea mare sau prea mic, sau prin valori ISO incorecte.

iPhone XS Max – fotografii pe timp de zi

Galerie foto

Din acest motiv, modul Auto de pe iPhone, care oricum era probabil cel mai bun de pe piaţă, este acum şi mai bun. Desigur, acest lucru nu înseamnă că în anumite situaţii alte camere nu vor oferi rezultate mai bune. În lumină slabă, în special noaptea, imaginile au mai puţin zgomot, datorită cantităţii mai mari de lumină care poate ajunge la senzorul mai mare. Cu siguranţă însă, un Huawei P20 şi P20 Pro vor putea să ofere performanţă mai bună în lumină scăzută (ajutate de senzor principal mai mare şi de modul cu expunere lungă). Posibil ca şi Samsung cu modelele Galaxy S9+ şi Note9 să poată performa mai bine la acest capitol datorită diafragmei variable care poate ajunge la valoarea f/1.5.

iPhone XS Max – fotografii pe timp de noapte

Galerie foto

Modul portret este acum mult mai bine pus la punct, separarea între subiect şi fundal fiind realizată mult mai corect. Există acum posibilitatea de a modifica nivelul intensităţii efectului de bokeh de pe fundal, într-un mod mai natural, care simulează lentilele pentru camere DSLR mai corect. Astfel, elementele devin înceţoşate gradual, în funcţie de distanţa faţă de subiect. Decuparea nu este încă perfectă, fiind destule cazuri în care ochelarii sunt bluraţi la margini, însă este ceva mai bună decât până acum.

Concluzii

iPhone XS Max este probabil singurul upgrade care ar putea merita de la un iPhone X, modelul XS fiind mult prea similar şi doar puţin mai puternic în utilizarea de zi cu zi. În cazul în care ecranul mai mare şi într-o oarecare măsură autonomia sunt foarte importante, modelul XS Max este cel pe care ar trebui să îl alegeţi din noua gamă de dispozitive Apple.

Desigur, cei care vin de la modele mai vechi precum iPhone 6, 6S sau 7, vor vedea cele mai mari îmbunătăţiri faţă de ceea ce aveau deja. Preţul foarte mare ar putea fi o piedică pentru mulţi dintre utilizatorii interesaţi de upgrade, aşa că probabil modelul XR care se lansează spre sfârşitul lunii octombrie ar putea fi o alternativă interesantă, acela promiţând performanţă similară, display-ul LCD de rezoluţie mică şi camera fără zoom fiind singurele diferenţe notabile.

Cert este că dacă vreţi cel mai bun telefon realizat vreodată de Apple, acesta este XS Max, care nu este tocmai perfect, însă care pare să fie un dispozitiv pe care te vei putea baza mulţi ani de acum înainte, graţie performanţei sale foarte ridicate şi suportului software extins pe care îl va primi în viitor. De fapt aceasta pare să fie noua strategie Apple, compania oferind telefoane mai scumpe, pe care să le schimbi mai rar. Vom afla pe parcurs dacă planul este cu adevărat de succes, însă faptul că modelul XS Max se vinde mai bine decât XS sugerează că ceva, undeva, compania a făcut bine.

Telefonul iPhone XS Max a fost oferit spre testare de către evoMAG.ro.

Părţi pozitive

Cel mai performant smartphone de pe piaţă
Construcţie excelentă din materiale premium
Camera este semnificativ îmbunătăţită
Ecranul este excelent
Autonomie bună pentru performanţa oferită
Difuzoarele stereo sunt mult mai puternice

Părţi negative

Nu mai include adaptor jack în pachet
Nu vine cu încărcător rapid în pachet
Face ID încă nu funcţionează în mod landscape
Grila „tăiată” de la microfon este inestetică, ceva necaracteristic pentru un produs Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult