Istoria telefoanelor mobile

Istoria telefoanelor mobile
Anii 2000

Telefoanele din anii 2000

Din anul 2000, evoluţia telefoanelor mobile a cunoscut o creştere exponenţială ce ne-a adus în ipostaza de spectatori muţi de uimire. Au apărut primele telefoane cu ecran color, cameră foto, player MP3 sau card de memorie, pentru ca mai târziu să fim martorii apariţiei îndrăgitelor telefoane multimedia (care cuprindeau mai multe astfel de dotări sau toate) şi serviciilor aferente (MMS). Cei care au dat startul în cursa pentru telefonul multimedia absolut au fost următorii:

2000

• Samsung lansează primul telefon cu player MP3 (Samsung M100), dar doar în Asia;

• Apare Nokia 9210 Communicator – telefon business, întâiul din lume cu ecran color (TFT, 4096 culori), card şi sistem de operare Symbian.

Nokia 9210 Communicator

2001

• Nokia aduce în Europa MP3-ul şi recepţia radio FM pe telefon (Nokia 5510) şi deschide poarta către gaming pe dispozitive mobile;

Nokia 5510 - tastatura QWERTY, MP3 şi jocuri

• Apar primele telefoane cu tehnologie Bluetooth (Ericsson T68 şi Nokia 6310);

• Ericsson T68 oferea în premieră posibilitatea capturii foto cu ajutorul unei camere foto externe, opţionale;

Ericsson T68 Nokia 6310

2002

Nokia 7650Moment istoric în evoluţia telefoanelor, odată cu anunţul apariţiei primului telefon cu aparat foto integrat: Nokia 7650. Nu doar prezenţa camerei VGA a făcut valuri printre rândurile pasionaţilor de telefoane, ci şi sistemul Symbian, care putea fi utilizat doar de pe costisitorul Communicator.

După Nokia 7650, telefoanele dotate şi super-dotate au început să se înmulţească precum ciupercile după ploaie şi astfel am ajuns în situaţia de a omite anumite modele, axându-mă pe terminalele care au adus ceva nou pentru utilizatori. Mulţumită producătorilor care au început să scoată telefoane pe bandă rulantă, s-a ajuns la împărţirea acestora pe clase şi segmente (cu această ocazie, voi include la fiecare clasă câte două modele reprezentative). La ora actuală, putem realiza o clasificare astfel:

Clase

Basic telefoane simple şi ieftine pentru oamenii care vor doar să vorbească şi să trimită mesaje. Exemple: renumitele Nokia 3310, Siemens A50, SE T100 care nu mai au nevoie de nicio prezentare;

Siemens A50, Sony Ericsson T100 si Nokia 3310

Multimedia – cuprinde dispozitive capabile să redea muzică şi filme sau să capteze imagini. Unele tind către sfera business, având ecrane de dimensiuni mari şi sistem de operare dedicat (Windows Mobile, Symbian).

Sony Ericsson K750 Nokia N90

Fashion – cu alte cuvinte, nu contează isteţimea telefonului ci aspectul estetic. Trebuie să existe măcar un element care să-i dea unicitate. Un telefon fashion nu este judecat după funcţii, dar dacă este şi performant cu atât mai bine.

LG Chocolate Siemens Xelibri 6

Business – termen asociat de obicei cu smartphone (telefon inteligent). Un terminal respectabil îţi pune la dispoziţie tastatura QWERTY, un ecran generos (de preferat touchscreen) şi multe aplicaţii business. Sistemul de operare nu trebuie să lipsească, şi nici conectivitatea la Internet în cât mai multe moduri cu putinţă (EDGE, 3G, HSDPA, Wi-Fi). Prezenţa camerei foto pe un telefon business este oarecum controversată.

HTC Tytn Sony Ericsson P990

Luxury – un fashion redefinit pentru cei care vor ca pe lângă aspectul deosebit să impresioneze lumea cu bijuteriile prezente pe carcasa telefonului: aur, diamante, cristale Swarwosky, safire etc. Cu excepţia Vertu (divizia de lux a celor de la Nokia), majoritatea terminalelor luxury sunt realizate de către designeri din lumea modei sau exclusivişti.

Vertu Ferrari Motorola V8 Luxury

Segmente

Entry-level: telefoanele cele mai modeste ca dotări din clasa în care se încadrează;

Mainstream: terminale echilibrate ca funcţii şi cost, care satisfac majoritatea utilizatorilor;

High-End: aici regăsim dispozitive ultra-dotate, dar şi cu un preţ foarte piperat. În mod normal, nu vei găsi niciodată un astfel de telefon în clasa basic ci de la multimedia în sus.

Pentru ca din zecile (acum sutele) de telefoane lansate în decurs de un an să decidem cam care sunt modelele reprezentative, s-a format aşa-numitul târg MWC (Mobile World Congress, fost 3GSM). La acest târg participă sute de producători şi operatori de telefonie din întreaga lume. Punctul de atracţie este bineînţeles decernarea premiilor (ca la Oscar) pentru cele mai apreciate produse şi servicii din lumea GSM. Iată lista câştigătorilor din 2002 şi până în 2008 la categoria care ne interesează – cel mai bun telefon al anului:

2002: NTT DoCoMo Foma.
2003: Sharp GX10;
2004: Sony Ericsson T610;
2005: Samsung D500 şi Sony Ericsson V800 (3G);
2006: Nokia 8800 şi Motorola RAZR V3x (3G);
2007: Samsung D900 şi Sony Ericsson K800 (3G);
2008: Sony Ericsson W910.

Sony Ericsson W910

Un eveniment cu totul aparte, cel mai mediatizat din istoria telefoanelor mobile, a fost lansarea în 2007 a telefonului minune Apple iPhone, cu interfaţa multitouch. Pe cât de mediatizat, pe atât de controversat. Lipsa multor facilităţi care în mod normal ar fi trebuit să fie prezente a stârnit numeroase critici. Succesul de care s-a bucurat iPhone a avut loc în Statele Unite (500.000 de exemplare în primul weekend de la lansare), pentru că europenii nu s-au aruncat orbeşte către acest gadget şi au analizat mai bine situaţia. De vină a fost însă şi preţul piperat al lui iPhone în Europa.

Apple iPhone

Urmărește Go4IT.ro pe Google News