Chiar dacă Apple nu mai este considerată compania inovatoare din trecut, lansările sale de dispozitive sunt în continuare considerate cele mai influente din lume. Fie că vorbim despre tehnologii şi decizii de design ale telefoanelor mobile, sau lansarea unor noi accesorii pentru acestea, producătorul american setează de obicei tonul pentru direcţia în care industria de tehnologie se îndreaptă. Iată ce lansări Apple putem aştepta pe parcursul anului 2020.
Probabil că nicio altă lansare Apple din 2020 nu va fi la fel de aşteptată precum cea a telefoanelor din seria iPhone 12. Aceasta nu numai că va aduce pe piaţă primele dispozitive cu modem 5G produse de companie, însă va diversifica şi mai mult gama de smartphone-uri Apple, 4 modele noi fiind aşteptate în luna septembrie.
De la iPhone X, compania a adoptat un design nou, complet diferit faţă de cel de până atunci. Acest dispozitiv a pornit „moda” ecranelor decupate, a adus primul panou OLED pe dispozitivele Apple şi a adus în prim plan recunoaşterea facială ca metodă principală de autentificare biometrică, renunţând astfel la senzorul de amprentă Touch ID.
Sunt aşteptate câteva diferenţe majore în termeni de design pentru seria iPhone 12. În primul rând, carcasa rotunjită este aşteptată să fie înlocuită cu una ceva mai „pătrăţoasă”, care să aducă aminte de modelele de succes din seriile iPhone 4 şi iPhone 5. Toate modelele, de la varianta iPhone 12 cu ecran de 5,4” la cel mai mare model, iPhone 12 Pro Max cu ecran de 6,7” ar trebui să fie livrate cu noul design, diferenţele între modele fiind atât dimensiunile cât şi numărul de camere.
Zvonurile vorbesc despre două modele de bază, un iPhone 12 cu ecran de 5,4”, mai mic decât iPhone X sau iPhone 11 Pro, un nou model iPhone 12 de 6,1”, ambele cu ecrane OLED, şi două variante iPhone 12 Pro cu ecrane de 6,1 şi 6,7”. În timp ce variantele de bază vor beneficia de sisteme cu două camere, modelele Pro vor adopta câte trei camere, similare în design şi funcţionalitate cu cele de pe modelele iPhone 11 Pro.
Se zvoneşte că modelele „Pro” vor adopta şi ecrane cu refresh rate de 120 Hz, similar cu ecranul cu Pro Motion de pe tabletele iPad Pro. De asemenea, toate modelele ar putea fi echipate cu modem-uri 5G de la Qualcomm, cât şi cu un nou procesor Apple A14 Bionic, primul de pe piaţă construit pe arhitectură pe 5nm. Nu în ultimul rând, modelele „Pro” sunt aşteptate cu 6 GB memorie RAM, faţă de 4 GB pe generaţie iPhone 11. Există şi zvonuri despre integrarea unor senzori foto 3D TOF, însă nu există prea multe detalii despre asta.
Camerele foto însă ar putea adopta o nouă de tehnologie de stabilizare optică direct pe senzor, mult mai performantă decât stabilizarea electronică şi stabilizarea optică standard din prezent. Pe partea din faţă, unele modele vor păstra în continuare notch-ul, în timp ce altele vor avea notch mai mic, iar unele zvonuri vorbesc chiar şi despre un smartphone iPhone 12 Pro Max fără notch în 2020, care ar putea renunţa chiar şi la mufa Lightning pentru încărcare. Alte zvonuri vorbesc însă despre integrarea senzorilor sub ecranul OLED, cu tot cu senzorul True Depth pentru Face ID.
Data de lansare ar putea veni abia pe data de 8 septembrie, cea de-a doua zi de marţi a lunii, iar lansarea oficială ar putea veni două săptămâni mai târziu, pe 18 septembrie. În România, telefoanele iPhone 12 ar putea fi lansate abia pe 25 septembrie.
Primele informaţii despre o nouă generaţie de tablete iPad Pro sugerează că Apple va lucra în special la sistemul de camere a tabletelor sale de top. Acestea ar putea păstra design-ul introdus în toamna anului 2018, cu margini drepte şi corp foarte subţire. Pentru aceste tablete, Apple ar putea introduce un nou chipset Apple A13X Bionic, un model semnificativ mai performant decât cel de pe generaţia iPhone 11.
Având în vedere că A12X Bionic se apropia de performanţa chipset-urilor Intel de pe MacBook-urile din momentul lansării, ne aşteptăm la un aport de performanţă semnificativ pe noile tablete ale companiei.
Sistemul de camere ar putea fi însă upgrade-ul cel mai important al tabletelor iPad Pro. Aici am putea vedea pentru prima dată un sistem 3D TOF pe dispozitive Apple, putând realiza modele 3D ale obiectelor din jur şi edita apoi aceste modele direct pe tabletă folosind un Apple Pencil. Pe lângă un senzor Time of Flight, camerele de pe iPad ar putea primi de asemenea un upgrade, împrumutând probabil senzorii de pe iPhone 11.
Aceste tablete ar putea fi şi primele produse de Apple care ar putea fi echipate cu ecrane OLED. Apple are acum experienţă vastă cu astfel de ecrane, după trei generaţii de iPhone-uri şi cinci generaţii de ceasuri Apple Watch, iar avantajele, în special pentru cei care editează fotografii şi clipuri video pe tabletă ar fi foarte mari. Există zvonuri despre introducerea unui panou bazat pe noua tehnologie mini-LED, însă tehnologia ar putea să nu fie gata anul acesta.
Lansarea tabletelor iPad Pro din 2020 este aşteptată în luna martie, când Apple lansează de obicei câteva upgrade-uri pentru dispozitivele sale secundare.
Ceasurile Apple Watch nu primesc foarte multe upgrade-uri de la an la an. În 2019, Apple a integrat primul display „always-on” pe Apple Watch Series 5, care este singura diferenţă notabilă faţă de Apple Watch Series 4, cele două modele având în rest hardware aproape identic. De altfel, sunt puţine lucruri care pot fi îmbunătăţite la nivel de capabilităţi pe aceste dispozitive, singura problemă adevărată a ceasurilro Apple fiind autonomia de numai o zi.
Poate că noul Apple Watch Series 6, aşteptat în luna septembrie alături de noile modele iPhone 12 nu va reprezenta un upgrade semnificativ la capitolul autonomie, însă o funcţie de monitorizare a somnului nativă este aşteptată pe acest model. Este posibil ca Apple să ofere o soluţie mai eficientă decât cea pe care o folosesc în prezent aplicaţiile de monitorizare disponibile deja în App Store, întrucât a cumpărat în urmă cu câţiva ani Beddit, o companie care se ocupă cu realizarea de hardware şi software de acest gen.
Nu este aşteptat un nou design pentru Apple Watch Series 5, întrucât Apple păstrează de obicei aceeaşi formă pentru cel puţin trei ani.
Nu există foarte multe informaţii despre ochelarii inteligenţi de la Apple, însă ştim cu oarecare certitudine că producătorul american lucrează la un astfel de dispozitiv. Spre diferenţă de alte perechi de ochelari inteligenţi produşi de alte companii, care se bazează pe afişarea de notificări, redarea de sunet sau captură foto, soluţia Apple ar putea fi concentrată pe afişarea de conţinut 3D în realitate augmentată.
De altfel, Apple ar putea realiza ochelarii inteligenţi în parteneriat cu mai mulţi producători de ochelari tradiţionali, oferind posibilitatea de a realiza ochelari cu dioptrii cu rama preferată, fără a avea un design foarte mult ieşit din comun faţă de o pereche de ochelari „neinteligentă”.
Desigur, având atât de puţine informaţii despre ochelarii Apple, există posibilitatea ca aceştia să nu fie lansaţi în 2020, cu se zvoneşte în prezent.
Chiar dacă iPhone 12 va fi probabil cel mai atractiv telefon Apple din 2020, zvonurile despre un telefon ieftin de la Apple ar putea sugera că acesta va fi cel mai bine vândut model din portofoliul companiei pe parcursul acestui an.
În lipsa unui model iPhone SE2, Apple ar putea lansa un nou dispozitiv de buget, care să pornească de la un preţ de 400 de dolari, care va oferi hardware-ul modelelor iPhone 11 într-o carcasă similară cu cea a dispozitivelor iPhone 8. Acest lucru înseamnă că acest telefoane beneficiază de display LCD de 4,7”, o singură cameră foto şi ramă mare în jurul ecranului, cu un buton Home cu Touch ID pentru autentificare.
Lansarea unui telefon cu numele „iPhone 9” după lansarea iPhone 11 are sens, întrucât de la iPhone 8, Apple a sărit direct la iPhone X (zece). Acest model este aşteptat pentru lansare în luna martie.
Apple a lansat de curând MacBook Pro cu ecran de 16”, echipat cu un ecran nou, hardware mai performant şi o tastatură mai fiabilă, după trei ani în care utilizatorii s-au plâns de probleme cu tastaturile laptop-urilor din gama MacBook.
În 2020, compania ar putea continua tradiţia de upgrade-uri anuale de hardware cu noi modele MacBook Pro de 13” şi un nou MacBook Air, care să beneficieze de aceeaşi tastatură îmbunătăţită, cât şi de noi procesoare de la Intel din generaţia a zecea. Dacă îmbunătăţirile modelului de 16” vor fi aplicate şi pe noile laptop-uri, ne putem aştepta şi la un sistem audio înbunătăţit, microfoane mai bune, un sistem de răcire mai eficient şi întoarcerea tastei „Esc”, care este acum separată de ecranul secundar „Touch Bar”.
Cele mai recente zvonuri vorbesc despre intrarea Apple pe piaţa computerelor de gaming. Este vorba despre computere iMac realizate special pentru a fi folosite în turnee de eSports, capabile să ruleze jocurile la calitate înaltă. Alături de aceste computere de tip „desktop”, ar putea fi lansate şi laptop-uri similare. Desigur, fiind vorba despre Apple, aceste computere ar putea fi mult mai scumpe decât soluţiile similare ale producătorilor de laptop-uri şi PC-uri de gaming din prezent.
Aceste zvonuri sunt ciudate în special din cauza faptului că Apple nu a investit tradiţional foarte mult în gaming, însă ar avea sens să vedem noi mişcări la acest capitol, întrucât compania a lansat anul trecut serviciul Apple Arcade, care asigură acces la peste 100 de jocuri pe bază de abonament, pe toate dispozitivele pe care le oferă: iPhone, iPad, MacBook, iMac, Mac Pro şi Apple TV.
Având în vedere că Apple abia a lansat căştile AirPods Pro, noi căşti Beats şi o generaţie a doua de AirPods, este greu de crezut că vom primi noutăţi prea multe la acest capitol din partea companiei.
Cel mai probabil, Apple va lansa o nouă gamă de accesorii pentru iPhone-urile din 2020, precum huse în noi nuanţe de culoare, cât şi deja „celebrele” husele din silicon „cu cocoaşă”, echipate cu baterie extra. Este posibil să vedem şi o nouă tastatură pentru iPad Pro, echipată cu un trackpad de această dată, după ce iPad OS a venit în premieră cu suport pentru mouse. Nu există însă informaţii sau detalii oficiale sau neoficiale despre o tastatură oficială de acest gen, însă deja producătorii de accesorii oferă astfel de soluţii.