Urmând campaniilor agresive de promovare, în care noile modele Sony Xperia erau demonstrate în ipostaze dintre cele mai inedite – în acvariul cu peşti, la piscină şi chiar scufundări cu scafandrii – cineva de la centrul de service trebuie să fi avut un şoc văzând numărul de solicitări pentru garanţie. Confruntaţi cu problemele apărute, reprezentanţii companiei japoneze sunt nevoiţi să vină cu explicaţii care contrazic propriile campanii de marketing.
Cu referire la telefoanele Sony Xperia cu certificare IP68, descrise ca fiind rezistente la apă şi praf, pagina apărută în secţiunea Xperia Care a website-ului Sony Mobile detaliază cum procedura de validare include doar teste desfăşurate în condiţii de laborator, folosind dispozitive aflate în modul Standby. Ghidul adresat utilizatorilor Sony Xperia continuă cu recomandări ce interzic folosirea telefonului mobil sub apă, spre exemplu pentru a face fotografii: ˝Nu folosiţi dispozitivul pentru a face fotografii sau în timpul oricăror activităţi subacvatice, inclusiv scufundări sau înotul sub apă˝.
˝Dispozitivele Sony testate pentru rezistenţa la apă au fost plasate cu delicateţe în containere umplute cu apă de la robinet şi scufundate până la adâncimea de 1.5 metri. După 30 minute în container, dispozitivele sunt extrase cu grijă pentru a le fi testată funcţionalitatea.˝
Noul set de recomandări vine însă după ani de zile în care maşinăria de marketing a companiei a folosit din plin atributele telefoanelor Sony Xperia pentru a inspira şi chiar încuraja folosirea dispozitivelor în condiţii pentru care nu au fost niciodată testate corespunzător. Astfel, am putut admira în filmuleţele de promovare telefoane Xperia scufundate în acvarii cu ecranul încă pornit şi chiar folosite de scafandrii pentru a face poze în acvariul unui magazin din Dubai.
Cu siguranţă de ajutor în promovarea vânzărilor, demonstraţiile cu telefoane Sony Xperia care pot funcţiona sub apă în orice condiţii ar putea fi descrise ca înşelătoare, fiind contrazise chiar de recomandările oficiale publicate tardiv pe website-ul companiei. Cu siguranţă, rezistenţa la stropire şi scufundare ˝atentă„ în apă este mai bună decât nimic, doar că informaţia a ajuns putin cam târziu la cei întorşi din vacanţe cu telefoanele mobile defectate după folosirea conform demonstraţiilor văzute la TV.