Leagoo KIICAA MIX – cel mai ieftin smartphone cu ecran „fără margini” [REVIEW]

03.10.2017
Leagoo KIICAA MIX - cel mai ieftin smartphone cu ecran „fără margini” [REVIEW]
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Leagoo KIICAA MIX dispune de un ecran Full HD de 5.5”, protejat sub un scut din sticlă cu margini uşor curbate. Rezistent la zgârieturi superficiale şi bine iluminat, ecranul are drept atuuri rata de contrast foarte bună şi unghiuri de vizibilitate generoase. Însă tratamentul oleofobic este mai puţin eficient împotriva urmelor de amprente, ecranul necesitând o curăţare mai frecventă decât ar fi cazul la un smartphone mai bine cotat.

Apărut relativ recent, designul cu ecran fără margini ajută obţinerea unei carcase mai compactă fără a micşora suprafaţa ecranului, însă vine cu propriile neajunsuri care dacă nu sunt rezolvate corect pot compromite experienţa în utilizare. Spre exemplu, unii producători s-au lovit de problema ramei laterale prea îngustă, cauzând activarea interfeţei touch în timp ce manevrăm telefonul în palme. Din fericire, în cazul de faţă rama de aproximativ 3mm este suficient de lată pentru ca problema să nu se manifeste. Mutarea căştii audio pentru a face loc ecranului, o decizie pe care chiar şi Apple a evitat-o atunci când a ales designul noului iPhone 8, este un compromis care nu poate fi compensat prea uşor. Soluţia aleasă de Leagoo este folosirea unui difuzor plasat pe lateralul carcasei şi mai puternic decât în mod normal, în ideea ca sunetul să fie reflectat în pavilionul urechii. În practică, senzaţia este că ţinem tot tipul telefonul prea departe de ureche, convorbirile purtate în spaţii cu mult zgomot ambiant fiind abia inteligibile. Totodată, discuţiile purtate în încăperi fără surse de zgomot puternic vor putea fi auzite fără probleme de persoanele aflate lângă, sau în spatele nostru.

Tot din lipsă de  spaţiu, senzorul de proximitate şi cel pentru lumină ambientală nu au mai fost incluşi. În schimb, la iniţierea unui apel ecranul este oprit automat pentru a împiedica preluarea accidentală a comenzilor în timp ce ţinem telefonul la ureche şi va trebui activat manual folosind tasta Power, atunci când dorim să oprim apelul aflat în desfăşurare. Fără senzor pentru lumină ambientală, luminozitatea ecranului nu va fi ajustată automat în funcţie de condiţiile ambiante, fapt ce va creşte consumul bateriei.

Fără o legătură directă cu designul carcasei, Leagoo a renunţat pentru KIICAA MIX şi la conectorul jack 3.5mm pentru căşti, utilizatorii având de ales între setul hands-free inclus în pachetul cu accesorii şi alt set de căşti bluetooth achiziţionat separat.


Livrat cu versiunea Android 7.0 şi un Launcher fără efecte vizuale în exces, KIICAA MIX oferă o experienţă cursivă la derularea listelor de meniuri şi nu pune probleme la folosirea funcţiilor de bază. Aplicaţiile de Android sunt redate cursiv şi în general, oferă o experienţă satisfăcătoare în utilizare. Cei obişnuiţi să schimbe rapid de la o aplicaţie la alta nu ar trebui să fie incomodaţi de cantitatea de 3 memorie RAM, suficientă pentru păstrarea unui număr consistent de aplicaţii în cache.

Prevăzut cu senzor biometric, Leagoo KIICAA MIX permite deblocarea ecranului cu o singură atingere la partea de jos, împiedicând totodată accesul neautorizat la funcţiile telefonului. Contrar aşteptărilor pentru un smartphone entry-level, senzorul de amprente este rapid şi precis, validarea amprentei durând mai puţin de o secundă.

Stabilitatea semnalului este bună la reţeaua de telefonie mobilă. În ce priveşte reţeaua WiFi, am întâlnit probleme ocazionale la conectare. Din fericire stabilitatea semnalului nu pune probleme, fapt ce indică o versiune de Android nefinisată. În ce priveşte accesul la internet mobil, KIICAA MIX suportă conexiuni 4G şi atinge viteze de aproape 100 Mbps, inclusiv la folosirea în interiorul clădirilor.

Leagoo KIIKA MIX – teste de performanţă:

  • 3DMark (Sling Shot Extreme) – 386
  • PCMark (Work 2.0) – 3148
  • AnTuTu Benchmark 6.0 – 43180
  • GFXBench 4.0 – T-Rex: 919,8 frames (Offscreen, 1080p)
  • Geekbench 4.1.2 – 609 (single-core). 2535 (multi-core)
  • A1SD benchmark – 134.66 MB/s citire / 131.46 MB/s scriere (memoria internă)

Camera foto

Leagoo KIIKA MIX vine echipat cu sistem dual camera, având un senzor principal de 13MP şi unul auxiliar de 2MP folosit în modul de captură SLR la aplicarea efectelor bokeh. De interes este însă camera foto principală, capabilă să obţină poze la calitate surprinzător de bună, cu o reproducere fidelă a culorilor şi nivel ridicat al detaliilor.

Totuşi, deşi telefonul obţine poze la calitate rezonabilă sub soare direct, nivelul detaliilor scade rapid odată cu diminuarea luminii ambiante.

Leagoo KIICAA MIX – video sample

Folosit pentru a filma la rezoluţie 1080p, KIIKA MIX obţine clipuri video la calitate foarte bună, însă dimensiunea fişierelor rezultate este destul de mare.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator de 2920 mAh, KIICAA MIX poate funcţiona întreaga zi fără să fie necesară ajustarea luminozităţii ecranului sau economisirea conexiunii la internet.

Desigur, folosirea conexiunii de date în zone cu acoperire slabă şi sesiunile prelungite de jocuri Android vor pune la încercare acumulatorul strecurat într-o carcasă de 7.9 mm grosime, însă per total, rezultatele obţinute sunt mulţumitoare.

Concluzie

Surprinzător de compact pentru un smartphone cu ecran de 5.5”, Leagoo KIICAA MIX aduce un suflu de prospeţime la gama entry-level, ieşind in evidenţă cu aspectul său neobişnuit. Însă designul adaptat după constrângerile unui buget limitat lasă loc şi de mai bine, aspecte precum lipsa senzorului de proximitate şi casca audio poziţionată prea departe de ureche afectând negativ experienţa în utilizare.

Leagoo KIICAA MIX are însă şi multe atuuri care îndulcesc oferta: ecranul FHD de bună calitate, versiunea Android bine optimizată pentru hardware-ul folosit şi camera foto cu performanţe rezonabile.

Telefonul Leagoo KIIKAA MIX poate fi comandat din oferta magazinelor asiatice la preţul de 109,99 dolari.
 

Părţi pozitive

Design compact şi ecran spaţios
Senzor de amprente şi conector USB-C
Acumulator de 2920 mAh, cu funcţie de încărcare rapidă
Dotări hardware peste aşteptări

Părţi negative

Fără ieşire pentru căşti, senzor de proximitate şi lumină ambientală
Casca audio poziţionată în lateralul carcasei

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult