Lenovo Phab: un phablet entry-level cu aspiraţii mid-range [REVIEW]

29.04.2016
Lenovo Phab: un phablet entry-level cu aspiraţii mid-range [REVIEW]
Software, camera foto, concluzii

Software

Lenovo nu personalizează extrem de mult versiunea standard de Android. Deşi toate aplicaţiile normale sunt proprietare, compania oferind interfeţe noi pentru cameră, telefon, galerie, contacte şi mesaje, interfaţa sistemului de operare nu este foarte mult schimbată. Centrul de notificări păstrează designul clasic de Android Lollipop, cu menţiunea că pot fi adăugate şi eliminate funcţiile rapide după bunul plac (ba chiar sunt şi câteva extra-uri care nu se găsesc în Android-ul stock).

Pe lângă oprirea şi pornirea WiFi, Bluetooth, Mod Avion, locaţie şi date, Lenovo oferă şi oprirea sau oprirea sunetului Dolby (da, Lenovo Phab este certificat pentru compatibilitate cu standardul Dolby Atmos), utilizare cu o singură mână, înregistrare a sunetului la 360 de grade şi comutarea de pe o cartelă SIM pe cealaltă.

Din fericire, compania a ales să nu integreze bloatware pe acest dispozitiv. În afara aplicaţiilor standard de la Google, Lenovo a inclus doar software care să înlocuiască aplicaţiile stoc pentru diversele funcţii ale telefonului (amintite mai sus). Câteva aplicaţii noi precum FM Radio, Dolby, 360 Recorder şi SHAREit (pentru transfer de date wireless între dispozitiv şi PC) sunt singurele alte aplicaţii instalate din fabrică. De altfel, spaţiul limitat de numai 16 GB fără opţiunea de a ataşa un card microSD şi memoria RAM limitată a dispozitivului nici nu ar recomanda aglomerarea dispozitivului cu software inutil. În lipsa unor butoane fizice capacitive, Lenovo Phab oferă clasicele butoane virtuale din Android, fără personalizare.

Camera foto

Nici camera foto nu reuşeşte să impresioneze. În ciuda rezoluţiei ridicate, de 13 megapixeli, în fotografiile realizate pe timp de zi se simte o mare lipsă la capitolul dynamic range. De asemenea, focalizarea este lentă, însă nivelul de detalii din fotografii este decent pentru această gamă de preţ. Fotografiile realizate cu Lenovo Phab sunt probabil destul de bune pentru a fi publicate pe reţele de socializare, însă nu pentru altceva. Calcularea timpului de expunere nu este tocmai perfect, de multe ori fiind setat la valori prea ridiciate în mod automat. Performanţa în lumină slabă nu impresionează cu nimic, însă fără o stabilizare optică decentă mai toate telefoanele au probleme la acest capitol.

Concluzii

Lenovo Phab poate fi recomandat mai degrabă pe post de tabletă decât pe post de telefon. Dimensiunile sale ridicate nu sunt tocmai potrivite pentru a fi purtat în buzunar, iar performanţa limitată îl recomandă pentru consum de materiale multimedia şi browsing. Pentru aplicaţii de productivitate, unde performaţa este importantă, Phab nu este de ajuns pentru a oferi o experienţă plăcută de utilizare. 

Părţi pozitive

Autonomie ridicată
Funcţionalitatea Dual-SIM
Conexiune de date LTE

Părţi negative

Performanţă scăzută
Luminozitate scăzută a display-ului
Spaţiu de stocare limitat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult