LG G3 review

LG G3 review
Captură foto şi video

La fel ca în cazul telefonului G2, camera foto foloseşte un senzor Sony cu rezoluţie de 13 MP şi un obiectiv cu diafragmă F/2.4. Spre deosebire de modelul folosit acum un an, G3 plusează însă cu o stabilizare optică îmbunătăţită şi un inedit sistem de focalizare cu laser. După cum se va observa din imaginile capturate noaptea, utilizarea unui sistem de stabilizare cu trei axe în loc de două are un impact major, G3 având o prestaţie mult mai bună în lumina slabă.

Mai interesant este însă sistemul de focalizare cu laser. LG nu a oferit detalii tehnice, ci doar descrieri generice ale modului de funcţionare, însă din acestea se înţelege că senzorul de lângă camera foto emite mai multe fascicule divergente care se reflectă de obiectele încadrate şi permit calcularea distanţelor pe baza timpului de întoarcere a semnalului. Acest sistem nu funcţionează de sine-stătător, ci este mai degrabă un partener pentru clasicul sistem de focalizare prin detecţia de contrast. LG afirmă că impactul se va vedea cel mai bine în lumina scăzută, atunci când contrastul scenei este slab, şi putem presupune că eficienţă acestui sistem este slabă sau nulă atunci când distanţele sunt mari iar lumina ambientală puternică şi refracţia atmosferică anulează puterea micilor raze de lumină.

LG G3: obiectivul camerei foto, bliţul Dual Tone şi sistemul de focalizare laser

Focalizarea camerei din G3 s-a remarcat atât prin viteză, care se ridică la înălţimea promisiunilor, dar mai ales prin precizie. Cu excepţia unor imagini macro făcută de la distanţă mică, sistemul de focalizare în nouă puncte nu a dat rateuri şi nu a ezitat deranjant, soluţia LG fiind la fel de bună ca focalizarea cu detecţie de fază pe care am remarcat-o pozitiv atunci când am testat terminalul Samsung Galaxy S5.

După cum se remarcă din imaginile ataşate, LG G3 oferă una dintre cele mai bune camere foto disponibile pe un terminal mobil în acest moment. Deşi senzorul pare a fi acelaşi, LG a îmbunătăţit algoritmii de filtrare a zgomotului iar nivelul detaliilor este vizibil mai bun decât în cazul modelului anterior G2. O mărire la 100% scoate la iveală unele mici imperfecţiuni de procesare care afectează detaliile fine sau schimbările fine de culoare, însă imaginile stochează încă o cantitate mare de detalii.

Imaginile se remarcă prin culorile frumoase, contrastul bun şi expunerea corectă. Singurul aspect mai puţin impresionat este dinamica, camera având tendinţă să ardă detaliile foarte luminoase în anumite condiţii, ceea ce ar explica şi de ce LG a setat în mod implicit modul HDR pe Auto. Din fericire, senzorul Sony este capabil să facă două expuneri diferite în acelaşi timp şi să le combine într-o imagine HDR de bună calitate, această mică deficienţă urmând să deranjeze probabil prea puţini utilizatori.

LG G3 a surprins prin calitatea foarte bună a capturii în lumină slabă. Dincolo de focalizarea rapidă şi sigură asigurată de sistemul laser, se remarcă nivelul suficient de bun de detalii şi zgomotul de imagine tolerabil pe care le oferă terminalul în condiţii vitrege de iluminare. La aceste avantaje am putea adăuga şi calitatea obiectivului, care nu este prea sensibil la lens flare sau purple haze. Deşi captura făcută în întuneric deplin la distanţă mică s-a bucurat de o focalizare precisă în condiţiile în care nici măcar nu putean vedea bine obiectele fotografiate, puterea bliţului Dual Tone s-a dovedit surprinzător de mică, acesta fiind bun pentru close-up dar pentru nimic mai mult.

Captura video la rezoluţie UHD oferă un nivel bun de detalii, culori frumoase şi o expunere bună, remarcându-se totuşi aceeaşi problemă de dinamică ca în cazul fotografiilor. Rata de eşantionare este de numai 30 Mbps, de două ori mai mică decât cea folosită de Samsung Galaxy S5, însă, dincolo de uşoare artefacte de compresie ocazionale, rezultatul este bun. Sunetul este mulţumitor, remarcându-se şi aici fidelitatea mai puţin grozavă a microfoanelor.

Mostră captură video UHD (zip, 237 MB) 

Aplicaţia de captură foto este simplificată şi duce lipsa unor opţiuni avansate. Utilizatorul are la dispoziţie captura în rafală, captura panoramică şi cea duală cu ambele camere foto, la care se adaugă Magic Focus, un mod de lucru care face mai multe capturi şi permite refocalizarea imaginilor într-un mod similar celui popularizat de Nokia Refocus. Celelalte opţiuni permit alegerea rezoluţie, a declanşării prin gesturi sau voce şi activarea HDR, însă aplicaţia nu oferă nici o opţiune pentru controlul manual ai parametrilor de captură.

Părţi pozitive

Design şi ergonomie
Dimensiuni şi greutate
Rezoluţie şi culori ecran
Captură foto şi video
Redare media

Părţi negative

Autonomie sub aşteptări
Compromisurile făcute de ecran
Performanţele interfeţei software
GPS cu semnal slab

Urmărește Go4IT.ro pe Google News