LG G5 review

15.04.2016
LG G5 review
Camera foto, Autonomie, Concluzie

Camera foto

Unul din principalele atuuri pentru LG G5, sistemul dual-camera  prevăzut cu stabilizare optică şi focalizare asistată cu tehnologie laser, obţine poze la rezoluţie 16 MP, respectiv 8 MP cu unghi larg. LG se laudă cu această cameră, menţionând viteze mari de declanşare şi captură în format RAW, cât şi funcţii software precum Panorama şi Multi-view, cea din urmă permiţând obţinerea de colaje surprinzând ce se întâmplă în faţa şi spatele utilizatorului folosind toate cele trei camere foto.

LG G5

Foarte interesante sunt şi funcţiile Time-lapse, respectiv Slo-mo. Folosită cel mai bine cu telefonul aşezat pe un trepied, funcţia Time-lapse permite realizarea de filmuleţe spectaculoase surprinzând evenimente care se produc într-o durată mai mare de timp. (ex asfinţit/apusul soarelui, deschiderea unei flori, trecerea norilor pe cer). În schimb, funcţia Slo-mo ne permite să filmăm cu încetinitorul evenimente interesante care se produc într-un timp foarte scurt.

Două camere foto, mai bune decât una? Cu siguranţă, întrebarea a mai fost pusă în trecut şi de alţi producători. Aparent, este mai simplu să acomodezi două camere foto cu lentile uşor diferite decât una singură, prevăzută cu zoom optic şi adaptabilă la orice scenariu de fotografiere. De vină este spaţiul, insuficient pentru acomodarea unor lentile cu zoom optic. În schimb, LG a ales pentru modelul G5 o cameră foto de 16MP cu lentile oferind vizibilitate la 78° şi o cameră foto de 8MP cu vizibilitate la 135°. Amândouă pot fi considerate camere foto principale, de folosit pentru poze de aproape şi de departe, sau chiar perspective diferite ale aceluiaşi cadru. În practică, obţinerea pozei în modul standard urmată de repetarea aceluiaşi cadru în modul wide, doar pentru a surprinde mai multe detalii, este un aspect care face din LG G5 o alegere excelentă pentru pozele de vacanţă, petreceri şi cam orice eveniment unde camera foto obişnuită ne face să simţim că privim evenimentele printr-un ochean.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator de 2800 mAh, LG G5 trece fără probleme o zi normală de utilizare, păstrând suficientă rezervă de energie pentru încă jumătate din ziua următoare.

Totuşi, folosirea continuă a telefonului duce la epuizarea rapidă a bateriei. Sesiunile de navigare pe internet folosind conexiune 4G, respectiv cu luminozitatea ecranului aproape de valoarea maximă pentru a compensa lumina solară, permit un timp de utilizare (Screen Time) de numai două ore şi jumătate. Altfel, la un regim de utilizare moderat putem spera la aproximativ 3 ore de utilizare, cumulate de-a lungul întregii zile.

Per total, LG G5 stă destul de bine la partea de autonomie, chiar dacă este surclasat de rivalii Galaxy S7 şi S7 Edge, prevăzuţi cu acumulatori de capacitate mai mare.

Concluzie

De data aceasta, LG nu s-a mulţumit să lanseze doar o versiune îmbunătăţită a lui LG G4, care la rândul său a fost un upgrade minor adus modelului G3.

Fără să se inspire de la competiţie, LG a venit cu un produs complet diferit, oferind capabilităţi pe care nu le întâlneşti la alţi producători. Vorbesc desigur despre noul design modular, care permite înlocuirea rapidă a acumulatorului fără vizite în centrul de service şi chiar instalarea de upgrade-uri, cum ar fi procesor Bang & Olufsen pentru fidelitate crescută la audiţia de muzică, sau modulul CAM Plus, conţinând o baterie extinsă şi butoane dedicate pentru poze.

Dar oare merită cumpărat LG G5 doar pentru designul său modular? Probabil că nu. Oferta de accesorii este încă modestă, iar designul actual nu oferă chiar atât de multă flexibilitate şi impune unele compromisuri, cum ar fi lipsa protecţiei împotriva pătrunderii de apă şi praf. Pe de altă parte, acumulatorul uşor de schimbat şi opţiunea pentru baterie extinsă sunt rar întâlnite la un smartphone high-end.

Chiar mai folositor decât designul modular este însă sistemul dual camera, deosebit de util pentru pozele realizate la interiorul încăperilor, în spaţii înguste, sau când dorim să surprindem în cadru cât mai multe persoane. Chiar dacă rezoluţia celor două camere foto diferă (16MP şi 8MP), calitatea subiectivă a pozelor rezultate este asemănătoare, încât alegerea modului wide în locul celui standard poate fi la fel de naturală ca folosirea funcţiei zoom.   

Chiar dacă nu este la fel de extravagant ca unele modele competitoare, LG G5 vine cu un pachet convingător de dotări şi performanţe de invidiat, constituind o alegere solidă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone de nivel premium.

Părţi pozitive

Sistem dual camera şi stabilizare optică
Design modular
Ecran şi difuzor de foarte bună calitate
Performanţe de top

Părţi negative

Carcasa nu este protejată împotriva pătrunderii de apă şi praf
Autonomia bateriei, uşor sub nivelul principalilor competitori

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult