LG Nexus 5X review

23.12.2015
LG Nexus 5X review
Software, senzor de amprentă, cameră foto, concluzii

Software, senzor de amprentă

Nexus 5X este primul contact pe care îl avem cu Android 6.0 Marshmallow. Software-ul nu pare radical schimbat faţă de versiunea Lollipop, însă dispune de câteva adiţii în spatele cortinelor. Aplicaţiile realizate cu noul SDK pot beneficia acum de funcţia Doze, care le pune într-un stadiu de hibernare dacă rămân în fundal o perioadă îndelungată. Acest lucru ajută la conservarea bateriei, lucru destul de necesar pe noul smartphone Nexus.

Sertarul cu aplicaţii s-a schimbat, fiind acum afişat pe un fundal alb. Aplicaţiile sunt afişate într-o listă verticală cu patru elemente pe linie şi organizarea nu se face pe pagini. Poţi căuta foarte uşor aplicaţia dorită folosind bara dedicată din partea de sus a ecranului. Meniul din partea de sus a ecranului este uşor schimbat, afişând mai întâi notificările şi apoi setările rapide, iar noul meniu System UI tuner oferă acces la câteva opţiuni de personalizare a pictogramelor de pe bara de status. Aceasta este singura metodă pentru a afişa procentajul nivelului de încărcare al bateriei.

Una dintre cele mai interesante adiţii la Android 6.0 este Google Now on Tap, o funcţie disponibilă la nivel de sistem de operare. În orice aplicaţie poţi ţine apăsat pe butonul virtual „Home” pentru a primi informaţii relevante despre conţinutul afişat, fără a fi necesară o căutare separată. Dacă citeşti un articol despre un film, un artist sau orice alt subiect important, poţi primi prin Google Now on Tap link-uri către alte articole despre subiectul respectiv, link-uri rapide către conturile de reţele de socializare ale companiilor sau persoanelor care fac subiectul conţinutului sau alte informaţii rapide care sunt oferite în general prin Google Now.

Nu în ultimul rând, Android 6.0 este prima versiune de care oferă suport pentru securizarea cu amprentă în mod nativ, iar implementarea Google este foarte bună. Înregistrarea de amprente se face rapid, iar senzorul telefonului face o treabă foarte bună pentru a recunoaşte degetul pentru autentificare. Există suport pentru înregistrarea a maximum zece degete, iar atât timp cât senzorul este curat, amprenta este recuoscută aproape instant.

La suprafaţă, Android 6.0 este o simplă evoluţie a lui Lollipop, cu o serie de schimbări interesante, însă care în continuare nu poate concura cu funcţiile oferite de producătorii de smartphone-uri. Faţă de interfeţele Samsung, LG sau chiar Sony, versiunea clasică de Android nu dispune de acces rapid la multe funcţii care în general fac experienţa de utilizare mai plăcută. Partea bună este că există destule aplicaţii în Google Play Store pentru cei interesaţi să îşi personalizeze interfaţa smartphone-ului, Nexus 5X fiind un smartphone dedicat celor care vor control absolut.

Camera foto

LG a integrat un senzor de 12 megapixeli în Nexus 5X, însă acesta este de o calitate foarte înaltă. Fotografiile realizate cu Nexus 5X sunt foarte bine focalizate, graţie sistemului bazat pe laser, iar setările automate fac o treabă bună pentru a aproxima expunerea şi valoarea ISO. Din păcate, aplicaţia implicită de cameră din Android 6.0 oferă control limitat asupra setărilor, deci cei mai creativi vor trebui să caute în Google Play Store o aplicaţie care să ofere control manual complet.

Concluzii

Nexus 5X este un smartphone foarte bun, cu mici scăpări la categoria autonomie. Faptul că este realizat din plastic ar putea să îi descurajeze pe unii dintre utilizatori, însă cei care vor experienţa Android nealterată probabil că sunt dispuşi să facă un compromis la aspectul construcţie. Noul model Nexus de la LG nu iese în evidenţă cu adevărat la niciun capitol, iar acest lucru este accentuat de faptul că Nexus 6P primeşte mai multă atenţie din partea publicului. Este clar că Google doreşte să poziţioneze acest smartphone undeva în gama de mijloc superioară, ca punctul de intrare în familia Nexus, care din păcate are un preţ destul de ridicat. 

Părţi pozitive

Android 6.0 curat
Senzor de amprentă responsiv
Cameră foto bună

Părţi negative

Cablul de încărcare are mufe USB Type-C la ambele capete
Carcasa din plastic
Preţul ridicat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult