Sistemul de operare Tizen de la Samsung părea să fie alternativa companiei la Android, în cazul în care parteneriatul cu Google ar fi ajuns la final. Acesta ar fi oferit celor de la Samsung mai mult control asupra direcției în care software-ul de pe telefoanele Galaxy merge, însă ar fi separat utilizatorii de avantajele ecosistemului Android, care vine la pachet cu serviciile și aplicațiile Google. La cinci ani de la lansarea ultimului model de smartphone cu Tizen, Samsung anunță închiderea magazinului de aplicații Tizen app store.
Platforma Tizen nu s-a bucurat de foarte multe modele de smartphone-uri. Compania a dezvoltat cinci modele de Samsung Z, cel mai recent, Samsung Z4, fiind lansat în 2017. Aceste modele erau variante mai slabe și mai ieftine ale dispozitivelor Galaxy cu Android, însă au fost vândute doar în anumite regiuni din Asia. Cumva Samsung doar a „testat apele” pentru astfel de dispozitive pe piețe unde prezența serviciilor Google nu era atât de importantă.
Faptul că seria de telefoane nu a mai continuat sugerează că a fost un test eșuat, iar parteneriatul cu Google este mult mai avantajos pentru companie, decât controlul complet asupra software-ului. De altfel, platforma Tizen și-a găsit rolul pe alte dispozitive ale companiei. Televizoarele Samsung rulează o versiune de Tizen OS mai „ușoară”, care permite accesul la aplicații de streaming, funcții precum Cast și AirPlay, sau, mai nou, la tranzacții NFT. De asemenea, până în 2021, toate ceasurile inteligente de la Samsung rulau o versiune „wearable” a acestui sistem de operare.
Magazinul de aplicații pentru telefoanele cu Tizen este închis de aproape două săptămâni, de pe 1 ianuarie, însă deja din luna iunie a lui 2021 platforma nu mai accepta înscrieri noi de conturi și nici descărcarea sau cumpărarea de aplicații. Utilizatorii au putut până la finalul anului 2021 doar să descarce din nou aplicațiile pe care le aveau deja pe conturi.
sursa: GSM Arena