Mara Group, o companie de tehnologie din Rwanda, a lansat primele sale smartphone-uri. Acestea se numesc Mara X şi Mara Z şi sunt primele modele de smartphone-uri cu Android construite integral în Africa. Deşi există alte fabrici care asamblează dispozitive pe continent în Egipt, Africa de Sud şi Algeria, modelele Mara sunt primele de până acum realizate şi asamblate local. Mara spune că produce totul, de la plăcile pentru circuite integrate până la cutia în care telefoanele sunt livrate.
Fabrica Mara a fost inaugurată de preşedintele Rwandei, Paul Kagame, care a prezentat-o drept „prima fabrică de smartphone-uri high tech din Africa”. Telefoanele vor purta pe carcasă inscripţia „Made in Africa” şi speră să vândă iniţial în special către clienţii locali din Rwanda, care vor aprecia şi vor fi mândri de faptul că aceste dispozitive sunt construite chiar la ei în ţară. Faptul că aceste dispozitive nu sunt făcute în China înseamnă însă că au un dezavantaj: preţul.
Modelele Mara Z şi Mara X intră pe piaţă la preţuri de 175.750 franci rwandezi (190 dolari americani), respectiv 120.250 franci rwandezi (130 dolari). Modelul superior, Mara Z vine cu Snapdragon 435, 3 GB RAM şi 32 GB stocare, cu un display HD de 5,7” şi acumulator de 3.075 mAh, în timp ce varianta Mara X integrează procesor MediaTek quad-core, 1 GB RAM şi 16 GB stocare cu un acumulator de 3.500 mAh. Ambele rulează Android 9.0 Pie, varianta Mara X fiind bazată pe varianta Go Edition a acestuia.
Problema apare astfel în piaţă, unde Samsung oferă smartphone-uri şi la preţ de 50.000 de franci, iar alte modele „no name” costă şi 35.000 franci. CEO-ul companiei, Ashish Thakkar, spune însă că planul este să vândă către clienţii care îşi doresc în primul rând calitate şi sunt dispuşi să plătească în plus pentru asta.
Fabrica Mara a costat 50 de milioane de dolari şi are capacitatea de a construi 10.000 de smartphone-uri în fiecare zi. Compania speră să se extindă în întregul continent african, datorită înţelegerii de comerţ liber dintre 55 dintre ţările din zonă. Înţelegerea va începe din iulie anul viitor şi va include o piaţă de 1,3 miliarde de oameni, această piaţă putând valora 3,4 trilioane de dolari.
Preşedintele Kagame speră ca modelele Mara să crească adopţia smartphone-urilor în rândul cetăţenilor din Rwanda, momentan doar 15% dintre aceştia fiind utilizatori activi.