MediaTek a lansat Dimensity 9400: Procesor cu AI și GPU cu 12 nuclee

09.10.2024
MediaTek a lansat Dimensity 9400: Procesor cu AI și GPU cu 12 nuclee
Sursa: MediaTek

MediaTek a debutat, azi, cel mai nou și mai puternic cip al său: Dimensity 9400.

Acest procesor de ultimă generație va echipa telefoanele și tabletele flagship începând cu ultimul trimestru al anului 2024.

De asemenea, promite să aducă îmbunătățiri atât în ceea ce privește performanța, cât și eficiența energetică.

Performanță îmbunătățită

Noul procesor al celor de la MediaTek beneficiază de tehnologia de fabricație TSMC de 3nm (a doua generație), reprezentând un salt semnificativ față de predecesorul său, care era bazat pe procesul de 4nm.

Eficiența energetică este, astfel, cu 40% mai mare. Mai mult: performanța single-core crește cu 35%, iar cea multi-core cu 28%.

Arhitectura procesorului

În centrul acesteia se află un nucleu principal Cortex-X925 care funcționează la o frecvență de 3,62GHz. Acesta este complementat de trei nuclee puternice Cortex-X4 care operează la o frecvență de 3,3GHz.

Pentru a asigura eficiența energetică optimă, procesorul este echipat și cu patru nuclee Cortex-A720 care funcționează la o frecvență maximă de 2,4GHz.

GPU cu 12 nuclee

Noul GPU Immortalis G925 cu 12 nuclee reprezintă un salt tehnologic important în domeniul graficii mobil, oferind o creștere substanțială de 41% în performanța brută comparativ cu generația anterioară.

În plus, capacitățile de ray tracing au fost îmbunătățite cu 40%, oferind o experiență vizuală superioară în aplicații și jocuri.

Toate aceste îmbunătățiri vin cu o reducere semnificativă de 44% a consumului de energie.

Vine cu inteligență artificială avansată

Pe partea de AI, noul procesor introduce conceptul de „Agentic AI” prin intermediul NPU-ului de generația a 8-a.

Acesta oferă o performanță dublă în procesele de difuzie și aduce o îmbunătățire semnificativă de 80% în procesarea modelelor de limbaj mari (LLM).

O premieră absolută în industrie este capacitatea de generare video direct pe dispozitiv.

Ce funcționalități multimedia oferă

În ceea ce privește capabilitățile multimedia, motorul de imagine Imagiq 1090 ISP suportă înregistrarea video la rezoluție 8K cu 60 de cadre pe secundă și oferă suport HDR integrat pe întregul spectru de zoom.

Sursa foto: 9To5Google

Sistemul de focalizare audio bazat pe inteligență artificială permite captarea și procesarea semnalelor de la până la șase microfoane simultan.

Un alt aspect ce trebuie menționat: reducerea cu 14% a consumului de energie la înregistrarea video 4K la 60 de cadre pe secundă.

Livrări și disponibilitate

MediaTek a început deja livrările cipului către parteneri OEM, iar primele dispozitive care vor beneficia de această platformă avansată sunt așteptate în noiembrie, cu seria Oppo Find X8 in cap de lista.

Capacitățile sale de procesare AI on-device și eficiența energetică îmbunătățită poziționează noul MediaTek Dimensity 9400 ca un competitor serios în piața procesoarelor mobile de top.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult