MediaTek pregătește Dimensity 9400 de lansare. Se anunță o competiție acerbă cu Snapdragon 8 Gen 4

06.08.2024
MediaTek pregătește Dimensity 9400 de lansare. Se anunță o competiție acerbă cu Snapdragon 8 Gen 4
Sursa foto: MediaTek

Programat pentru lansare în octombrie anul acesta, Dimensity 9400 de la MediaTek vrea să-i ia fața lui Snapdragon 8 Gen 4, care va debuta în aceeași perioadă. Se pare că nume grele ca Xiaomi, Vivo și Samsung îl vor folosi pentru telefoanele lor high-end.

Cai Lixing, CEO-ul MediaTek, a confirmat că modelul 9400 va fi lansat în octombrie 2024. Nu avem o dată exactă, dar același lucru se poate spune și despre rivalul Snapdragon 8 Gen 4 de la Qualcomm.

Taiwanezii de la TSMC vor fi cei care vor fabrica noul cipset. Aceștia vor folosi un proces de litografiere de 3nm, ceea ce se va traduce printr-o eficiență energetică și o performanță care îi vor impresiona pe viitorii utilizatori.

Specificații și inovații

Dimensity 9300 le-a adus celor de la MediaTek venituri ce au depășit 1 miliard de dolari datorită performanțelor excelente și prețului foarte bun.

Este foarte posibil ca noul cipset să aibă un NPU cu 40% mai puternic (adică va atinge 48 TOPS) față de Dimensity 9300, plus RAM-ul LPDDR5X de 10,7 Gbps de la Samsung. Puterea suplimentară a memoriei va crește performanța în jocuri. În plus, sarcinile AI care necesită mai multă putere vor putea fi rulate direct pe telefoane.

Peste 30 de miliarde de tranzistori

Potrivit Notebookcheck, compania a optat pentru arhitectura CPU BlackHawk de la ARM pentru Dimensity 9400. De asemenea, vor exista mai mult de 30 de miliarde de tranzistori. Suprafața ocupată de ei va fi de 150 de mm². Astfel, transferul de date între GPU, CPU și NPU va fi cel mai rapid și impresionant de până acum.

Cât despre design, cipsetul va fi echipat cu algoritmi avansați în loc de obișnuitele nuclee destinate eficienței energetice. Rolul lor va fi unul extrem de important, căci vor gestiona autonomia într-un mod mult îmbunătățit.

Disponibilitate și viitor

MediaTek vrea ca dispozitivele cu Dimensity 9400 să devină disponibile în mai multe piețe, inclusiv în SUA. Unii experți consideră că Dimensity 9400 ar putea rivaliza și chiar depăși Snapdragon 8 Gen 4 datorită nucleului său Cortex-X925 CPU. Alții cred că nucleele Nuvia de la Qualcomm sunt viitorul.

Cert este că luna octombrie se anunță a fi una extrem de interesantă pentru industria semiconductorilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult