Mediatek programează lansarea Dimensity 9400 pentru 9 octombrie 2024. Concurență acerbă pentru Qualcomm

24.09.2024
Mediatek programează lansarea Dimensity 9400 pentru 9 octombrie 2024. Concurență acerbă pentru Qualcomm
Foto: Mediatek

Prin intermediul unei postări pe rețeaua de socializare Weibo, compania taiwaneza Mediatek a anunțat că va lansa „o nouă generație” a produselor sale pe 9 octombrie 2024. Mediatek este unul dintre cei mai cunoscuți producători de cipuri pentru dispozitive mobile și principala concurență a producătorului Qualcomm din această piață.

Chiar dacă în anunțul făcut de Mediatek pe Weibo nu era menționat niciun produs anume, cel mai probabil compania taiwaneza își va lansa noua seria de procesoare mobile Dimensity 9400. Acesta ar putea fi primul cip dedicat dispozitivelor ce rulează sistemul de operare Android capabil să „se ia la trântă” cu proaspăt lansatul Apple A18 Pro, regăsit în recentele modelele iPhone 16 Pro.

Conform zvonurilor, Mediatek Dimensity 9400 ar urma să fie cel mai „generos” procesor de acest tip creat vreodată pentru un dispozitiv mobil, acesta însumând nu mai puțin de 30 de miliarde de tranzistori. Spre comparație, procesorul Apple A17 Pro utilizat în smartphone-urile iPhone 15 Pro beneficiază de „numai” 19 miliarde de tranzistori.

Concurență pentru Snapdragon 8 Gen 4 de la Qualcomm

Cuplat cu construcția pe 3nm, aceasta arhitectura i-ar permite unui Mediatek Dimensity 9400 să obțină un scor multi-core mai bun decât A18 Pro în unealta de benchmark Geekbench, fiind competitiv și în ceea ce privește performanța single core. Nu Apple ar trebui să se teamă însă de acest procesor, ci Qualcomm, cu al său viitor Snapdragon 8 Gen 4, așteptat pe piață mai târziu în cursul lunii octombrie a acestui an.

Performanța de top promisă de Dimensity 9400 ar fi posibilă grație celor opt nuclee ale CPU-ului: unul foarte performant de tip Cortex-X925, tactat la 3,63 GHz, trei nuclee performante de tip Cortex-X4, tactate la 2,8 GHz, cuplate cu alte patru core-uri eficiente din punct de vedere energetic, de tip Cortex-A725, tactate la 2,1 GHz. Tabloul este completat de un GPU Immortalis-G925 MC12, unul dintre cele mai promițătoare disponibile acum în acest segment. De asemenea, având în vedere trend-ul actual ce implică accelerarea hardware a funcțiilor bazate pe AI, ne așteptăm ca Dimensity 9400 să includă și un NPU (neural processing unit) dedicat inteligenței artificiale.

Se vehiculează că primele telefoane ce vor utiliza acest cip vor fi modelele standard și Pro ale seriei Find X8 de la Oppo. De asemenea, Vivo ar urma să integreze Dimensity 9400 în anumite modele ale serie X200, programate pentru lansare la scurt timp după apariția pe piață a noului cip de la Mediatek.

Sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult