În timp ce majoritatea top-urilor de gamă smartphone comercializate în pieţele occidentale folosesc încă procesoare quad-core, implementările puţin costisitoare de tip octa-core au parte de creştere explozivă în China, fiind adoptate deja pentru sute de modele smartphone. În calitate de principal furnizor de chipseturi octa-core pentru pieţele asiatice, producătorul MediaTek este pe cale să ridice din nou ştacheta lansând noi modele de chipseturi cu 10 şi 12 unităţi de procesare.
Înainte de a eticheta actuala generaţie smartphone cu procesoare quad-core ca fiind depăşită din punct de vedere tehnologic, trebuie să aruncăm o privire asupra modului de abordare folosit de companiile care le produc. Echipate cu unităţi de procesare sofisticate şi proiectate pentru frecvenţe de funcţionare ridicate, soluţiile din prima categorie ţintesc maximizarea performanţelor în mod direct, cu rezultate vizibile indiferent de aplicaţiile rulate. În schimb, succesul abordării alese de MediaTek, pentru includerea cât mai multor nuclee de procesare puţin costisitoare, este strâns dependentă de prezenţa optimizărilor software. Şi cum majoritatea aplicaţiilor de Android sunt optimizate cel mult pentru procesoare quad-core, beneficiile unui chipset octa-core sunt modeste. Mai mult decât atât, folosirea unui procesor cu număr crescut de nuclee, dar eficienţă per nucleu inferioară soluţiilor dual-core şi quad-core folosite în mod uzual, poate afecta negativ performanţele resimţite în aplicaţii. Astfel, este uşor de înţeles cum producători renumiţi ca Qualcomm aleg să-şi concentreze eforturile pe dezvoltarea unor nuclee mai puternice şi nu chipseturi cu mai multe nuclee, păstrate în număr cât mai redus pentru a nu sacrifica eficienţa la partea de software.
Potrivit dezvăluirilor făcute de surse apropriate companiei, primele dispozitive cu chipset MediaTek având CPU cu 10 sau 12 nuclee ar putea vedea lumina zilei înainte de finalul acestui an.