Moto G9 Plus: un mid-range familiar pentru cei care au mai folosit telefoane Motorola de curând

18.01.2021
Moto G9 Plus: un mid-range familiar pentru cei care au mai folosit telefoane Motorola de curând

Motorola a lansat atât de multe telefoane mid-range în 2020 încât de la un punct înainte devine destul de greu să le diferențiezi între ele, chiar dacă le testezi și le folosești pe fiecare în parte. Față de generațiile din 2019, care veneau fiecare cu câte o „aromă” diferită, cel puțin în cazul camerelor, în 2020, compania a lansat probabil la fel de multe modele, însă toate cu elemente comune între ele. Moto G9 Plus nu se abate de la această regulă și vine cu elementele de bază pentru un smartphone de medie, fără să iasă cu nimic în evidență. Dar acesta ar putea fi și avantajul lui, pentru că nu toți sunt în căutarea unui dispozitiv care să iasă din tipare.

Motorola nu face multe modificări de design între modelele sale mid-range

La fel ca în cazul altor modele Motorla lansate recent, modelul Moto G9 Plus este construit dintr-o combinație de plastic și sticlă. De la distanță ai putea crede că este vorba despre un telefon cu spate din sticlă, dar adevărul este că Motorola folosește un plastic lucios pe majoritatea modelelor sale de telefoane mobile recente.

Motorola nu pare să depună foarte mult efort în „miniaturizarea” telefoanelor sale. Moto G9 Plus este ceva mai gros decât un telefon cu ecran de 6,8” de pe piață, iar asta îl face și semnificativ mai greu. La aproape 9.7 mm fără husă. Desigur, la fel ca în cazul altor modele Motorola, husa este inclusă în pachet și aplicată din fabrică, deci în utilizare, telefonul are peste 10 mm grosime. La 223 de grame însă, acesta este unul dintre cele mai grele telefoane din ultima vreme, rivalizând modelele Ultra de la Samsung sau Max de la Apple.

Moto G9 Plus back center

Totuși, chiar dacă este mare și greu, Moto G9 nu arată rău. Avem de a face cu un ecran mare cu margini subțiri, perforat în colțul strânga-sus și un sistem cu patru camere foto pe partea din spate, într-un modul cu design modern, dreptunghiular, de culoarea capacului de pe spate.

Am menționat anterior husa, inclusă în pachet și aplicată direct pe telefon din fabrică, însă nu are și o protecție pentru ecran. De asemenea, avem un încărcător de 30W în pachet, cu TurboCharge, dar nu și o pereche de căști. Pentru un telefon mid-range, asta nu este o problemă, mai ales când este echipat cu un jack pentru căști de 3,5mm, pe care îl vedem din ce în ce mai rar pe smartphone-uri.

Moto G9 Plus bottom

Ecranul este mai bun decât te-ai aștepta de la un telefon relativ ieftin

Moto G9 Plus face parte din oferta de dispozitive mid-range „obișnuite” de la Motorola. În timp ce modelele cu 5G au primit mai multe upgrade-uri hardware în 2020, G9 Plus vine doar cu hardware standard, pe care îl vedeam și în trecut. Ecranul este realizat folosind un panel IPS compatibil cu standardul HDR10, cu luminozitate bună, dar nu extraordinară. Acesta este realizat pe un format 20:9, mai puțin înalt decât modelele Motorola One Vision și Motorola One Action, care oferă o experiență de vizualizare bună, pentru cei care vor folosi telefonul pentru filme, seriale sau clipuri de pe YouTube.

Ba chiar și pentru jocuri video, cel puțin pentru cei care nu au pretenția de gaming la 120 Hz, ca pe telefoanele „de gaming”.De altfel, la prețul în care se încadrează Moto G9 Plus, nu te aștepți să găsești un ecran la 120 Hz sau char 90 Hz. Din experiența proprie, testând League of Legends: Wild Rift în modul la 60 FPS cu setări medium, totul a fost foarte fluid. Acest joc, de altfel, încă nu are un mod la 120 Hz, deci uin telefon cu ecran mai performant nu ar fi ajutat.

Moto G9 Plus screen top

Moto G9 Plus folosește un procesor nu tocmai nou, dar destul de puternic pentru utilizatorii fără prea multe pretenții

Deja, în 2021, platforma hardware Snapdragon 730G nu este tocmai o noutate, însă s-a dovedit a fi destul de puternică pentru a rezista mult timp pe piață. Chiar dacă există deja modele mai noi, aceasta oferă un nivel de performanță acceptabil pentru un telefon de medie. Comparat cu Snapdragon 765 se vede o diferență chiar și în utilizare normală, însă și diferența preț pentru un dispozitiv cu acel chipset este pe măsura performanței oferite.

În principiu, Snapdragon 730 ar trebui să ruleze cam orice joc din Play Store în condiții bune, setat mai degrabă pe opțiuni „medium”. Orice alte aplicații vor rula foarte bine, însă s-ar putea ca timpii de așteptare pentru deschiderea unei aplicații să fie mai lung. Dacă cei 4 GB memorie nu vi se par de ajuns pentru a rula toate aplicațiile uzuale, există și o variantă cu 6 GB. Pentru cazul de utilizare de față, cu rețele de socializare, e-mail, YouTube și alte câteva aplicații de chat, 4 GB s-au dovedit a fi de ajuns.

Moto G9 Plus top camera

Benchmarks

  • 3DMark Sling Shot Extreme – 2.471
  • PCMark – 7.730
  • AnTuTu – 250.411
  • GeekBench – Single-Core: 550 / Multi-Core: 1.749

Autonomie

Când vine vorba de autonomie, faptul că Motorola a ales să rămână la un ecran la 60 Hz și pe un procesorul nu extrem de puternic și le-a alăturat unui acumulator mare, duce la o utilizare peste medie. Vorbim de două zile de autonomie în condiții obișnuite de utilizare, cu social media, fotografii realizate cu camera, multiple conturi de e-mail și aplicații de mesagerie. Desigur, cei care butonează telefonul toată ziua, vor putea să îl consume într-o zi de dimineața până seara.

Un alt avantaj ar fi faptul că se încarcă repede cu adaptorul la 30W din pachet. Pentru un telefon ieftin, cu o baterie mare, avantajul vitezei de încărcare de puțin peste o oră pentru o încărcare completă este foarte binevenită.

Software și alte caracteristici

Motorola are un software destul de unitar pe toate telefoanele pe care le lansează, așa că diferențe mari între modele nu sunt. De altfel, nu sunt diferențe mari nici între software-ul Motorola și cel standard de la Google. Avem de a face cu o interfață Android personalizată foarte puțin, dar care este încă pe Android 10. Motorola de obicei actualizează telefoanele din gama Moto G la cel puțin următoarea versiune software, iar uneori chiar și la cea de după.

Moto G9 Plus front center

Fiind livrat cu Android 10, Moto G9 Plus va primi cu siguranță și Android 11, cel puțin, și actualizări de securitate periodice. Când vine vorba de „bloatware”, sunt puține aplicații în plus pe lângă cele standard de la Google. Motorola oferă o aplicație pentru setarea de profiluri audio, cât și aplicația Moto, care te învață să folosești capabilitățile de personalizare a experienței de utilizare cu gesturi și scurtături, cât și cu personalizări de interfață de bază.

Moto G9 vine atât cu recunoaștere facială folosind camera frontală, cât și cu un senzor de amprentă integrat în butonul Power. Ambele funcționează bine, cu mențiunea că doar senzorul de amprentă este cu adevărat „sigur”. Recunoașterea facială este doar ceva de bază, pentru confort.

Moto G9 Plus side right

Ar mai fi de menționat că avem de a face cu doar un singur difuzor pentru redare de sunet. Acesta oferă un volum destul de înalt și calitate bună, dar fără încă un difuzor care să asigure redare stereo, va fi ușor de acoperit în utilizare, iar muzica sau filmele vor oferi o experiență mult mai bună de ascultare folosind o pereche de căști.

Camera foto

Chiar dacă are patru camere foto, Moto G9 Plus nu prea are niciuna care să poată fi cu adevărat considerată bună. Combinația unui senzor de 64 megapixeli fără stabilizare optică pentru camera wide, cu un senzor cu obiectiv ultra-wide de 8 megapixeli  nu este tocmai fericită, în special datorită faptului că acești senzori sunt foarte mici și în consecință nu permit captarea de lumină foarte multă. Celelalte două camere sunt „în plus”. Camera macro de 2 megapixeli are o rezoluție prea mică pentru a oferi rezultate bune, iar cantitatea de lumină necesară este imensă. Camera de adâncime, în schimb, este folosită doar în modul portret.

Foto zi

Rezultatele, sunt în consecință, la nivelul așteptărilor conform specificațiilor hardware. Avem fotografii decente pentru camera principală pe timp de zi, datorită tehnologiei de pixel binning, care transformă fotografiile la 64 megapixeli în fotografii de 16 megapixeli cu zgomot de imagine redus și detalii bune. Camera ultra-wide oferă însă nu doar detalii mai slabe, dar și culori și un timp de expunere complet diferit, astfel fotografiile fiind semnificativ mai întunecate. Pe timp de noapte, chiar și cu modul nocturn, rezultatele sunt nefocalizate și zgomotoase.

Foto noapte

Clar acesta nu este un model pe care îl alegi pentru camera foto. De altfel, dacă nu ești un mare fan al fotografiilor publicate pe Instagram sau Facebook și nici nu ai pretenția de a avea un telefon care filmează foarte bine, performanța oferită Moto G9 Plus pentru fotografii sau filmări ocazionale, ar putea să fie „destul de bună”. Totuși, există și alte smartphone-uri care oferă o performanță mai bună în această categorie de preț.

Concluzii

În afară de camere și procesor, Moto G9 Plus oferă o experiență aproape identică cu cea a altor modele ale companiei lansate în 2020. Este un telefon decent, cu o autonomie peste medie și un ecran peste medie, cu dimensiuni poate prea mari pentru unii dintre utilizatori. Este cumva un reprezentant perfect pentru gama de preț de 999 lei, cât costă în general la reducere, de multe ori și alături de o pereche de căști true wireless de la Motorola la pachet.

Părţi pozitive

+ Ecran decent, pentru prețul cerut
+ Doar camera principală este cu adevărat utilă
+ Senzorul de amprentă din buton funcționează bine
+ Autonomie bună
+ Include husă în pachet și adaptor de priză de 30W

Părţi negative

- Trei dintre camere sunt dezamăgitoare
- Procesorul poate părea depășit în anumite jocuri sau aplicații
- Nu se deosebește foarte mult de alte modele de la Motorola

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult