Motorola se bucură de o adevărată „renaștere” în ultimii câțiva ani. După câteva experimente cu seria One, compania s-a reorganizat și a adus pe piață telefoane competitive la multe praguri de preț, inclusiv în zona high-end. În timp ce Motorola Edge 30 Pro nu este obligatoriu un smartphone flagship în adevăratul sens al cuvântului, acesta este vârful de gamă al brandului american, iar în gama sa de preț face multe lucruri foarte bine, oferind performanță de top și mai multe avantaje decât ne-am fi așteptat inițial. De asemenea, acesta este primul telefon cu Snapdragon 8 Gen 1 care ajunge pe piață în Europa.
În ciuda faptului că modelul de față „moștenește” numele Edge de la flagship-urile anterioare ale Motorola, Edge 30 Pro merge într-o direcție diferită pe partea de design. Compania a înțeles că publicul preferă mai degrabă ecranele plate față de cele curbate, așa că liniile rotunjite au fost păstrate peste tot, dar nu la marginea display-ului. Astfel, avem un ecran complet plat pe partea din față și unele dintre cele mai rotunjite margini peste tot altundeva. De altfel, telefonul nu pare să aibă alte unghiuri drepte. De la rama metalică, la modulul de cameră, totul este armonios curbat peste tot.
Asta asigură un confort ridicat atunci când ții telefonul în mână, lucru accentuat și de calitatea materialelor și textura aleasă pentru acestea. Avem de a face cu o construcție premium, din metal și sticlă, care conferă telefonului o senzație de rezistență în timp. Pe spate avem o sticlă curbată cu textură mată, care afișează o culoare neobișnuită pe modelul testat: o combinație de verde și albastru, care se schimbă în funcție de felul în care cade lumina pe suprafața dispozitivului. Am apreciat faptul că textura nu atrage în mod special amprentele, iar cele care rămân, nu sunt foarte vizibile, datorită culorii închise alese.
Totuși, nu totul este perfect. Cumva, Motorola a decis ca butoanele laterale să fie amplasate în partea de sus a telefonului, undeva lângă cameră, într-o poziție nu tocmai confortabilă. Într-o eră în care toți producătorii aduc butoanele mai jos, spre jumătatea dispozitivului, Motorola a ales să le urce. Nu ar fi fost deranjant dacă logo-ul de pe spate ar fi integrat senzorul de amprentă, așa cum se întâmpla în urmă cu câțiva ani, însă senzorul este acum integrat în butonul power. Pur și simplu nu este o poziție confortabilă pentru asta.
Măcar Motorola nu a renunțat complet la accesoriile din pachet. Chiar dacă nu oferă un jack de căști, compania livrează telefonul alături de un cablu USB-C, un încărcător la 68W tot cu mufă USB-C și o husă de silicon. Telefoanele cu performanțe high-end nu primesc în ultima vreme atâtea „bonusuri”.
Chiar dacă este flagship-ul Motorola, este destul de clar de ce Edge 30 Pro nu concurează cu modelele de tipul Galaxy S22 Ultra, care este semnificativ mai scump. Motorola a ales componente de top, însă nu cele mai scumpe. Astfel, deși avem de a face cu un display extrem de fluid, la 144 Hz, care poate fi ajustat variabil în funcție de conținut (nu este de tip LTPO, ci doar poate coborî la anumite trepte), acesta afișează „doar” rezoluție Full HD.
Desigur, la 6,7”, Full HD este mai mult decât de ajuns, iar telefonul este compatibil cu standardul HDR10+, deci va oferi o experiență de calitate în redarea de conținut video. Totuși, parcă faptul că este la 144 Hz nu ajută foarte mult, întrucât diferența față de 120 Hz este insesizabilă în utilizare obișnuită, dar poate atrage un consum mai mare de baterie. Din păcate, ecranul poate fi setat doar pe Auto, care setează automat rata de împrospătare, sau limitat la valori fixe de 60 și 144 Hz. Nu poți scădea la 90 sau 120 Hz pentru a optimiza consumul de baterie.
Motorola Edge 30 Pro este primul smartphone cu Snapdragon 8 Gen 1 pe care îl testăm în România. Alte modele anunțate deja, precum Xiaomi 12 sau OnePlus 10 Pro, sunt disponibile momentan doar în China, iar Samsung a livrat în Europa doar modele Exynos. Astfel, avem o primă implementare a noului chipset de top de la Qualcomm, iar rezultatele testelor sunt în limitele așteptărilor.
Edge 30 Pro oferă o performanță similară cu ceea ce ne așteptam, adică în jur de 1 milion de puncte în AnTuTu și performanțe puțin sub Apple A15 Bionic de la Apple în GeekBench. Totuși, este o îmbunătățire semnificativă față de Snapdragon 888 de anul trecut, în limitele așteptărilor de 20-30% în plus, promise de Qualcomm.
Am observat că în timpul testelor, telefonul se încălzește destul de tare, deci s-ar putea să vedem diverse implementări de-a lungul anului, cu performanță susținută mai bună sau mai slabă, în funcție de eficiența sistemelor de răcire implementate. Motorola Edge 30 Pro are un sistem de răcire standard, fără prea multe pretenții, iar performanța este pe măsura prețului cerut. Este ciudat însă că inclusiv redarea de muzică de pe aplicații de streaming precum YouTube Music face telefonul să se încălzească, ceva ce n-ar trebui să necesite prea multă putere de procesare. Acesta este însă cel mai performant smartphone pe care l-am testat până în prezent.
Motorola a fost una dintre companiile care au reușit să ofere autonomie bună cam în toate gamele de preț și performanță, iar această „tradiție” continuă și cu Edge 30 Pro. Chiar dacă nu are cel mai mare acumulator din piață, și folosește un ecran cu refresh rate înalt, acesta rămâne un telefon pe care te poți baza două zile.
Cu 4.800 mAh și un software destul de „lite”, bazat pe versiunea „curată” de Android 12, nu am avut emoții din partea lui Edge 30 Pro. Ba chiar și faptul că vine cu un încărcător rapid de 68W poate să scadă din „emoții”, întrucât poți încărca complet telefonul în puțin peste jumătate de oră. Și peste toate acestea, poate fi încărcat wireless, dar poate și alimenta accesorii prin funcția de „power share”. Un avantaj pentru acest model, având un încărcător de 68W cu USB-C este că acel încărcător poate fi folosit și pe laptop-uri cu încărcătoare pe USB compatibile cu USB Power Delivery, precum majoritatea ultrabook-urilor (MacBook Air, ASUS ZenBook, Huawei MateBook, etc.).
Am amintit mai devreme software-ul, unul dintre marile avantaje ale lui Motorola Edge 30 Pro. Acesta este primul telefon pe care îl testez care folosește interfața standard de la Google, cu meniurile noi din Android 12, în ciuda faptului că sistemul de operare este lansat de câteva luni bune. Motorola ne-a obișnuit cu lipsa unui „skin” proprietar și continuă în această direcție.
De altfel, compania nu integrează prea mult „bloatware”. Aplicațiile Google sunt cele standard, iar Motorola nu dublează nicio aplicație deja existentă. În afară de aplicația Moto și Dolby Atmos, nu am găsit aplicații „ciudate” prin meniu. Desigur, Motorola oferă posibilitatea de personalizare a interfeței prin MyUI, dar implicit, ai la dispoziție interfața standard de a Google.
Mai mult, la prima configurare ai opțiunea de a alege între butoane și gesturi de navigație, ceva foarte necesar în 2022. Alți producători încă au rămas la vechea metodă de navigare implicită, deși oferă și gesturi ca opțiune, ascunsă adânc în meniurile stufoase de setări.
Motorola are și un mod de utilizare numit Ready For, care poate transforma telefonul într-un adevărat computer, consolă de jocuri, sau centru multimedia. Acesta poate fi folosit într-un mod desktop, sau în moduri dedicate de gaming sau redare de filme, cu intefață adaptată special pentru fiecare caz de utilizare, pentru afișarea în mod wireless sau printr-un cablu pe un monitor sau televizor. Personal, nu sunt foarte interesat de astfel de funcții, însă este plăcut să vedem alternative la DeX-ul de la Samsung și din partea altor brand-uri. Ba chiar telefonul poate fi folosit și pe post de webcam pe un PC, prin intermediul aplicației Ready for PC.
Ce nu poate oferi Motorola față de ceea ce oferă Samsung este însă un suport pe termen lung. În timp ce Samsung a ajuns acum să ofere mai multe update-uri pentru telefoanele sale decât însuși Google pentru Pixel (4 ani de sistem și 5 ani de securitate), Motorola promite doar două actualizări de sistem și trei ani de securitate, ceva ce era considerat „standard” în urmă cu doar câțiva ani, dar devine deja excepția în zona high-end, unde sunt acum așteptați măcar 3 ani de actualizări.
Pentru a atinge un preț mai mic decât concurența de pe segmentul high-end, Motorola a făcut câteva mici compromisuri, care pot sau nu să fie importante pentru utilizatori. Sistemul audio, chiar dacă este certificat Dolby Atmos, nu se ridică la nivelul flagship-urilor din piață. Avem parte de sunet stereo, realizat cu ajutorul unui difuzor dedicat și difuzorului pentru apeluri amplificat, dar calitatea este mediocră. Volumul este destul de ridicat, dar frecvențele încep să se cam confunde de pe la 70%.
Ziceam deja că butonul Power este într-o poziție inconfortabilă în partea de sus, dar faptul că include și senzorul de amprentă face ca experiența de deblocare să fie una nu tocmai ideală. Asta pentru că este un senzor destul de mic în dimensiuni și necesită o precizie mai mare a poziționării degetului. Trebuie să faci puțină „gimnastică” cu telefonul în mână pentru a nimeri poziția corectă atunci când încerci să îl deblochezi cu o singură mână.
Pentru modelul Edge 30 Pro, Motorola a considerat că nu este necesară o cameră cu zoom. Astfel, pe partea din spate, chiar dacă vedem un modul modern, cu trei camere foto, similar cu ceea ce vedem de obicei pe flagship-uri, avem de a face cu două camere cu adevărat „utile”. Cea de-a treia este o cameră de adâncime, folosită pentru modul portret.
Celelalte două camere sunt însă cea principală, cu rezoluție de 50 megapixeli (un downgrade de la cei 108 megapixeli de pe modelele Edge anterioare), și camera ultrawide, tot de 50 megapixeli. Cu rezoluție atât de înaltă pe ambele camere m-aș fi așteptat la fotografii excelente, însă avem de a face cu o cameră doar bună, la nivel de mid-range, conform cadrelor realizate.
Camera principală este în general bună, oferă culori naturale pe timp de zi și un nivel ridicat de detalii, datorită tehnologiei de pixel bining. În afară de câteva situații în care lumina soarelui prea puternică duce la pierderea unor detalii în zone foarte luminoase, nu prea am avut de ce să mă plâng. Captura a fost rapidă, focalizarea la fel, însă este destul de clar că procesarea este stabilită pentru a capta imagini cât mai luminoase, nu obligatoriu „naturale”. Majoritatea utilizatorilor nu vor fi deranjați de asta, însă, iar culorile puțin suprasaturate dau un aspect plăcut cadrelor.
Camera ultra-wide, în schimb, pare că oferă 50 megapixeli doar pe hârtie, întrucât imaginile nu sunt la fel de detaliate precum cele de pe camera principală. Spre marginea fotografiilor, poate fi observată o pierdere a detaliilor, iar plaja dinamică este mai mică. Ce permite însă această cameră este realizarea de fotografii macro, cu rezultate nu tocmai impresionante, dar mai bune decât multe alte telefoane care au camere macro dedicate.
De altfel, pe timp de noapte, niciuna dintre camere nu poate fi recomandată. Niciuna nu captează destulă lumină în modul Night Vision și nici nu reușește să scape de zgomotul de imagine pronunțat. Speram măcar ca balansul de alb și culorile să fie la fel ca pe timp de zi, dar nu este cazul. La capitolul captură nocturnă, Edge 30 Pro m-a dezamăgit.
Măcar camera frontală este una peste medie, care reușește cu ai săi 60 megapixeli să ofere chiar și o decupare foarte bună a subiectului în modul portret.
Dacă la majoritatea celorlalte aspecte, Motorola Edge 30 Pro este „aproape” flagship, la capitolul fotografie este doar undeva în zona de medie. Compania a promis câteva funcții precum portret în mod nocturn prin update-uri de software, și sper să adreseze și celelalte probleme legate de modul nocturn în acestea. În stadiul în care se află acum, doar fotografia pe timp de zi pe camera principală ar fi un punct forte al sistemului de camere de pe acest model.
Motorola Edge 30 Pro este un model foarte… contrastant. Pe de-o parte vine cu construcție premium și performanță de top, dar pe de altă parte alege anumite componente din gamele mai ieftine pentru a atinge un preț mai accesibil. Compromisurile sunt clare, dar sunt făcute în anumite categorii în care unii dintre utilizatori nu vor fi deranjați.
Pe de altă parte, dacă cel mai important aspect la un telefon este camera foto și nu ecranul, performanța, software-ul „curat” sau autonomia, Motorola Edge 30 Pro nu este pentru voi. Cel puțin nu încă. Dacă Motorola se va ține de promisiunile pentru îmbunătățirea pe parcurs a camerei foto, s-ar putea ca acest model să fie mai ușor de recomandat și pentru cei care își doresc fotografii de calitate în mai multe situații.