Motorola Edge 50 Fusion Review: RAM și stocare generoase, camere mediocre, preț accesibil

17.06.2024
Motorola Edge 50 Fusion Review: RAM și stocare generoase, camere mediocre, preț accesibil

Atunci când Motorola și-a prezentat seria Edge 50 pentru 2024, nu doar modelele Pro și Ultra mi-au atras atenția, ci și „mezinul” Fusion, cu promisiunea sa de a livra anumite caracteristici „de top”, mai puțin întâlnite la telefoanele de sub 2000 lei.

Spre exemplu, display-ul este un adevărat „deliciu”, cu un panel pOLED cu diagonala de 6,7 inci, rezoluție 2400×1080, rată de refresh de 144 Hz, luminozitate maximă de 1600 de niți și protecție Gorilla Glass 5. Pot spune că-l prefer în dauna celui de pe fratele mai mare Edge 50 Pro, care oferă o rezoluție mai ridicată, însă și o lizibilitate a interfeței mai greoaie (cu fonturi implicite cam micuțe).

Motorola Edge 50 Fusion

Apoi, Moto Edge 50 Fusion vine cu Android 14 și este echipat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2, potrivit pentru acest nivel de preț și nu cu mult sub 7 Gen 3 folosit de Edge 50 Pro. Sigur, generația mai nouă oferă performanță ceva mai bună în jocurile solicitante, însă, per total, nu veți vedea mari diferențe între aceste două procesoare. Ce veți remarca însă sunt cei 12 GB de memorie RAM, care permit modelului Fusion să „se dueleze” cu multiple aplicații menținute active în fundal, precum și stocarea de 512 GB (de tip UFS 2.2), arhisuficientă pentru colecțiile de fotografii și filmări din numeroase vacanțe.

Iar drept cireșe de pe tort, avem rezistența la apă și praf certificată IP68, difuzoare stereo, certificare Dolby Atmos, baterie cu capacitatea de 5000 mAh, încărcare rapidă la 67W, precum și încărcătorul aferent inclus în pachet, alături de o carcasă de protecție.

Motorola Edge 50 Fusion
Foto: Motorola Edge 50 Fusion, conținutul întregului pachet

Un sistem de camere mediocru

Capitolul la care Motorola Edge 50 Fusion își trădează nivelul „entry-medium” este cel al camerelor foto. Bineînțeles, în această gamă de preț spunem „la revedere” senzorului telephoto dedicat pozelor cu zoom optic, înlocuit cu un zoom digital 2X realizat cu crop pe senzorul principal, cu rezoluție de 50 MP, apertură de 1,9 și suport pentru stabilizare optică.

De altfel, dacă vă limitați la această cameră principală pe timp de zi, fotografiile făcute de Edge 50 Fusion sunt mai mult decât satisfăcătoare, mai ales dacă vă plac culorile ușor suprasaturate, numai bune de postat imediat pe rețelele de socializare. De asemenea, subiecții în mișcare, precum păsările care zboară, au fost ieșit surprinzător de clar în pozele realizate cu camera principală. Totuși, în condiții de soare puternic și umbre, HDR-ul mai dă rateuri, întunecând anumite suprafețe mai mult decât ar fi cazul. Chiar și zoom-ul, atât timp cât nu depășiți 2X, își face treaba onorabil.

Motorola Edge 50 Fusion

Camera ultra-wide beneficiază de un senzor de 13 MP, cu apertură 2,2 și, oarecum surprinzător, în anumite scenarii captează niște poze ale căror culori sunt mai „corecte” decât cele oferite de senzorul principal, chiar dacă nu la fel de vii. De asemenea, senzorul ultra-wide oferă suport pentru auto-focus, apărând astfel oportunitatea realizării de fotografii macro, care nu ies rău deloc, având în vedere gama de preț a acestui telefon.

În lipsa unei lentile zoom dedicate, modul Portret se bazează pe algoritmi software, care nu dau de fiecare dată cele mai bune rezultate. Spre exemplu, decupajul conturului unui arbust înverzit nu a fost deloc unul fericit, însă la statui sau figuri omenești s-a descurcat ceva mai bine. La animale, din nou am avut scenarii de tip „hit and miss”, cu decupaje aproximative în unele poze sau chiar reușite în altele.

În schimb, în condiții de lumina slabă, niciuna dintre camerele de pe Edge 50 Fusion nu pot spune că trece testul. Telefonul nu comută niciodată singur pe modul „Night Vision”, iar pozele realizate, cu sau fără acest mod, sunt mai tot timpul prea întunecate și lipsite de detalii. În ceea ce privește fotografiile pe timp de noapte, fratele mai mare Edge 50 Pro îi este net superior, modelul Fusion dezamăgind chiar și în comparație cu alți concurenți din aceeași plajă de preț.

Camera selfie, cu un senzor de 32 MP, își face bine treaba, descurcându-se onorabil și pe partea foto (inclusiv în modul Portret), cât și pe cea video. Iar dacă vorbim despre înregistrări video, pe camera principală limitați-vă la varianta 4K 30fps, care oferă un nivel calitativ mulțumitor pe timp de zi. Opțiunea 1080p cu stabilizare „Horizon Lock” livrează fișiere cu un bit rate foarte scăzut, foarte slabe calitativ și cu artefacte de compresie.

Concluzie

Pentru pozele și clipurile din vacanțe cu copiii sau prietenii, Motorola Edge 50 Fusion va fi suficient, mai ales în condițiile în care oferă spațiu generos pentru multe astfel de colecții foto-video. Nu vă așteptați însă să realizați opere de artă cu ajutorul camerelor incluse pe acest telefon.

În rest, de la construcție, la ecran și ajungând până la dotări hardware, Motorola Edge 50 Fusion depășește ușor media acestei game de preț. Cu alte cuvinte, un telefon capabil să se achite de cam toate sarcinile uzuale, precum rețelele de socializare, mesagerie, consum media sau browsing, dar și în stare să ruleze jocuri, chiar dacă nu la cele mai înalte setări vizuale. Ca bonus, design-ul subțire, finuț și elegant (modelul de culoare „Hot Pink” are spatele acoperit de un soi de piele întoarsă artificială) îl recomandă mai ales pentru domnișoare și doamne.

Părţi pozitive

· design subțire și elegant
· specificații hardware decente
· stocare și RAM din plin

Părţi negative

· sistem de camere mediocru, cu fotografii portret și de noapte sub medie
· lipsește un jack de căști
· ecran curbat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult