Trebuie să recunosc că modelele Edge 50 lansate de Motorola anul acesta nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor personale: Fusion era un pas în spate față de predecesori, cu procesor ceva mai slab și un sistem de camere limitat; Pro propunea camere interesante, dar cu putere de procesare cam scăzută pentru nivelul său de preț; Ultra era un flagship accesibil, însă, în categoria sa de preț, ofertele concurenților păreau mai convingătoare. Iar, pe lângă aceste argumente, niciodată nu m-am înțeles grozav cu ecranele curbate. Surpriza plăcută vine însă din partea proaspăt lansatul Motorola Edge 50 Neo, care corectează dintre neajunsuri, păstrează unele avantaje și, cel mai important, se poziționează ca o soluție foarte atrăgătoare în segmentul mid-range.
Este adevărat, la o prima vedere, construcția nu pare la fel de calitativă precum la modelele Pro și Ultra, cadrul folosit pentru acest telefon fiind din plastic. Însă cam acesta este singurul dezavantaj al Edge 50 Neo în comparație cu frații săi: telefonul păstrează protecția la praf și apă cu certificare IP68, materialul care dă impresia de piele ecologică de pe spate, cu o aderență excelentă și, foarte important pentru subsemnatul, abandonează marginile rotunjite în favoarea unui ecran complet plat. Greutatea de numai 171 g este, de asemenea, o veste bine-venită, mai ales pentru cei obișnuiți cu telefoane mult mai grele.
În privința pachetului în care este livrat Motorola Edge 50 Neo, un avantaj este includerea unei carcase de protecție rigide, bine construite, de aceeași culoare cu telefonul, realizată din ceea ce pare a fi plastic reciclat. Pe de altă parte, un minus evident este lipsa încărcătorului din cutie, acesta fiind înlocuit cu un simplu cablu cu mufe USB Type-C la ambele capete. Având însă în vedere că Neo este compatibil cu standardul de încărcare PD (Power Delivery, rebotezat drept Turbo Power de Motorola, de max. 68W), sigur aveți/găsiți un încărcător adecvat. De asemenea, ca avantaj palpabil față de Edge 50 Fusion, telefon aflat într-o gamă asemănătoare de preț, Neo beneficiază și de încărcare wireless la 15W, deci opțiunile de a-i reîncărca bateria cu capacitate de 4310 mAh sunt variate.
Iar bateria se dovedește a fi suficientă, având în vedere display-ul cu care este dotat acest model. Edge 50 Neo propune un form factor ceva mai compact, cu o diagonală a ecranului de „numai” 6,4 inci, cu rezoluție 2760×1256, tehnologie OLED LTPO, cu o rată de refresh variabilă între 1 Hz și 120 Hz, suport pentru HDR10+, precum și o luminozitate de top declarată de 3000 de niți. Cu alte cuvinte, un afișaj de top cu care și un flagship s-ar mândri. Este adevărat, sticla cu care este protejat acest display este doar Gorilla Glass 3, însă își face treaba. Recomand totuși instalarea unei folii pentru rezistență suplimentară.
În privința performanței, Motorola Edge 50 Neo este dotat cu 8 GB de memorie RAM (pe modelul testat) și un cip mid-range, un model Dimensity 7300 de la MediaTek, plasat undeva între soluțiile utilizate pe celelalte modele ale liniei Edge 50: mai performant decât Snapdragon 7s Gen 2 de pe Fusion, însă sub Snapdragon 7 Gen 3 de pe Pro. Cu alte cuvinte, pentru sarcinile uzuale realizate pe un smartphone, precum web browsing, consumare de media, rețele de socializare și fotografii, se descurcă excelent. Merg decent și unele jocuri, însă fără pretenții la detalii ridicate. S-ar putea să mai dați și peste câteva sacadări prin interfață, însă nimic cu adevărat grav. Și, spre deosebire de frații săi mai mari, Motorola promite pentru Edge 50 Neo nu mai puțin de cinci ani de actualizări, deci ar trebui să ajungeți la Android 19 cu acest model.
O surpriză cu adevărat plăcută pentru segmentul mid-range de sub 2000 lei din care face parte Edge 50 Neo este sistemul său de camere. Senzorul principal este un LYTIA 700C de la Sony, de 50 MP, cu stabilizare optică, acesta fiind completat atât de un obiectiv ultra-wide de 13 MP (ce poate realiza și fotografii macro), precum și de o cameră telephoto dedicată, de 10 MP, cu stabilizare optică și zoom optic 3x, o veritabilă raritate în această plajă de preț. Tabloul este întregit de camera selfie de 32 MP.
În practică, senzorul principal se descurcă foarte bine când vine vorba de fotografii, captând detalii suficiente chiar în condiții mai solicitante, atunci când HDR-ul este pus la grea încercare. Tot pe senzorul principal, prin crop, se realizează și fotografiile cu zoom 2x, cu rezultate mulțumitoare. Motorola insistă însă cu o post-procesare destul de agresivă a pozelor, cu o suprasaturare evidentă a vegetației, spre exemplu. Cu alte cuvinte, fotografii numai bune de a fi postate pe social media, însă nu neapărat corecte în ceea ce privește reproducerea culorilor reale.
Senzorul telephoto își face treaba, fotografiile cu zoom 3x fiind mai reușite decât cele 2x cu crop, ajutând și în ceea ce privește realizarea de poze de tip portret, unde decupajul este destul de exact, reușind să ia în considerare și unele fire de păr mai rebele sau ramele de ochelari. Chiar și atunci când mărim zoom-ul peste 3x, în ciuda scăderii calitative evidente, elementele vitale precum textul de pe unele semne sau marcaje rămân lizibile.
Camera ultra-wide livrează cele mai slăbuțe rezultate, cu o degradare vizibilă a detaliilor, însă, culmea, cu culori mai apropiate de realitate decât ceilalți doi senzori. Pozele macro pot fi catalogate cel mult drept mulțumitoare, însă capitolul la care acest obiectiv suferă cel mai mult este fotografierea pe timp de noapte, cu cadre pare care nu aș putea să le cataloghez drept utilizabile.
În schimb, senzorul principal stă destul de bine când vine vorba despre pozele realizate pe timp de noapte, amplificarea surselor de lumină oferind niște fotografii satisfăcătoare în condiții de iluminare foarte slabă. Se poate observa totuși o tentă de a îngălbeni aceste cadre, accentuată până aproape de granița deranjantului atunci când este utilizată camera telephoto pe timp de noapte.
Nu același lucru se poate spune despre filmarea pe timp de noapte. În timp ce, în condiții de iluminare suficientă, clipurile video de rezoluție 4K la 30 de cadre pe secundă oferă o calitate mulțumitoare, inclusiv pe camera selfie, pe timp de noapte filmările sunt neclare, cu artefacte de compresie constante la fiecare încercare de a stabiliza imaginea. Filmarea pe camera selfie suferă și de pe urma unui HDR mai puțin performant, un neajuns destul de ușor de trecut cu vederea, totuși.
Per total, pentru fotografiere, camerele de pe Motorola Edge 50 Neo sunt mai mult decât mulțumitoare, în special în segmentul de preț de sub 2000 lei. Filmările nu sunt însă grozave, lumina suficientă fiind o condiție imperativă pentru a obține clipuri video utilizabile. Stocarea modelului testat a fost de 256 GB, suficientă pentru un utilizator cu apucături de fotograf amator, însă oarecum limitată pentru cei care înregistrează multe clipuri video.
Aș putea spune că Motorola Edge 50 Neo este ceea ce ar fi trebuit să fie de la bun început Edge 50 Fusion și Edge 50 Pro, înlocuind cu brio ambele modele, la un preț accesibil, sub 2000 lei (ba chiar și mai jos, dacă căutați/așteptați oferte). Ecranul de calitate, complet plat, reprezintă un avantaj major, alături de sistemul de camere peste media acestui segment de preț. Și, chiar dacă procesorul este unul „de medie”, își face treaba foarte bine în acest context. Un smartphone recomandat, mai ales pentru cei care caută un „best buy” mid-range.
· ușor, compact, cu ecran plat
· carcasa excelentă inclusă în pachet
· afișaj OLED LTPO de foarte bună calitate
· sistem de camere peste media segmentului mid-range
· construcția din plastic
· lasă de dorit la capitolul filmări, în special pe timp de noapte
· fără încărcător în cutie și dual-SIM fizic