Motorola Edge 50 Pro: mid-range cu dotări de flagship. Impresii după o săptămână de utilizare

16.04.2024
Motorola Edge 50 Pro: mid-range cu dotări de flagship. Impresii după o săptămână de utilizare

Conform celor mai recente date furnizate de agenția Canalys, Motorola rămâne pe podium în ceea ce privește preferințele românilor pentru telefoanele echipate cu sistemul de operare Android. Și nu este de mirare: în ultimii ani, brand-ul achiziționat de Lenovo a venit pe piață cu modele echilibrate, atât ca specificații hardware, cât și în privința costurilor de achiziție, destul de accesibile pentru buzunarele locuitorilor unei țări precum România. Iar dintre toate acestea s-a remarcat seria Edge, aceasta reprezentând, anual, smartphone-urile de top din oferta companiei.

Și cum primăvara lui 2024 aduce pe piață o noua generație de Motorola Edge, în redacția Go4IT a poposit și primul ei exponent: Moto Edge 50 Pro. De-a lungul anilor, modul în care Motorola a ales să plaseze sufixele la coada denumirilor telefoanelor Edge a evoluat, trecând prin terminații precum Lite, Neo, Pro, Ultra sau Fusion, fiecare simbolizând nivelul pe care respectivul model îl ocupa pe „scara ierarhică” a companiei. Spre deosebire însă de anii precedenți, acest nou „Pro” nu se poate spune că se adresează „profesioniștilor”. Această terminație are o altă semnificație în cazul modelului de față.

Motorola Edge 50 Pro

Cu pretenții de flagship

Mai exact, Motorola încearcă o abordare diferită cu Edge 50 Pro. De obicei, telefoanele din gamele medii-high, așa-numitele “flagship killere”, puneau accentul pe echiparea cu un procesor de top, făcând însă alte sacrificii pentru a putea fi vândute la un preț mai accesibil. De obicei, aceste modele nu dispun de camere foarte performante, de senzori telephoto, de certificări în privința rezistenței la apă și praf sau de încărcare wireless.

Ei bine, Motorola a abordat exact rețeta inversă pentru Edge 50 Pro: a optat pentru un cip mai modest – Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 – însă nu a făcut rabat la aproape nicio altă componentă. Telefonul se laudă cu un display pOLED cu diagonala de 6,7 inci, rezoluție 1,5K (2712×1220) și rata de refresh ce poate urca până la 144 Hz, 12 GB de memorie RAM, stocare generoasă de 512 GB, precum și certificare IP68 în ceea ce privește rezistența la apă și praf. Motorola plusează cu încărcare TurboPower la 125W pe fir, încărcătorul fiind inclus în pachet, dar și cu încărcare wireless la 50W.

Motorola Edge 50 Pro

Și încă nu am terminat: pe lângă camera principală de 50 MP, cu stabilizare optică a imaginilor, și obișnuitul senzor ultra-wide de 13 MP (care include și Macro Vision, cu posibilitatea de a realiza fotografii macro), pe Edge 50 Pro se regăsește și o cameră telephoto de 10 MP, cu zoom optic de până la 3x, la rândul său dotată cu stabilizare optică. Până și camera selfie utilizează un senzor de 50 MP.

Aspectul exterior este cel al unui produs premium, cu ecran curbat și protecție Gorilla Glass, ramă metalică și un spate acoperit de o textură aderentă ce aduce aminte de pielea vegană, fără striații însă. Mai mult, până și carcasa de protecție inclusă în pachet este livrată în aceeași culoare precum telefonul propriu-zis, pentru a-l complementa cât mai bine din punct de vedere estetic.

Și totuși…

Nu sunt deloc un adept al comparațiilor de scoruri obținute cu tot felul de unelte de benchmarking: ce contează este experiența în cele mai uzuale sarcini pe care un utilizator le realizează cu telefonul său. Iar aici, prima impresie este că Moto Edge 50 Pro merge pe formula deja „brevetată” a companiei: o interfață curată, bazată pe Android 14, care „curge” foarte fluent și răspunde bine la comenzi grație ecranului arătos.

Totuși, cred că Edge 50 Pro este primul terminal Motorola pe care l-am încercat până acum care dă rateuri la niște aspecte software: trezirea ecranului prin mișcarea telefonului sau atingerea ecranului nu a funcționat de nicio culoare, deși opțiunile există în meniul de setări (a mers totuși varianta cu dubla atingere a ecranului). De asemenea, ca fost utilizator de daily driver Motorola, am rămas uimit că s-a renunțat complet la opțiunea Peek Display. Cât despre Always-on-display, nici vorbă.

Iar dacă tot am ajuns la afișaj, trebuie să mărturisesc că preferința personală nu este în favoarea marginilor curbate pe care le găsim la ecranul acestui telefon. Am senzația mereu că nu îl țin bine în mână și că îl ating pe acele margini și atunci când nu intenționez să o fac. Suprafețele curbate pot deveni o problema și dacă intenționezi să plasezi o folie de protecție pe ecranul telefonului, aceasta nefiind inclusă în pachet (așa cum era în cazul altor modele mai vechi ale companiei, precum Motorola Edge 30 Fusion). Nu este de mirare că producătorii mai mari au renunțat la aceste ecrane curbate în toate telefoanele lor recente și mi-aș dori ca Motorola să meargă într-o direcție similară.

Și totuși, chiar dacă nu cifrele mă fac să aleg un telefon, impresia cu care am rămas este că Snapdragon 7 Gen 3 este un pic cam… „underpowered” față de restul componentelor acestui dispozitiv. Și asta pentru că, spre deosebire de un alt device cu Snapdragon 7+ Gen 2 pe care îl utilizez zilnic, Edge 50 Pro mai… sughiță. Nu mult, nu grav, însă suficient pentru a ieși în evidență pentru cineva atent. De curiozitate, am recurs la un benchmark sintetic pentru a dezlega misterul și nu mica mi-a fost mirarea când am văzut că cipul Qualcomm de anul acesta oferă performanțe sub cele ale modelului de anul trecut amintit mai sus. Rezultatele sunt doar un pic mai bune decât ale cipului Dimensity 7030 folosit în Edge 40 Neo și cam prin aceeași zonă cu Exynos 1380-ul de pe Samsung Galaxy A35.

Comparând însă procesorul cu restul dotărilor acestui telefon, parcă ai de-a face cu un sistem PC pregătit de gaming, cu RAM suficient, SSD încăpător și o placă video gata să „răpună” cele mai pretențioase jocuri, acompaniate însă de un banal Intel Core i3, în locul unui procesor pe măsură. În ciuda acestei impresii, nu ar trebui să aveți probleme mari cu jocurile populare disponibile pe Android, chiar dacă unele nu vor putea fi rulate la setări maxime. Capitolul la care s-ar putea să simțiți totuși că Edge 50 Pro nu dispune de un cip de top este cel legat de…

Camere

Aici cred că s-ar putea scrie romane despre sistemul de camere inclus de Motorola în acest model. Voi încerca însă să fiu cât mai scurt: în primul rând, deși am avut telefonul la dispoziție doar de câteva zile, aplicația de cameră deja a primit un update, acesta adăugând posibilitatea de a realiza fotografii „îmbunătățite de AI”.

În condiții ideale, cu lumină naturală din belșug, nu știu dacă această „asistență” este necesară: fotografiile realizate cu senzorul principal, în sistemul „natural”, sunt destul de detaliate, cu un aspect ușor suprasaturat al culorilor, nu neapărat identic cu realitatea, însă care dă bine atunci când publici o fotografie pe rețelele de socializare. Activarea modului AI suprasaturează și mai tare culorile, lucru oarecum inutil.

„Jucăria” mea preferată la Motorola Edge 50 Pro a fost însă camera telephoto, care, pe timp de zi, a dat rezultate peste așteptările mele, fotografiile păstrând surprinzător de mult detaliu. Ba chiar și când s-a depășit limita maximă de zoom optic de 3x și s-a recurs la cel digital, au ieșit cadre utilizabile, în care eventualele texte rămâneau lizibile, iar detaliile încă se distingeau. Mai mult, fotografiile realizate cu zoom parcă livrează culori mai naturale decât cele reieșite din camera principală.

După cum ne-au obișnuit acești senzori, camera ultra-wide este calcâiul lui Ahile și aici, cu rezultate satisfăcătoare doar în condiții de iluminare optimă. Nu pot spune că am fost încântat nici de rezultatele macro, realizate tot cu această cameră. Este ok dacă ai nevoie din când de un vreun prim plan foarte apropiat, însă nu vă așteptați la cine știe ce detalii sau claritate a subiecților vizați.

Modul Portret a scos unele poze cu aspect artistic, dar a dat și rateuri, considerând că și alte elemente de decor trebuie focalizate, pe lângă subiectul principal. Trebuie insistat aici până obții o fotografie de care să fii mulțumit.

În schimb, modul de Night Photo a dat unele rezultate peste așteptări, mai ales în privința pozelor realizate în beznă aproape totală, dar și unele rateuri memorabile. Camera principală și cea telephoto se descurcă onorabil noaptea, cea ultra-wide livrând însă poze pline de zgomot, deloc calitative. Totuși, chiar și în cazul camerei principale, am avut surprize neplăcute cu post-procesare care nu ia în calcul că în cadru este deja prezentă o sursă de lumină și amplifică totul exagerat de mult. În alte instanțe, nici nu ziceai că pozele au fost făcute într-o parcare neiluminată, noaptea: totul a ieșit luminos, de parcă era amiază.

De departe cel mai dezamăgitor aspect legat de cameră este filmarea… Procesorul nu este capabil de înregistrare în rezoluție 4K cu 60fps, opțiunile disponibile fiind 4K30fps sau 1080p60fps. În ambele cazuri au reieșit clipuri de o calitate îndoielnică, de o rezoluție parcă mult inferioară, cu „tremurături” de compresie la aproape fiecare pas.

Dilema prețului

În ciuda problemelor evidente de pe partea de filmare, camerele de pe Moto Edge 50 Pro, luate în ansamblu, mi s-au părut promițătoare. Cu puțin efort, obții niște poze arătoase și poate, cine știe, Motorola va corecta modul dezamăgitor în care se înregistrează clipurile video. Cu alte cuvinte, un sistem de camere interesant pentru un model de medie.

Și asta pentru că, indiferent de „straiele de împărat” pe care Motorola le-a ales pentru Edge 50 Pro (ecran cu rezoluție înaltă, încărcare ultra-rapidă în numai 15-20 de minute, certificare IP68 etc.), modelul de față rămâne unul mid-range, comparabil, în utilizarea practică, cu cele similare oferite de concurență.

Motorola Edge 50 Pro

Totuși, prețul de aproximativ 3000 lei pe care Motorola intenționează să-l practice pentru acest model nu este deloc compatibil ca catalogarea sa medie. În această gamă pur și simplu există alternative similare, ba chiar mai reușite în anumite privințe, la prețuri mai accesibile. Sigur, nu au încărcare wireless sau piele vegană, însă dispun de cipuri echivalente sau chiar mai bune, de camere care dau mai puține rateuri (în special pe partea video) și, cel mai important, de prețuri câteodată și la jumătatea celui cerut de Motorola pe Edge 50 Pro.

Motorola are însă obiceiul de a oferi reduceri generoase destul de frecvent. În condițiile unui preț mai atractiv (în jurul a 2000 lei), și cu unele update-uri în ceea ce privește consistența rezultatelor livrate de sistemul de camere inclus, Edge 50 Pro ar deveni o opțiune mult mai atractivă. Grație aspectului său elegant și finuț, l-as vedea drept un accesoriu potrivit pentru o doamnă sau domnișoară pasionată de călătorii, cu ajutorul căruia să-și poată imortaliza momentele favorite din aceste deplasări.

Părţi pozitive

• construcție și ecran de calitate
• sistem de camere cu potențial (în special senzorul principal și cel telephoto)
• încărcare ultra-rapidă, secondată de încărcare wireless, cu încărcător inclus în cutie
• RAM și stocare din plin

Părţi negative

• camera dă rateuri, în special pe partea video
• procesor cel mult mediu
• ecran curbat
• preț prea ridicat pentru ce are de oferit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult