Edge+ este primul smartphone high-end premium de la Motorola după o absență de foarte mulți ani de pe acest segment de piață. Brandul american promite o experiență de top și a echipat acest model cu cele mai puternice componente hardware disponibile pe piață. Iată care au fost primele impresii pe care Motorola Edge+ mi le-a lăsat în câteva minute de butonare, înainte de a începe efectiv testarea pentru review-ul detaliat.
Noul flagship Edge+ demonstrează că Motorola nu a stat pe margine fără să asiste la evoluția gamei premium în domeniul smartphone-urilor. Compania s-a concentrat pe modele mid-range mai ieftine în ultimii câțiva ani, însă inginerii săi par să fi lucrat constant la adaptarea la necesitățile pieței. Astfel, Edge+ pare la o primă vedere la fel de bine construit precum alte modele din piață. Avem de a face cu sticlă pe ambele părți, un modul de cameră proeminent și un display mare, foarte curbat pe laterale și cu un decupaj subtil pentru camera foto.
De altfel, există și câteva particularități interesante ale acestui model. În primul rând, acesta este unul dintre puținele modele de top de pe piață care încă oferă un jack pentru căști de 3,5mm. În pachet chiar sunt și incluse căști Motorola, pe lângă adaptorul de priză de 18W și cablul de încărcare. Motorola aruncă în această afacere și o husă de silicon gratuit. Nu a aplicat însă o folie de protecție pentru ecran din fabrică. Ba chiar ne avertizează că o folie neconformă ar putea afecta funcționalitatea senzorului de amprentă.
Design-ul pare ceva mai… bărbătesc decât m-aș fi așteptat. Spun asta pentru că telefonul este mare și chiar mai gros decât alte modele din piață, iar modulul de cameră pare să fie integrat într-un stil mai degrabă funcțional decât estetic. Sticla de pe spate, de culoare gri afișează reflexii 3D în lumină. Chiar dacă pare mată, la atingere, sticla este lucioasă, deci va fi un „magnet de amprente”.
La capitolul hardware, Motorola a încercat să ofere tot ceea ce este mai bun pe piață în acest moment, dar pare să nu fi exagerat la anumite capitole. Cred că este vorba despre un balans între ce există pe piață, ce are sens să integreze din punct de vedere financiar și ce se pretează mai bine la un smartphone din punctul de vedere al consumului de energie.
Vorbim despre un procesor de top, Snapdragon 865, cu modem 5G, 12 GB memorie RAM și 256 GB stocare internă. Telefonul nu oferă slot dual-SIM sau microSD. Apoi, avem un display la 90 Hz cu rezoluție Full HD+, cu o curbură extremă pe margini. Probabil că rezoluția QHD+ ar fi afectat mult consumul de baterie. Având în vedere că Motorola spune că Edge+ ar trebui să ofere o baterie de o zi (la capacitate de 5.000 mAh), probabil că niște componente care să consume mai multă baterie nu ar fi fost indicate.
În cele din urmă, telefonul are o cameră principală de 108 megapixeli, cu rezoluție la fel de mare precum cea de pe Galaxy S20 Ultra și alte două camere secundare. Avem o cameră ultra-wide de 16 megapixeli și o altă cameră secundară de 8 megapixeli cu zoom optic 3x. Este interesant însă că există și un mod macro pe camera principală, care permite focalizarea la distanță foarte mică fără senzor și obiectiv dedicate.
Experiența software este foarte plăcută, în special pentru fanii unui sistem de operare Android „curat”. Motorola a personalizat foarte puține aspecte ale interfeței Android 10 și a integrat doar câteva aplicații proprietare, majoritatea fiind cele standard de la Google.
Mai multe detalii despre Motorola Edge+ puteți vedea în clipul de prezentare de mai sus, iar un verdict final despre acest model voi oferi într-un review detaliat complet.