Motorola Moto G5 – design premium la preţ de buget (REVIEW)

14.06.2017
Motorola Moto G5 - design premium la preţ de buget (REVIEW)
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Pus în valoare de ecranul IPS cu rezoluţie 1080p şi versiunea de Android 7.0 fără prea mari modificări, Moto G5 este un smartphone de mărime potrivită şi în general suficient de sprinten pentru folosire zilnică, chiar şi versiunea cu 2GB memorie RAM oferind o experienţă cursivă în majoritatea aplicaţiilor de Android. Totuşi, diferenţa mică de preţ face din achiziţionarea modelului cu 3GB memorie RAM o alegere inspirată, mai ales că ne alegem şi cu de două ori mai multă memorie internă.

Totuşi, testele sintetice spun o altă poveste despre chipsetul Snapdragon 430, care poate limita performanţa jocurilor de Android şi a aplicaţiilor mai solicitante. Privind şi partea plină a paharului, chipsetul de nivel entry-level este suficient de econom în privinţa consumului de energie pentru a oferi cel puţin o zi de utilizare fără grija adaptorului AC.

Ecranul de 5.0” cu densitate 441 ppi se face remarcat prin claritate şi coloritul plăcut, însă lipsa protecţiei Gorilla Glass va trebui compensată prin aplicarea unui scut suplimentar, care să preia eventualele zgârieturi. Carcasa metalică este uşor de curăţat, iar ecranul cu strat oleofobic ajută la păstrarea unui aspect îngrijit.

Aş fi preferat ca spaţiul rămas liber în jurul senzorului biometric de sub ecran să acomodeze un set de taste capacitive pentru interfaţa Android. Din păcate, acestea sunt reprezentate virtual pe ecranul telefonului, răpind din spaţiul util disponibil pentru interfaţa aplicaţiilor.

Versiunea de Android 7.0, altfel fără modificări semnificative, include totuşi sistemul de control prin gesturi „Moto Actions”. Activat opţional, acesta poate înlesni anumite comenzi des folosite, cum ar fi pornirea lanternei şi camera foto, comutarea între modul silenţios şi ton de apel.

Rezultate benchmark-uri:

  • PCMark (Work 2.0) – 3622
  • GFX Bench (T-Rex Offscreen) – 912,1 frames (16 fps)
  • Geekbench 4.1 – 622 single-core, 2554 muti-core
  • A1SD benchmark – 179MB/s read / 39,18MB/s write (Internal Memory), 2716 MB/s RAM copy
  • 3DMark (Sling Shot Extreme) – 292
  • 3DMark (Ice Storm Unlimited) – 9459
  • AnTuTu 6 – 45521
  • SpeedTest WiFi –  139.92Mbits / 111,71 Mbits (upload/download)
  • SpeedTest LTE 4G –  43,58Mbits / 12,71 Mbits (upload/download)

Fără pretenţia de a înlocui un aparat foto performant, camera foto de 13MP obţine imagini la calitate mai mult decât suficientă sub soare direct, pierzând treptat din detalii pe măsură ce reducem lumina ambiantă. Focalizarea este precisă în majoritatea situaţiilor, dar poate lăsa de dorit atunci încercăm să obţinem poze în grabă, fără să lăsăm suficient timp pentru stabilizarea imaginii.

Cu o capacitate apropiată modelelor smartphone de top, acumulatorul de 2800 mAh face faţă fără probleme chiar şi unui regim de utilizare solicitant, folosind intensiv camera foto şi conexiunea la internet pentru distribuirea pozelor în reţelele de socializare.

Folosit pentru apeluri de voce, Moto G5 impresionează prin claritatea sunetului şi microfonul de bună calitate. Stabilitatea conexiunii la reţeaua de telefonie mobilă şi cea Wi-Fi nu pune probleme.

Concluzie

Smartphone cu dotări echilibrate şi finisaje peste medie, Moto G5 poate fi o alegere excelentă pentru un smartphone de buget, destinat folosirii de zi cu zi. Ecranul FHD este de bună calitate, carcasa bine închegată, iar versiunea de Android suficient de curată pentru a nu da motive de frustrare celor mai puţin răbdători cu „inovaţii” de ultim moment, sau aplicaţii inutile adăugate spre „îmbogăţirea” experienţei în utilizare.

Motorola Moto G5 poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la un preţ retail începând cu 950 Lei, pentru versiunea cu 2GB memorie RAM, cât şi în ofertele cu abonament ale operatorilor de telefonie mobilă. 

Părţi pozitive

Finisaje de bună calitate
Ecranul IPS cu rezoluţie Full HD
Camera foto
Autonomie rezonabilă a bateriei

Părţi negative

Chipsetul Snapdragon 430 nu oferă decât performanţe la nivel entry-level

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult