Fără butoane capacitive sub ecran, Moto Z Play redă tastele din navigare Android pe suprafaţa ecranului, răpind puţin din spaţiul util pentru afişare.
Ecranul bazat pe tehnologie Super AMOLED atrage atenţia prin coloritul puternic, chiar exagerat, însă din fericire acest aspect poate fi corectat uşor schimbând profilul de culoare Vivid în Standard, accesând secţiunea Display a meniului Settings. Cât despre compromisul făcut prin trecerea de la rezoluţie QHD la FHD, densitatea la afişare de aproximativ 403 ppi este încă suficient de mare pentru a nu resimţi o reducere deranjantă a clarităţii imaginii. Din contră, textul redat pe ecranul cu diagonală 5.5” este clar definit şi uşor lizibil. Mai degrabă am putea critica reprezentarea mai puţin fidelă a culorilor, ecranul OLED având tendinţa de a accentua nuanţele de verde. Contrastul şi unghiurile de vizibilitate sunt însă impecabile.
În ciuda suprafeţei de contact mai puţin generoasă, senzorul de amprentă este precis şi nu pune probleme atunci când îl folosim pentru autentificare în aplicaţii sau deblocarea ecranului.
Motorola Moto Z Play – teste de performanţă:
Apelurile se aud clar şi puternic prin casca audio, iar microfonul nu pune probleme de claritate în ciuda absenţei funcţiei noise-canceling. Stabilitatea semnalului este bună, atât la reţeaua de telefonie mobilă, cât şi cea WiFi.
În ciuda folosirii unui chipset din seria Snapdragon 625, incomparabil mai slab decât modelul Snapdragon 820 aflat la inima modelului premium Moto Z, optimizarea bună la partea de software permite o experienţă plăcut şi cu Moto Z Play. Acesta este ajutat cu 3 GB memorie RAM şi un GPU din seria Andreno 506. Capacitatea de stocare internă standard este de 32 GB şi poate fi extinsă prin intermediul slotului pentru card microSD cu capacitate maximă de 256 GB.
În ce priveşte accesul la internet mobil, Moto Z Play se poate lăuda cu viteze de peste 100 Mbps prin conexiune 4G, suficient pentru folosirea în condiţii optime a serviciilor pentru streaming video. Rezultate similare sunt obţinute şi folosirea reţelei WiFi-N, vitezele de transfer atingând 90Mbps.
Moto Z Play are senzor principal de 16 MP şi frontal de 5 MP. Atrage atenţia că Motorola a prevăzut chiar şi camera pentru selfie-uri cu LED Flash. Camera principală are un sistem Dual-LED Flash.
Spre deosebire de Moto Z, modelul Z Play nu dispune de cameră foto cu stabilizare optică, astfel că obţinerea de poze clare în condiţii de lumină slabă este mai dificilă. Însă atunci când lumina ambiantă este din belşug rezultatele sunt pe măsură, camera foto aleasă de Motorola pentru Moto Z Play oferind imagini de foarte bună calitate:
Aspectul care diferenţiază în mod categoric seria Moto Z de produsele concurente, suportul pentru accesorii modulare permite extinderea funcţionalităţii dincolo de ce poate fi obţinut în mod uzual cu un smartphone.
Astfel cu accesoriul Hasselblad True Zoom putem obţine poze la calitate înaltă şi funcţie Zoom Optic, transformând Moto Z Play într-o cameră foto performantă.
JBL Sound Boost este un mod care transformă spatele telefonului într-un difuzor stereo. Acesta costă 70 de dolari şi include, în construcţie, şi un suport. La fel ca şi alte mod-uri, Sound Boost include propria baterie de 1.000 mAh, suficientă pentru a rula muzică neîntrerupt timp de 10 ore.
Moto Insta-Share Projector este un videoproiector cu putere de 50 lumeni, suficient pentru a reda ce se află pe ecranul telefonului pe un perete sau altă suprafaţă. Imaginea este clară de la o distanţă de aproximativ 50 de centimetri. Există şi o rotiţă pentru ajustarea focusului. Pentru cele mai bune rezultate trebuie ca încăperea în care se face proiecţia să fie întunecată. Acest mod include şi o baterie proprie. Diagonala maximă, până la care încă se vede clar, pentru imaginea proiectată este de aproximativ 170 de centimetri.
offGRID Power Pack este o baterie externă cu o capacitate suplimentară de 2.220 mAh, uşor de transportat în buzunarul de la haină. Împreună cu acumulatorul telefonului ai la dispozţie 5730 mAh. Când ai nevoie, dai faţa ornamentală de pe spate jos şi pui acest mod. Power bank-ul nu are cablu, ci se încarcă împreună cu telefonul de la priză atunci când este ataşat la acesta.
Pentru a folosi oricare dintre mod-uri nu trebuie decât să îl ataşezi pe spatele telefonului folosind sistemul de prindere magnetică, iar apoi urmezi instrucţiunile aplicaţiei dedicate. Totuşi, aceste accesorii nu sunt ieftine şi costă între 60 şi 300 dolari. Sunt preţuri destul de mari dacă ţinem cont de faptul că şi telefonul costa 400 dolari la lansare (mai puţin de 2000 Lei acum, în magazinele din România).
Având drept atuuri suportul pentru folosirea de accesorii modulare şi preţul său mai puţin piperat, comparat vârfului de gamă Moto Z, alternativa Moto Z Play impresionează cu autonomia bateriei şi performanţele camerei foto.
Cu sau fără accesorii modulare la dispoziţie, Moto Z Play este o alegere solidă pentru un smartphone mid-range, capabil să ofere o experienţă cursivă la folosirea aplicaţiilor pentru Android. Totuşi, construcţia mai puţin compactă decât la alte modele smartphone, cu ecranul de 5.5” încadrat de o ramă laterală destul de lată şi capacul suplimentar care sporeşte grosimea carcasei, poziţionează Moto Z Play în uşor dezavantaj faţă de competiţie. Deşi utile, accesoriile MotoMods nu sunt ieftine, iar prin faptul că trebuie incluse în bagaje şi ataşate la telefonul mobil doar atunci când dorim să beneficiem de funcţionalitatea suplimentară ar putea părea mai degrabă un moft, decât ceva practic de folosit zi de zi.
Cel mai ieftin telefon din seria Moto Z
Ecran AMOLED
Compatibil cu toate accesoriile Motomods
Jack pentru căşti 3.5 mm
Autonomie foarte bună a bateriei
Chipset cu performanţe mai slabe decât întâlnim va vârful de gamă Moto Z
Grosimea şi greutatea cam mare