Fiind primul ecran 21:9 de pe un smartphone pe care l-am folosit, acesta a fost puţin ciudat în utilizare la început, însă asemeni altor formate recente, acesta vine cu avantaje şi dezavantaje. În primul rând, Motorola configurează din fabrică profilul de culoare pe un mod strident, similar cu ce folosea Samsung în anii trecuţi pe dispozitivele sale, culorile fiind foarte pronunţate, însă nu tocmai naturale. Odată ce este setat pe profilul natural, avem parte de culori neutre, mult mai apropiate de realitate.
Panoul IPS este de calitate, oferind unghiuri de vizibilitate mai bune decât panourile OLED, însă pierde puţin teren la capitolul luminozitate. Nu numai că software-ul nu potriveşte foarte bine luminozitatea pe modul „auto” în funcţie de lumina ambientală, însă panoul nu prea poate fi folosit confortabil într-un mediu bine iluminat sub nivelul de luminozitate 70-80%. Surprinzător este însă faptul că odată setat la această valoare, acesta poate fi folosit şi ziua, afară. Totuşi, în soare puternic, probabil că ar fi nevoie de utilizarea luminozităţii la maximum. Din păcate, vremea din ultimele zile nu a permis testarea în lumină naturală foarte puternică.
Din cauza faptului că avem de a face cu un ecran neobişnuit, nu toate aplicaţiile afişează conţinutul la fel pe suprafaţa lui. În teorie, formatul mai înalt ar trebui să afişeze câteva linii în plus de conţinut, în special în aplicaţii de citit sau scris, iar scrisul de e-mail-uri sau documente Word este puţin mai confortabil, întrucât tastatura nu mai ocupă atât de mult în partea de jos a ecranului.
În cazul aplicaţiilor care redau conţinut video, avem trei situaţii. În aplicaţiile de socializare, clipul este redat exclusiv în formatul original, marginile rămânând negre. În cazul unor aplicaţii dedicate filmelor şi serialelor, precum Netflix, ecranul poate fi umplut cu un gest de zoom pe ecran, însă doar până la camera foto frontală, spaţiul de pe aceeaşi linie cu aceasta rămânând negru. În cazul YouTube, conţinutul poate fi afişat pe tot ecranul cu acelaşi gest de zoom.
Dacă aţi consultat lista de specificaţii hardware a lui Motorola One Vision, probabil că un anume detaliu a ieşit în evidenţă peste celelalte: chipset-ul Exynos 9609 produs de Samsung. Motorola este astfel cel de-al doilea producător partener care foloseşte tehnologie Samsung, după ce Meizu a lansat câteva modele cu chipset-uri Exynos. Se întâmplă ca acest chipset să fie un model mid-range pe care Samsung îl foloseşte şi în dezvoltarea smarpthone-urilor sale mid-range din gama Galaxy A.
În timp ce Samsung poate să optimizeze acest cip mai bine, întrucât compania dezvoltă şi software-ul One UI şi hardware-ul. Motorola este astfel într-un mic dezavantaj, în teorie. Compania nu cunoaşte hardware-ul la fel de bine precum Samsung şi nici nu modifică software-ul, pentru că telefonul este încadrat în programul Android One, deci vine cu un sistem de operare Android „curat”, cu doar câteva aplicaţii proprietare şi servicii pre-instalate.
Totuşi, chipset-ul Exynos 9609 pare să fie foarte capabil, comparabil cu performanţa pe care telefoanele flagship o ofereau în urmă cu doar câţiva ani la capitolul putere de procesare. Ba chiar cipul grafic pare să se comporte mult mai bine decât procesoarele de top mai vechi, probabil Samsung investind resurse în plus pentru acesta, întrucât jocurile video 3D complexe au devenit foarte populare în ultimii 2 ani.
De asemenea, consumul faţă de alte procesoare mid-range de pe piaţă ar trebui să fie semnificativ mai mic, întrucât acest model este construit pe arhitectură de 10nm.
Scorurile din testele de performanţă sunt mai mult decât satisfăcătoare, având în vedere faptul că vorbim despre un smartphone de medie cu un preţ deloc exagerat pentru hardware-ul şi software-ul integrat.
La capitolul autonomie, One Vision nu este decât „decent”. Acumulatorul de 3.500 mAh oferă puţin peste o zi întreagă de utilizare normală, cu ecranul pornit cam 4-5 ore. Este o performanţă nu foarte impresionantă mai ales când comparăm cu „fratele” său Moto G7 Power, care rezistă 3 zile cu un acumulator de 5.000 mAh. Din fericire, Motorola livrează acest model cu un încărcător rapid de 15W în pachet, care poate oferi 7 ore de utilizare în 15 minute de încărcare, conform specificaţiilor oficiale.
Ecran 21:9 foarte plăcut pentru consumul de filme
Materiale şi design premium
Performanţă înaltă pentru gama sa de preţ
Vine cu încărcător rapid, husă de silicon şi căşti în pachet
Are jack de 3,5 mm pentru căşti
Sistem de operare Android One „curat”
Cameră foto performantă
Formatul 21:9 nu este foarte răspândit
Autonomia este doar de medie
Senzorul de amprentă nu este cel mai precis
Decupajul pentru cameră este puţin inestetic