Seria este prezentată de Motorola ca una multimedia, capabilă de filmare şi captură foto, redare audio şi video, E-mail şi navigare pe Internet la viteze ridicate. Pentru aceasta este nevoie de un procesor puternic şi exact asta a făcut Motorola. A montat pe telefoane un ARM11 la 500 MHz, respectiv 225 MHz pentru versiunea V9m. Acest din urmă model este ceva mai slab. Ecranele sale reproduc doar 65.000 de culori, faţă de cele 262.000 ale celorlalte două modele. Cu toate acestea rezoluţiile şi dimensiunile lor sunt identice: cel extern are 2”, iar cel intern 2.2”, ambele la 240×320 pixeli. Lui V9m îi mai lipsesc funcţiile E-mail POP3/IMAP, dar oferă rezoluţia de filmare 320×240 pixeli, spre deosebire de cei 176×144 pixeli, corespunzători modelelor V9 şi V8.
Cele trei versiuni RAZR 2 mai au în comun: camera foto de 2 MP, portul microUSB şi tehnologia Bluetooth. Telefoanele sunt motorizate de o platformă software Linux ajutată de aplicaţii JAVA.
Din punctul de vedere al stocării, lucrurile stau cam aşa. V9 are disponibili doar 45 MB de memorie internă, extensibili cu carduri microSD. Şi V9m are acelaşi slot de carduri de memorii externe care îi completează la cei 128 MB interni. Pentru V8 lucrurile stau ceva mai diferit. Nu suportă carduri externe, însă vine dotat cu capacităţi de până la 2 GB memorie internă.
Şi pe la noi?
Din păcate nu se cunosc ceva date de lansare ale seriei RAZR 2 în Europa, probabil că mişcarea va fi făcută anul acesta. În Statele Unite însă, în aproximativ două săptămâni, majoritatea furnizorilor de telefonie mobilă vor avea noile “V-uri” în ofertă. Preţul recomandat de Motorola este de 799$ fără abonament, caz în care telefoanele vor fi deblocate. Preţul poate scădea până spre 500$, spun analiştii, iar la cumpărarea cu abonament pe 2 ani “V-urile” pot fi găsite chiar şi la 250$.
Anunţată încă din mai, cea de-a doua generaţie a seriei RAZR a fost lansată de Motorola astăzi. Dacă prima serie a văzut lumina zilei în Hong Kong, RAZR 2 a fost lansată momentan doar pe piaţa din Statele Unite.
RARZ 2 se prezintă sub acelaşi aspect subţire cu care ne-a obişnuit predecesorul său. Cu toate acestea noua serie este diferită. La prima vedere pare mai atrăgătoare, iar cei 2 mm în minus reduc grosimea telefoanelor până la 13.4, respectiv 11.9 mm, în funcţie de model. Carcasa, construită din aluminiu, magneziu şi ceva plastic, este ataşată unui cadru din INOX, ce îi sporeşte rezistenţa minionului telefon; chiar avea nevoie. Atât ecranul acoperit cu un geam din sticlă minerală, cât şi carcasa au o rezistenţă sporită la zgârieturi.
MOTORAZR² există, pentru un moment, în trei variante: V9 (3G HSDPA), V9m (3G EVDO CDMA) şi V8 (GSM), acaparând astfel toate reţelele de telefonie mobilă şi de transfer de date.
O istorie încununată de succes
Puţini ştiu că primul RAZR, denumit şi V3, a avut un succes imens, ce a făcut ca telefonul să fie printre cele mai vândute echipamente electronice din istorie. A fost lansat în 2004, iar în mai anul trecut, V3-ul se vânduse deja în peste 50 milioane de exemplare. În momentul de faţă se preconizează, nu există date oficiale, că RAZR V3 ar fi depăşit suma de 100 milioane de unităţi comercializate. Aceasta îl încadrează în Top5 al celor mai vândute gadget-uri de pe piaţă. Primul loc este ocupat de Nokia 1100, al doilea de PlayStation 2, iar pe locul al treilea se află toată seria iPod. Cea de-a patra poziţie este ocupată de RAZR V3. Nu cred că succesul va mai fi reeditat cu RAZR 2, iar aceasta datorită unor concurenţi serioşi, printre care se află şi iPhone.