Potrivit informațiilor obținute din surse multiple, atât vârful de gamă Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, dar și alternativele MediaTek Dimensity 9000 și Samsung Exynos 2200 sunt predispuse la supraîncălzire. Atât de mult încât succesul sau eșecul anumitor modele de telefoane ar putea fi decis de performanțele sistemului de răcire.
Cei care încă își aduc aminte de Snapdragon 810, chipsetul Qualcomm care trebuia să echipeze generația 2015 de telefoane flagship, știu deja cât de importantă este ținerea sub control a temperaturilor. Apărută fie din pricina unor greșeli comise la etapa de proiectare a arhitecturii de procesor, sau prin aplicarea unui sistem de răcire inadecvat, supraîncălzirea chipsetului dintr-un smartphone high-end poate induce sacadări în jocuri și degradarea sesizabilă a performanțelor, până la închiderea forțată a aplicațiilor sau chiar blocarea telefonului. Nu în ultimul rând, un chipset fierbinte este de regulă și un mare consumator de baterie. Având în vedere că și generația 2021 de telefoane flagship oferă cu greu mai mult de o zi autonomie în condiții de utilizare intensivă, marja rămasă pentru gestionarea unor chipseturi cu consum și mai mare de energie este foarte îngustă.
Problemele par să aibă drept principală cauză actuala versiune a procesului de fabricație pe 4nm, atât TSMC dar și Samsung livrând implementări ceva mai puțin reușite din punct de vedere al consumului de energie, decât ar fi indicat documentația trimisă partenerilor interesați să dezvolte noi modele de chipseturi pentru acest nod de fabricație. Și cum dezvoltarea unei noi generații de chipseturi durează efectiv ani de zile, de la faza de proiect și până la obținerea de cip-uri funcționale, principalii jucători din industrie sunt acum nevoiți să se mulțumească cu chipseturi care fie sub-performează, sau livrează performanțele dorite în condițiile unor parametrii de temperatură și consum de energie semnificativ mai mari decât era anticipat.
Potrivit informațiilor obținute pe surse neoficiale, nucleul Cortex-A510 inclus cu chipsetul Snapdragon 8 Gen 1 este cu 15% mai puternic decât nucleul Cortex-A55 folosit cu SD 888 și Exynos 2100, dar cu 33% mai puțin eficient dacă ne raportăm la consumul de energie al nucleului din generația anterioară. Setat pentru a oferi totuși sporul de performanță anticipat la etapa de proiectare, nucleul A510 consumă cu 70% mai multă baterie decât actuala versiune A55. În condițiile în care vorbim despre clusterul de nuclee cu eficiență ridicată, responsabil cu gestionarea puțin solicitante și procesele care rulează în fundal, pierderea de autonomie ar putea fi greu de compensat prin optimizări la partea de software.
Și nucleul de înaltă performanță X2, inclus cu chipsetul Snapdragon 8 Gen 1, ar fi cu doar 15% mai performant decât soluția pe care o înlocuiește, dacă consumul de energie ar rămâne fix. Dincolo de acest prag, performanțele pot fi crescute doar împreună cu consumul de energie.
Singurele progrese demne de laude par să vizeze partea de GPU, noile chipseturi îmbunătățind cu 50% performanțele în jocuri, în condițiile unei eficiențe a consumului de energie cu 44% mai mare. Astfel, chipsetul Snapdragon 8 Gen 1 ar fi pe picior de egalitate cu soluția A15 Bionic regăsită pe dispozitivele Apple, cel puțin în jocuri de mobil. Aceeași sursă spune și că chipsetul Dimensity 9000 de la MediaTek ar avea un ușor avantaj în fața soluției Qualcomm, cel puțin la partea de eficiență.