La capitolul software nu sunt foarte multe de zis. Avem de a face cu Android 7.0 curat, fără modificări şi fără bloatware. Toate meniurile şi opţiunile sunt exact în locul în care ne-am aştepta, sertarul de aplicaţii se accesează prin glisare de jos în sus pe ecranul principal, iar meniul de setări nu vine cu noi opţiuni în plus faţă de cele standard.
HMD Global promite actualizări rapide şi lipsa modificărilor majore în sistemul de operare, iar până acum, acest angajament nu poate fi testat. Deşi există pe piaţă Android 7.1, Nokia 3 nu beneficiază încă de actualizare, însă testul suprem pentru această promisiune va fi în perioada imediată lansării lui Android O.
În categoria de preţ în care se încadrează Nokia 3, performanţa foto este pe plan secundar pentru utilizatori. Se pare că şi HMD Global a fost de aceeaşi părere, integrând doar un senzor de 8 megapixeli, modest în capabilităţi. Nu putem vorbi despre stabilizare optică sau plajă dinamică mare, ci doar despre o cameră decentă pentru fotografii rapide, pentru publicat pe reţele de socializare.
Pe timp de zi, acestea pot fi puţin „arse” din cauza ajustării incorecte a timpului de expunere, în timp ce noaptea imaginile sunt pline de „zgomot” şi ies de multe ori mişcate din cauza lipsei stabilizării optice.
Cu toate acestea, blitz-ul poate să ajute în anumite situaţii, chiar şi pe lumină, iar funcţia de HDR ar putea salva fotografiile realizate ziua. Singurul dezavantaj la fotografia cu HDR activ este că trebuie să ţii telefonul nemişcat puţin mai mult, întrucât chipset-ul nu poate procesa mai multe fotografii simultan.
Deşi senzorul ar putea filma la rezoluţii înalte, chipset-ul limitează filmările la doar 720p, de ajuns pentru Facebook şi Instagram, însă deloc plăcute vederii pe servicii mai avansate sau pe computer şi televizor.
Nokia 3 este un telefon decent pentru preţul pe care îl are, însă chiar şi aşa, puteau fi făcute mici eforturi pentru a oferi un pachet mai complet. De exemplu, un senzor de amprentă nu ar fi crescut cu mult costurile de producţie şi ar fi asigurat o experienţă plăcută de utilizare, în timp ce butoanele de volum si power puteau fi poziţionate puţin mai jos, cu butonul power puţin mai mare. De asemenea, spatele din policarbonat nu este inestetic, însă pare ieftin la atingere, chiar dacă ajută la utilizarea în condiţii de siguranţă a dispozitivului.
Cert este că Nokia s-a întors, iar cel mai ieftin model al său nu este deloc unul pe care să îl ignori atunci când cauţi un dispozitiv cu Android ieftin. Într-un segment de piaţă dominat de producători chinezi care nu oferă suport software după lansare sau nu asigură o construcţie solidă, Nokia 3 este o alternativă bine venită, în special pentru cei care nu se pricep atât de bine la tehnologie. Faptul că acest dispozitiv este atât de ieftin va asigura prin brandul Nokia că cei mai puţin familiarizaţi cu piaţa de smartphone-uri vor putea alege fără frică un model calitativ, doar prin asocierea numelui cu vechile telefoane de la începuturile anilor 2000.
Construcţie solidă
Design plăcut
Preţ accesibil
Suportă două cartele SIM şi card microSD în acelaşi timp
Performanţă slabă
Cameră cu funcţionalitate de bază
Amplasarea butoanelor Power şi volum şi lipsa iluminării butoanelor capacitive
Lipsa senzorului de amprentă